StoryEditor

Cvičiť alebo necvičiť, keď beriete antibiotiká?

25.11.2014, 10:35
Autor:
stlstl
Pozrite si štrnásty diel seriálu Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s Trénerom na Dosah ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

Veľakrát ignorujeme signály nášho tela. Rozhodneme sa ísť do fitka, tvrdohlavo pokračujeme v tréningu, aj keď sa necítime dobre. Musím vám povedať, na základe vlastných skúseností, že to vôbec nie je správne. Vaše telo vám hovorí, že bojuje s chorobou alebo nejakým problémom, a vy ho práve vtedy zaťažíte nadmernou pohybovou aktivitou. 

Bolesť hlavy, malátnosť, či mnohé ďalšie príznaky nepodceňujte - môžu znamenať závažnejšie ochorenia. Cvičením tento stav ešte viac zhoršíte. Navyše, mali by ste brať ohľad na všetkých, ktorí s vami vo fitku cvičia, pretože ste pravdepodobne šíriteľmi bacilov. Nebuďme teda sebeckí a myslime aj na okolie. 
 

 
Kýchacie, kašľajúce a prskacie obdobie máme pred sebou, Cvičiť alebo necvičiť, keď sa necítite zdraví? Necvičte, počkajte pár dní, tie vám ukážu, či sa choroba rozvinie alebo o dva dni pookrejete a budete sa cítiť dobre. To je signál, že môžete ísť ďalej.

Cvičenie s antibiotikami? URČITE NIE, vtedy nevyhnutne potrebujete vypnúť. Spomeňte si na to, ako nás v škole doktorky vždy oslobodili z telesnej výchovy na ďalšie dva týždne po uplynutí choroby. Telu, ktoré je oslabené, potrebujete poskytnúť oddych, pretože ak sa budete prepínať a ignorovať, že niečo nie je v poriadku, svoj stav len zhoršíte. Ohrozíte svoje srdce a celkové zdravie, a to nie je maličkosť. 

Ak ste chorí, oddychujte, liečte sa... POHYB musí ísť stranou. Ten si na vás počká, keď budete úplne FIT. Z môjho pohľadu je omnoho dôležitejšie vôbec neochorieť a venovať sa prevencii. V tomto období, keď sú časté prechladnutia a vírusové choroby, je dôležité otužovanie a ja by som vám odporučila saunu, ktorá patrí k najvšestrannejším otužovacím procedúram. 

Tak teda veta na záver: Len oddýchnuté a zdravé telo dokáže podať výkon, ktorý očakávate.
 

V prvom diele nášho seriálu Fit s HN sme ukázali ako vydržať. Pokračovali sme o tom, že ak ste zaneprázdnení, nemusíte byť aj produktívni, potom sme pridali abecedu cvikov a rady ako schudnúť do plaviek. Pred časom sme sa pozreli na súboj biela vs. špaldová múka, ako bojovať s celulitídou, povedali sme si výhody tancovania, do cvičenia sme zapojili aj deti, ukázali sme, ako cvičiť, keď máte kilá navyše, ponúkli sme recepty na zdravé sladkosti, ukázali sme, ako rýchlo schudnúť do vysnívaných šiat a naposledy cvičili v tehotenstve.
 

Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ
Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol minulý rok ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote.  Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

01 - Modified: 2007-01-04 20:01:10 - Feat.: 0 - Title: Transparentnosť podľa Harabina
01 - Modified: 2016-01-05 14:24:23 - Feat.: - Title: 8 bodov, s ktorými môžete zvládnuť novoročné predsavzatia 02 - Modified: 2015-12-08 16:20:20 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj v zime. Skúste tieto cviky z obývačky 03 - Modified: 2015-11-25 15:00:01 - Feat.: - Title: Tip na zdravú večeru, nad ktorou vám nikto neohrnie nos 04 - Modified: 2015-11-24 18:16:31 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj na jeseň a v zime. Cvičte doma tieto cviky 05 - Modified: 2015-10-27 12:25:49 - Feat.: - Title: Toto je spôsob, ako motivovať deti naozaj zjesť špenát
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 19:49