StoryEditor

Jedlo z ryby fugu už nie je luxus. Ale zabíja

22.05.2012, 00:00
Autor:
stlstl
Nebezpečná ryba fugu, ktorá patrí ku kulinárskym lahôdkam, sa dostáva už aj do lacnejších reštaurácií.

Pre Japoncov je ryba fugu pochúťka, avšak jej amatérska príprava môže stáť človeka život. Obsahuje totiž jed podobný kyanidu, takže od kuchárov, ktorí tento nebezpečný kulinársky pokrm pripravujú, sa vyžaduje šikovnosť a maximálna sústredenosť. I preto je v Tokiu len niekoľko kuchárov s právom spracúvať túto rybu. Aspoň donedávna to tak bolo.

Tokijská správa sa totiž rozhodla od októbra zmierniť kritériá a umožní reštauráciám predávať jedlo z fugu, ktoré boli vypitvané na inom mieste. Kuchár Kunio Miura, ktorý tieto ryby pitvá už 60 rokov, nadšený nie je. „My sme sa kvôli licencii, ktorá sa dáva po ťažkom teste, nadreli. Podľa nových pravidiel teraz budú predávať fugu ľudia po jednodňovom kurze. My sme tomu venovali veľa času i peňazí. Keď sa to chcete naučiť, musíte vypitvať vyše sto rýb, a to znamená stovky tisíc jenov,“ povedal Miura. Úrady však tvrdia, že pravidlá je potrebné zmeniť, pretože už teraz niektoré podniky ponúkajú fugu z polotovarov a pretože fugu si je možné zaobstarať aj cez internet. Pokrmy z fugu tak začínajú prenikať aj do lacnejších podnikov.

V luxusnejších reštauráciách sa však fugu bude naďalej pripravovať čerstvo ulovená. Od roku 2000 v Japonsku po požití tohto štvorzubca zomrelo podľa vládnej štatistiky 23 ľudí. Väčšina z nich boli rybári, ktorí rybu pripravovali doma. V reštaurácii stojí jeden chod ryby fugu v prepočte približne 95 eur.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 16:13