StoryEditor

Urobte si zdravé dezerty bez štipky cukru. Z obilia a cíceru

31.08.2014, 00:00
Autor:
apnapn
Ryžový puding amasaké či tradičný požitavský kalkýš. Pripravte si makrobiotické sladkosti.

Tieto sladkosti budú zbožňovať vyznavači zdravej výživy, ale aj ľudia, ktorí majú rôzne potravinové intolerancie alebo nemôžu jesť cukor. V prvých dvoch totiž sladkú chuť zabezpečí sama príroda a to, ako sa „pohrá“ s obilím. Tretí recept ocenia napríklad aj celiatici.

Amasaké
Amasaké je sladký dezert či krém. Pochádza z Japonska a je to v podstate fermentovaná ryža alebo obilnina, prípadne ich kombinácia. V procese fermentácie sa polysacharidy v zrnkách rozložia na jednoduché cukry. Výsledkom je neuveriteľná sladkosť bez zrnka cukru. Amasaké sa dá kúpiť na internete alebo v obchodoch so zdravou výživou, no môžete si ho vyrobiť aj doma. Hoci recept vyzerá na prvý pohľad zložito, jeho milovníci prisahajú, že sa ľahko stane rutinou, ktorú zvládnete raz-dva. Výhodou je tiež, že na výrobu vám stačí obilie, mlynček na kávu alebo na mäso a hrniec. Výborný je tlakový, no vystačíte aj s obyčajným.

Suroviny:
ozimná pšenica
krúpy
ryža alebo pšeno

Postup:
Na noc (alebo deň) namočte jeden hrnček obilia a potom ho rozložte na bavlnenú látku na väčšiu misu alebo tácku. Veľmi dôležité je dolievať na látku vodu, aby bola stále vlhká. Asi za 36 hodín vám obilie vyklíčia. Potom odlúpnite obilie z látky. Naklíčené obilie nechajte presušiť na miskách či tácke (môžete aj na slnku, v zime na radiátore). Kým sa obilie poriadne usuší (trvá to celú noc alebo deň), namočte si zatiaľ krúpy (jeden hrnček) a ryžu (3 hrnčeky, môžete pokojne použiť iba ryžu). Keď je naklíčené obilie suché, zomeľte ho na mlynčeku na prášok (môžete si ho pripraviť aj viac a mať ho potom predpripravený v chladničke). Potom dajte variť namočené krúpy s ryžou dvadsať minút v tlakovom hrnci (v normálnom to trvá dlhšie, ale základom je nechať variť domäkka). Nechajte vychladnúť zhruba na 50 stupňov, respektíve na teplotu, keď udržíte na pokrievke ruku. Do ryže s krúpami urobte vareškou diery až na dno a do nich postupne nasypte rozomletú pšenicu. Všetko poriadne rozmiešajte. Potom dajte na hrniec alobal, zavrite ho pokrievkou alebo vekom a omotajte osuškou. Poriadne zabaľte do perín, aby sa udržala teplota. Po šiestich hodinách by mali obilniny sfermentovať. Čas neprežente o viac ako pol hodinu, inak nebude amasaké sladké, ale skysne. Dezert môžete zjesť hneď, ak ho chcete uchovať, treba zastaviť fermentáciu. V tom prípade nechajte prejsť varom a miešajte. Môžete vymixovať na krém. Amasaké môžete jesť samostatne, dochutiť ho kakaom alebo ovocím, natierať na pečivo alebo používať na iné dezerty. Vydrží v chladničke, no môžete ho aj zamraziť.

 

Kalkýš
Kalkýš alebo keltýš je starý slovenský recept, ktorý pochádza z Požitavia, kde sa tradične jedol v pred Veľkou nocou počas pôstu. Je totiž bohatým zdrojom rôznych vitamínov, ktoré telo zoslabnuté po zime potrebovalo. Okrem toho je to lahodný sladký pokrm, ktorý je bez štipky cukru, takže výčitky nemusia mať ani zástancovia zdravej stravy.

