StoryEditor

Zabijacké thajské polievky. Prepadnite pálivej chuti a naučte sa ich variť

16.02.2016, 11:58

Po čele vám stekajú cícerky potu, ústa horia ako v plameňoch, ale neprestávate jesť. Pálivá chuť vás magicky počarovala a s každou ďalšou lyžicou sa zvyšuje zvláštny, ale príjemný pocit. Tak mnohí popisujú svoje prvé stretnutie s polievkou Tom Yam, prípadne jej menej pálivou sestrou Tom Kha, tvrdí Libor Budinský pre portál idnes.cz.

1.Thajská kokosová polievka „Tom Kha“
(4 porcie)

Potrebujeme:
1 l kokosového mlieka
250 g kuracích pŕs
150 g kreviet
5 stoniek citrónovej trávy
1 veľký koreň galangal
10 ks kafirového listu
25 g čerstvého koriandra
2-5 ks chilli
2 limetky
250 g húb - hliva ustricová, šampiňóny, shitake
rybia omáčka
cukor
250 ml zeleninového / kuracieho vývaru

Postup: Do väčšej nádoby na varenie nalejeme kokosové mlieko, ktoré pomaly privedieme k varu.
Počkáme, kým sa ľahko spení, potom stlmíme plameň a pridáme na rezance nakrájané kuracie mäso. Po piatich minútach varenia pridáme nakrájané ázijské bylinky: citrónovú trávu, galangal, citrónový list, koriander, chilli. Pridáme vývar a nechávame pomaly prebublávať. Podľa chuti polievku ochutíme cukrom, rybou omáčkou a šťavou z vytlačených limetiek. Na konci pridáme huby a krevety, dve minúty povaríme a servírujeme.


2. Thajská pikantná polievka Tom Yam
(pre 4 osoby)

Potrebujeme:
250 ml kokosového mlieka
150 g kuracích pŕs
150 g kreviet podľa chuti
5 stoniek citrónovej trávy
50g chilli pasty Nam Priko Pao alias Tom Yum
1 veľký koreň galangal
10 ks kafirového listu tzv. Lemon leaf
25 g čerstvého koriandra
2-4 ks chilli
2-3 limetky
250 g húb - hliva ustricová, šampiňón, shitake
rybia omáčka
cukor
700 ml zeleninového / kuracieho vývaru

Postup: Do väčšej nádoby na varenie nalejte kokosové mlieko, ktoré pomaly priveďte k varu. Nechajte zľahka speniť a zhustnúť. Stlmte plameň a pridajte na rezance nakrájané kuracie mäso. Po piatich minútach pridajte najemno alebo nahrubo nakrájané ázijské bylinky (citrónová tráva, galangal, citrónový list, koriander, chilli). Polievku nechajte pomaly prebublávať. Pridajte zeleninový vývar. Polievku podľa svojich predstáv ochuťte cukrom, rybie omáčkou a pridajte šťavu z vytlačených limetiek. Na záver pridajte huby a krevety, dve minúty povarte a servírujte.


01 - Modified: 2008-02-10 15:10:00 - Feat.: 0 - Title: Britskí olympionici musia podpísať prísahu
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 03 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte 04 - Modified: 2024-04-25 11:16:48 - Feat.: - Title: Thajsko zažíva vlnu horúčav, od začiatku roka si vyžiadali už 30 životov 05 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 14:11