StoryEditor

Už žiadne kocky ľadu. Naučte sa od Škótov piť whisky

13.07.2015, 17:19
Autor:
stlstl

V Škótsku sa každý rok vyrobí okolo miliardy fliaš whisky, pričom 80 percent z nich sú whisky miešané. Tie mieria hlavne do sveta. Škóti dávajú prednosť jednosladovej whisky, ktorej sa hovorí single malt. Miešaná whisky je jemnejšia a lepšie sa pije, single malt je pre znalca, píše Libor Budinský pre portál idnes.cz.


Kvalitnú whisky kúpite aj za 35 eur. Snímka: Libor Budinský, idnes.cz

Whisky nemusí byť extrémne drahá. Unikátne fľaše za 500 alebo rovno 1000 libier si kúpi len snob. Podľa Iana Buxtona, ktorý spísal knihu 101 whisky - Škola degustácie pre každého, by fľaša kvalitnej whisky nemala v obchode prekročiť sumu 50 libier. Teda nejakých 70 eur. Ale veľa fliaš výborné whisky kúpite už do 35 eur.

Ako žuť whisky
Ako by mala prebiehať správna degustácia whisky, aby si človek vychutnal všetky jej chuťové tóny? Ideálne je priliať do whisky trochu čistej vody, ktorá jej chuť uvoľní a súčasne chráni chuťové bunky. Potom by mal človek log whisky váľať chvíľku v ústach, ako by sa nápoj snažil žuť. A to aspoň niekoľko sekúnd, aby sa jej chuť dostatočne otvorila. Až potom je dovolené prehltnúť.

Už žiadny ľad
V Škótsku sa neobjednáva škótska, ale buď whisky, a tým sa mieni whisky miešaná, alebo sa objednáva (oveľa častejšie) priamo malt. Zásadné a neprekročiteľné pravidlo hovorí, že malt sa nikdy nedáva na ľad, pretože ochladená whisky znecitlivie jazyk.

Ak niečo patrí na ľad, tak len miešaná whisky horšej kvality. Single malt snáď len v tom prípade, keby bolo vonku tridsať stupňov, ale to sa vám v Škótsku stať nemôže, pretože podobné počasie sa skrýva rovnako dômyselne ako lochnesská príšera.

Čo robia sudy
Na konečnej chuti whisky má vplyv celý rad faktorov, od kvality jačmenného sladu a jeho sušenia až po zrenie v sudoch. Práve to dáva single malt whisky pestré chuťové nuansy. Príkladom je napríklad veľmi podarená dvanásťročná sladová whisky Double Wood z pálenice Balvenie, ktoré zrela 11 rokov v sudoch po bourbone a potom ešte jeden rok v sudoch po sherry, vďaka čomu má bohatú chuť s tónmi vanilky s medovým nádychom.


Výkladná skriňa škótskej whisky - Múzeum whisky v centre Edinburghu. Snímka: Libor Budinský, idnes.cz

Anjelská daň
Cena whisky zrejúcej dlhšiu dobu v sudoch závratne rastie, pretože z každého suda sa počas roka odparí zhruba dve percentá cenného obsahu, čo je ona povestná anjelská daň (vo fľaši už whisky nezreje). A ako whisky pozvoľna mizne, cena stúpa. Preto sú všetky tridsaťročné či štyridsaťročné whisky také drahé.

V populárnej pálenici Glenfiddich majú najstaršiu whisky z roku 1957. V prísne stráženom súdku už zostáva len nejakých 100 litrov whisky a cena je závratná. Ak by si niekto chcel nechať natočiť fľašu takmer šesťdesiatročnej whisky, zaplatí tisícky eur.

Ženská pálenica
Hoci whisky patrí predovšetkým do chlapského sveta a je tradične vyrábaná mužmi pre mužov, v histórii nájdeme jednu výnimku a síce slávnu whisky Cardhu zo Speyside, ktorej podobu vytvorila na začiatku 19. storočia majiteľka pálenice Helen Cummingová a neskôr v jej práci pokračovala jej nevesta. Hoci Cardhu už dávno nie je v rodinnom majetku zakladateľov, dodnes je považovaná za whisky vytvorenú ženskými rukami a dvanásťročná single malt má sladkastý nádych s tónmi korenia a ovocia.

Štyri kraje whisky
Všetko o whisky sa dozviete v The Scotch Whisky Experience na Royal Mile v centre Edinburghu, kde sa môžete naučiť rozoznávať chute a vône štyroch hlavných škótskych oblastí.

Whisky z nížiny je jemná a ľahká a prevládajú v nej vône citrusov, whisky z vysočiny je naopak korenistá, plná medu, vanilky a škorice. Whisky z krajiny Speyside je príjemne ovocná a sladkastá a znalci v jej vôni objavia banány, jablká, hrušky či ananás. V chuti whisky z ostrova Islay nájdete nielen morskú slanosť, ale hlavne vôňu spáleného dreva a silné údené tóny. Hovorí sa, že chutí, ako keď obliznete popolník, čo je spôsobené sušením sladu nad horiacou rašelinou z miestnych bažín.

Ako na nákupy
Mnoho návštevníkov škótskych páleníc tu nakupuje whisky do svojich domácich barov, avšak cena whisky vo „firemných“ predajniach je oveľa vyššia, než keď whisky kúpite pri odlete na letisku, pričom všetky škótske letiská ponúkajú bohaté kolekcie whisky. Rozdiel v cene môže predstavovať desať až dvadsať percent. V samotných páleniciach sa oplatí zakúpiť len špeciálnu edíciu, ktorých cena väčšinou ďalej rastie, tie na letiskách obvykle nie sú v predaji.

Zaujímavú službu nájdete na webe www.worldofwhiskies.com. Ak sa tu zaregistrujete a vyberiete si z ich ponuky, pripravia vám objednaný tovar do obchodu na letisku v Aberdeene, kde si pred odletom svoje fľaše vyzdvihnete.

01 - Modified: 2007-07-22 08:33:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár sa cez týždeň dostal už pod 24 SKK/USD, úroveň 33,10 Sk za euro odoláva
01 - Modified: 2024-04-29 13:07:53 - Feat.: - Title: Škótsky premiér Yousaf odstupuje z funkcie, končí aj ako líder strany 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 03 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 04 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 05 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 18:27