Suroviny:
1 šálka (250 ml) raže
1 pohár pšenice
650 gramov hrubej múky (môžete použiť aj špaldovú alebo pohánkovú múku)

Postup:
Raž a pšenicu preberte, prepláchnite a nechajte cez noc napučať vo vlažnej vode. Na druhý deň ráno dajte na plech mokrú utierku a rozprestrite naň napučané obilie. Treba ho udržiavať vlhké a nechať 4-6 dní naklíčiť (klíčky by nemali byť zelené). Naklíčené zrno pomeľte na mäsovom mlynčeku prípadne v mixéri. Masu zalejte 2 litrami vody, poriadne ju v nej „vyperte“, preceďte a dobre vytlačte. Mali by ste dostať zhruba 2,5 litra mliečno bielej tekutiny. Precedenú masu môžete zužitkovať pre domáce zvieratá (dávala sa statku) alebo ju vyhoďte.
Do väčšieho hrnca dajte múku a postupne vmiešavajte vodu z kalkýša (jeden pohár si odložte stranou), kým nemáte homogénne riedke cesto. Vylejte ho do väčšieho pekáča alebo viacej menších, do ktorého pridajte ešte trochu kalkýšovej vody. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi tri hodiny podľa veľkosti pekáča. Počas pečenia môžete zopárkrát otvoriť rúru a vypustiť prebytočnú paru. Treba sledovať, aby kalkýš nevykypel do rúry. Pri pečení sa vytvorí kôrka. Kalkýš je hotový, keď sú okraje do hneda a stred do zlata. Jesť ho môžete teplý aj studený. Konzistenciou pripomína trochu krupicovú kašu, chuť je medovo sladká. Kalkýš sa jedával bez všetkého, môžete si však pridať podľa chuti ovocie. V chladničke vydrží zhruba týždeň. Pokiaľ nerobíte kalkýš pre celú rodinu, môžete si polovicu pripravenej vody zamraziť a použiť len polovičné množstvo múky.

 

Cícerové blondies s čokoládou
Zdravá variácia klasických blondies - teda svetlých sladkých koláčikov. Múku nahradí cícer, pokiaľ nepoužívate konzervovaný (pozor, aby nebol v slanom náleve), treba ho nechať niekoľko hodín napučať vo vode a potom uvariť domäkka. Tieto blondies sú vraj chuťovo na nerozoznanie od klasického receptu.

Suroviny:
1 plechovka cíceru (alebo 425 g uvareného a osušeného cíceru)
1/2 šálky arašidového masla
1/3 šálky javorového sirupu (môžete použiť aj med alebo agavé)
2 lyžičky vanilkovej esencie
1/2 lyžičky soli
1/4 lyžičky prášku do pečiva
1/4 lyžičky jedlej sódy
1/3 šálky tmavej čokolády na kúsky

Postup:
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zapekaciu nádobu vymastite (olej, maslo, kokosový olej). Rozmixujte spolu všetky surovina okrem čokolády. Hladké cesto rovnomerne rozotrite do misky (alebo na plech) a posypte čokoládovými lupienkami. Pečte 20-25 minút kým nie sú okraje jemne hnedé a koláč sa nelepí na špáradlo. Nechajte vychladnúť asi pol hodinu a nakrájajte na kocky.


Zdroj: ambitiouskitchen.com, ordinace.cz, bio-life.cz, biospotrebitel.sk

01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď organizmus volá po pozornosti. Ako správne čítať odkazy tela 02 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 03 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Ľudia, ktorí spia menej ako určité množstvo hodín, majú vyššie riziko cukrovky 04 - Modified: 2024-05-03 06:43:32 - Feat.: - Title: Prvú pomoc by mal poznať každý z nás. Tento kvíz preverí, či by ste v kritickej situácii dokázali zachrániť človeka 05 - Modified: 2024-05-02 17:00:00 - Feat.: - Title: Magický a ozdravný plameň sviečky: Stojí za to vyskúšať túto terapiu ​
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 15:18