StoryEditor

Ryby, rybky, rybičky alebo 5 nápadov na váš tanier (foto)

07.03.2012, 23:05
Vyberte sa do krajín, kde ľahké jedlá z rýb a morských plodov sú bežné, ale pre váš tanier môžu byť inšpiráciou.

Japonsko

Stereotyp, že japonská kuchyňa pozostáva len z morských rýb, ryže a ich kombinácii v podobe sushi s wasabi je zavadzajúci. V skutočnosti ponúka japonských jedál má oveľa širší záber - miso polievka, tofu či listy červeného javoru, ktoré Japonci dávajú do rôznych marinád a potom vypražia na oleji.

Nenechájte si ujsť japonský „pilaf". Podobá sa na rizoto, lenže najčastejšie sa varí s krevetami a morskými plodmi. Ochutnajte tempura. V podstate ide o hocičo obalené v cestičku. Ak chcete vedieť čo, pozorne čítajte jedálny lístok. Zvyčajne totiž pred slovom tempura stojí práve to, čo pre vás pripravia, napríklad zeleninu a lososa. Ak sa vám pozdávajú Kusiyaki, vedzte, že v krajine vychádzajúceho slnka ide o špízy zo zeleniny, morských plodov a mäsa. Pripravujú ich obvykle na grile.

Japonský pilaf.
Tempura.

Kusiyaki.

Maledivy

Naštartujte sa klasickými maledivskými raňajkami – tuniak s nadrobno pokrájanou cibuľou kokosom, koláč roshi a pohár čerstvého kokosového mlieka. Hlavnými obedovými potravinami sú tu ryba (mas), morské plody, ryža (bai) a ovocie - priam ideálna strava pre tých, ktorí chcú prejsť do ľahšej váhovej kategórie. Základnými potravinami miestnych obyvateľov sú sušené a údené ryby hiki mas, ktoré sa pripravujú tak, že čerstvé ryby nakrájané na kúsky, prepláchnu vodou, osolia, na pár minút ponoria do vriacej vody a potom 3-4 dní sušia na slnku. Takto pripravené ryby chytia hnedú až čiernu farbu, stvrdnú a môžu sa skladovať aj niekoľko mesiacov. Ochutnajte tiež Gulha, teda guľky zo zmesi údených rýb, kokosa s cibuľou, chilli, zázvorom a limetkovou šťavou. Ak si dáte Rihaukuru, ide o rybaciu paštetu. Vyprážané ryby s chilli tu nazývajú Fihunumas.

Gulha.

Rihaukuru.

Fihunumas.

Portugalsko

Hlavným paradoxom portugalskej kuchyne je, že bacalhau – gastronomický zázrak tejto krajiny sem bol dovezený z Nórska. Ide o slanú tresku, z ktorej tu pripravujú stovky obľúbených jedál. Avšak, kvôli nízkym kvótam z rybolovu sa bacalhau stala málodostupná pochúťka. Zvyšok miestnej kuchyne je veľmi jednoduchý a výživný. Jej základom sú ryby a zelenina. Mäso tu jedia len zriedka a vraj nevedia ho pripraviť tak dobre ako ryby.

Za zmienku stojí bacalhau cozido, teda hustá polievka z tresky, cukety, mrkvy a špenátu. Treska pečená na olivovom oleji s cibuľou, zemiakmi a cesnakom sa skrýva pod pomenovaním bacalhau bras. Ak to všetko zapijete mladým zeleným vínom, od ktorého vraj nikdy nebolí hlava, svojim chuťovým pohárikom urobíte len dobre.

Bacalhau.

Bacalhau cozido.

Bacalhau bras.

Fínsko

Ryby, divina, lesné plody a huby sú súčasťou mnohých fínskych jedál. Napríklad obrovská štrúdľa kalakukko s rybacou a slaninkovou plnkou, či miestnu delikatesu - ľahko osolené filety lososa gravlax. Milovníkom rybacej polievky bude chutiť fínska kalakeytto. Ak ste ešte nejedli lososa na smotane alebo merilohi, ktorý doslova sa rozpúšťa v ústach, potom Fínsko je vašou destináciou.

Kalakukko.
Gravlax.

Nórsko

V Nórsku sa z rýb vyrába takmer všetko, možno aj marmeláda. A keďže táto krajina je bez pochýb rybárskou veľmocou, odzrkadľuje sa to aj na kuchyni Nórov. Na stole tu bežne uvidíme nielen tresku, sleď a lososa, ale aj jelenie mäso, zemiaky, kozí syr a oškvarky. Mimochodom, Nóri sa neboja kombinovať rybu s mliekom, tresku jedia buď sušenú alebo namáčanú v špeciálnom náleve a následné pečenú, lososa marinujú v brandy so soľou a cukrom. Krémovú sladkú omáčku pokojne nakombinujú s horčicou. Skrátka je to skutočná gurmánska exotika severu. Poďme ku konkrétnym jedlám. Napríklad polievky – od krémových rybacích až po paradajkové sú vraj geniálne, alebo sušené ryby lutefisk. Inak skôr predvianočná pochutina, ale dostať ju aj inokedy.

Nórská krémová polievka.

Lutefisk.



Zdroj: Wikipédia, maldivesculture.com, laplandfinland.com, ria.ru
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 08:08