StoryEditor

Cookies: čajová delikatesa s tristoročnou tradíciou (foto)

26.03.2012, 00:05
Prečítajte si ako vznikli prvé cookies a upečte si ich podľa receptov šéfkuchára Mareka Petrána.

Takmer každý objav, gastronomický nevynímajúc, vďačí náhode. Tak tomu bolo aj s cookies – malými koláčikmi, ktoré prvýkrát začiatkom 18. storočia upiekli holandskí osadníci v Amerike. Dnes sa cookies pečú na celom svete a ľudia ich zbožňujú.

„Poznáme veľké množstvo variácií cookies – sladké, slané, cookies valcového tvaru, či mrazené zmrzlinové cookies,“ hovorí šéfkuchár Marek Petrán, odborný garant projektu Cookies a dodáva, že len v zámorských krajinách sa každoročne skonzumujú viac ako dve miliardy týchto malých koláčikov.

Vráťme sa však k histórii. Za vôbec prvý cookie, vďačíme testovaniu teploty rúry a to tak, že šikovné gazdinky položili na plech zopár malých kúskov cesta. Výsledkom boli malé chrumkavé koláčiky a pomenovali ich „koekje“. Recept sa veľmi rýchlo rozšíril medzi osadníkmi, ktorí z týchto koláčikov vo svojich nových amerických domovoch urobili delikatesu. Netrvalo dlho a recept na delikatesu dobyl anglosaské krajiny a západnú Európu.

Ešte väčšiu popularitu cookies získali vďaka čaju, presnejšie expanzie čajovej tradície v Anglicku. Kde v časoch kolonizácie k čaju podávali buď malé sendviče alebo cookies.

Ako čajové pečivo cookies začali vyrábať v Škótsku, no úplné prvý čokoládový cookie upiekli v Anglicku začiatkom 30.rokov 20.storočia. Jednému hostinskému totiž nečakané došla zásoba vlašských orechov a sušeného ovocia. Nemal teda inú možnosť ako zmiešať to, čo práve mal poruke – múku, trstinový cukor a masť do cesta, ktoré potom posypal čokoládou. Tak vlastne celý svet vďačí za vznik Toll House Cookie, pomenovaných po podniku vynaliezavého hostinského.

No cookies v rôznych krajinách poznáme aj pod inými názvami. Napríklad v Nemecku sú to kekse, v Taliansku sušienky a inde vo svete - čajové či suché pečivo.

Ako takéto jednoduché pečivo vyrobiť? Postačia základné suroviny: múka, margarín, cukor a slané, či sladké prídavky. „Majú plochý tvar a rustikálnu štruktúru, pre väčšiu pestrosť a chuťovú rôznorodosť na ne môžete pridať čokoládu, ovocie alebo orechy. Jednoducho zamiešate všetky suroviny, vytvoríte malé kolieska a upečiete,“ hovorí Marek Petrán. Po upečení cookies môžete skladovať v jednoduchých dózach, čerstvé tak vydržia viac ako týždeň. A hoci práve pri cookies fantázie medze nekladú a experimentovaním vraj nič nepokazíte, šéfkuchár uprednostňuje klasické cookies s čokoládou, orieškami a jedným druhom ovocia. „Hlavne aby toto trvácne pečivo bolo sladké a chrumkavé.“

RECEPTY a triky:

Brusnicovo mandľové cookies s bielou čokoládou


 ČO POTREBUJETE: (cca. 36 kusov) 1/2 zmäknutého margarínu, 3/4 pohára cukru, 1/4 pohára na jemno, nasekaných sušených brusníc, 1 a 1/3 pohára hladkej múky, 1/4 pohára kúskov bielej, čokolády, 1 vajce, vanilkový cukor, 1/2 pohára opražených plátkov mandlí, 1 lyžička kypriaceho prášku, štipka soli.

AKO NA TO: Predhrejeme rúru na 200oC. Zmiešame jednotlivé ingrediencie a na záver do masy pridáme brusnice a mandle. Ak sa vám to zdá príliš mäkké, masu dáme schladiť do chladničky na 15 minút. Potom cesto pomocou lyžičky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ukladáme ich tak, aby mali medzi sebou dostatok miesta, nakoľko sa cesto na plechu roztečie. Pečieme cca 10 minút. Necháme vychladnúť.

Cookies so sušenými paradajkami, oreganom a parmezánom



ČO POTREBUJEME: (cca. 36 kusov) 1/2 zmäknutého margarínu, 3/4  pohára posekaných sušených paradajok, 1 pohár strúhaného parmezánu, 1 pohár hladkej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 lyžička soli, 2 lyžice kyslej smotany, 2 žĺtka, čierne korenie. Na ozdobenie: 1 čajová lyžička sušeného oregana.

AKO NA TO: Predhrejeme rúru na 200oC. Zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, čierne korenie, parmezán a zmäknutý margarín. Potom pridáme kyslú smotanu, žĺtka a sušené paradajky. Cesto necháme odstáť cca. 15 minút. Rukou potom z cesta vytvarujeme cookies a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cookies potrieme bielkom a posypeme sezamovými semiačkami. Pečieme 15 - 17 minút. Necháme vychladnúť.

tip: Cesto môžeme ponalievať do formičiek a upiecť rôzne tvary. S cestom sa nám lepšie pracuje, keď je dobre vychladené a stuhnuté. Cookies môžeme pokojne ozdobovať ako vianočné medovníky.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 02:20