StoryEditor

Mandle alebo tuniak. Jedovaté jedlá máme pravidelne na stole (foto)

28.01.2012, 23:00
Na našich tanieroch sa občas objavia pochúťky, ktoré obsahujú jed. A tak na prvý pohľad chutné jedlo môže byť nebezpečné, dokonca smrtiace. Dôležité je vedieť, ako ho uvariť.

Mandle


Mandle sú jediným plodom pestovaným pre kôstky a za posledné stáročia si získali veľkú obľubu, hlavne pri príprave cukrárskych pochúťok. Silnú arómu a výraznú chuť majú tie horké. Možno preto sú veľmi populárne v mnohých krajinách. Ale tu sa ukrýva jeden háčik: obsahujú veľké množstvo kyanidu. Preto pred konzumáciou horké mandle musia prejsť špeciálnou tepelnou úpravou. Práve takto sa všetok jed z kôstok dostane preč. To isté platí aj o kôstkach z marhúľ, ktoré majú podobnú chuť a zloženie jedu. V niektorých krajinách, napríklad v USA a Novom Zélande, je predaj horkých alebo surových mandlí nezákonný.

Fugu

Najjedovatejšou morskou rybou je fugu. Je natoľko jedovatá, že šéfkuchári v Japonsku, kde špecialitu zvyknú pripravovať, najskôr musia prejsť zdĺhavou prípravou, potom zložia skúšky a až následne dostanú certifikát. Školenie trvá dva až tri roky. Počas skúšky kuchári odpovedajú nielen na písomné otázky, ale aj predvádzajú svoje kulinárske umenie. V záverečnej časti skúšky kuchári ochutnávajú vlastnoručné pripravenú fugu. Len tridsať percent kuchárov dostane certifikát. Samozrejme, neznamená to, že zvyšok zomrie počas ochutnávky. Mnohí neprejdú ani len teoretickou časťou skúšky.
Konzumuje sa len mäso fugu, pretože obsahuje menej jedu. A ten počas jedenia spôsobuje mierne tŕpnutie v ústach. Napriek tomu, že ryba fugu je veľmi nebezpečná, v Japonsku sa každoročne zje viac ako tisíc ton tejto pochúťky. A vzdať sa tejto kontroverznej lahôdky Japoncov nedonútil ani fakt, že v minulom storočí v krajine vychádzajúceho slnka na jed fugu zomrelo vyše desaťtisíc ľudí.

Tuniak

Tuniak je jednou z najkonzumovanejších rýb na svete. Avšak môže spôsobiť ťažkú otravu ortuťou. Preto tuniaka neodporúčajú jesť tehotným ženám a malým deťom. Ortuť totiž negatívne vplýva na formovanie nervovej sústavy plodu a zdravie dieťaťa. Veľké riziko predstavuje aj surový tuniak. Pri nesprávnom skladovaní sa v ňom vytvára veľké množstvo toxínov. Z rovnakých dôvodov sa neodporúča jesť surové makrely a ryby mahi-mahi.

Tukupi

Nielen Japonci si radi pošteklia nervy. Aj Brazílčania si obľúbili jedlo s obsahom toxických látok. Jedným takým je kačica v tukupi. Tukupi sa vyrába zo šťavy manioku – veľmi jedovatej rastliny, hlavnou zložkou ktorej je kyselina kyanovodíková. Jeden dúšok tejto kyseliny človeku zaručuje smrť v priebehu hodiny. Brazílčania sa však naučili neutralizovať toxické účinky šťavy z manioku zdĺhavým tepelným spracovaním a urobili z nej lahôdku.

Ackee

Toto tropické ovocie, typické pre Jamajku, sa na ostrov dostalo zo západnej Afriky v 18. storočí a veľmi rýchlo sa stalo národnou potravinou. A to aj napriek tomu, že ackee najskôr vedie k vracaniu, nasleduje kóma a smrť. Môže za to fakt, že nezrelé plody ackee obsahujú jed – hypoglycín. Dozreté plody majú výraznú červenú farbu a sú prasknuté ako figy. Jesť možno len žltú dužinu „obklopujúcu“ čierne jedovaté kôstky. Ackee je na Jamajke raňajkovým ovocím. Kombinuje sa so slanými sušenými rybami – zvyčajne s treskou. Ovocie treba najskôr desať minút variť vo vode, pridať k nemu rybu alebo slaninu, nakrájanú cibuľu, paradajky, papriku, korenie a ešte chvíľku povariť. Podávajú ho zvyčajne s palacinkami alebo pečeným chlebovníkom.

Múka

Rastlina maniok sa v mnohých krajinách používa na prípravu tradičných pokrmov. Korene manioku obsahujú veľké množstvo škrobu, ale keď sú surové, sú prudko jedovaté. Jesť ich môžeme len varené alebo pečené.
Surový maniok slúži na prípravu suroviny, z ktorej sa následne varí kaša. Zo sušeného manioku robia múku a z nej pečú tenké placky.
Smrteľný jed sa nachádza nielen v koreňoch manioku, ale aj v listoch tejto rastliny. Preto sa počas výroby múky nesmú do nej dosať čo i len malé kúsky z ostatných častí tejto rastliny. Iba 400 g nesprávne pripraveného manioku môže byť pre človeka smrteľnou dávkou.

„Nechutné“ maškrty

V Kambodži je takouto pochúťkou veľký pavúk ping – druh jedovatej tarantuly. Dospelý pavúk, veľký ako mužská dlaň, má veľké jedovaté tesáky. Pred prípravou pavúka zbavujú tesákov a potom ho pomaly pečú na otvorenom ohni s pridaním veľkého množstva soli a cesnaku. Dôležite je, aby sa pavúk piekol na drevenom uhlí. Keď sa čierny pancier sfarbí červenohnedo, pavúk je pripravený na konzumáciu – chrumkavá kôrka skrýva veľmi mäkké mäsko chuťovo pripomínajúce kurča. Lahôdka vraj zmierňuje bolesti chrbtice a pomáha liečiť niektoré choroby dýchacieho systému. Mimochodom, nevyhadzujú sa ani jedovaté tesáky, ani chlpaté nožičky. Na niekoľko týždňov ich nakladajú do ryžového vína. Takto pripravená tekutina má tmavohnedú farbu a vraj podporuje celkový tonus organizmu. 

Hlavnou pochúťkou v Namíbii je obrovská žaba bullfrog. Miestni obyvatelia jedia všetky časti tohto obojživelníka, okrem vnútorných orgánov. Vo svete však z tejto žaby pripravujú len stehienka. Koža a vnútorné orgány dospelej žaby totiž obsahujú jed, ktorý v priebehu niekoľkých dní spôsobí zlyhanie pečene zdravého človeka.

Jedovaté hady sú vyberanou pochúťkou orientálnej kuchyne, najviac sú populárne v Číne. Jed, ktorý po bežnom uhryznutí hadom môže spôsobiť smrť, z jedovatých žliaz jednoducho vypália. Keďže jed sa nachádza len v hlave, hadie mäso je potom celkom bezpečné. Používa sa takmer všetko: mäso, koža, krv aj žlč. Hadie mäso má nielen úžasnú chuť, ale je aj bohatým zdrojom bielkovín. Z krvi a žlče sa pripravujú liečivé nápoje.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 12:46