StoryEditor

S rozbehnutím biznisu im pomohli rehoľní bratia. Ich podnik sa stal miestom Bardejovčanov

01.02.2022, 17:00
Gastronómia je extrémne ťažká práca. Už 13. rok v tejto oblasti manželov Mihaľovcov je dôkazom, že s prácou v gastre majú vzťah na celý život.

Keď sa povie rodinný podnik, mnohí si asi predstavia rodinné reštaurácie v Taliansku, kde sa tradícia odovzdáva z generácie na generáciu. A práve v talianskom Tirolsku zažili dôležitú školu gastronómie manželia Mirka a Františkek Mihaľovci. Článok priniesol portál Kávičkári.sk.

Po návrate do rodného Bardejova, inšpirovaní cateringovou spoločnosťou svojej talianskej susedy, rozbehli podobný biznis. Ku cateringu pridali aj reštauráciu a keď v sebe Mirkina sestra Janka objavila cukrársky talent, hľadali miesto, kde by jej koláče mohli predávať. A tak v roku 2016 vznikla rodinná kaviareň Tvoj Deň v Bardejove – zatiaľ pod vedením prvej generácie Mihaľových.

V galérii si pozrite priestory aj ukážku dezertov, ktoré podnik ponúka:

Novú kaviareň prichýlili Františkáni

Prvá kaviareň Tvoj deň fungovala v pôvodných priestoroch tri roky a získala si množstvo priaznivcov. S príchodom nového majiteľa budovy prišli i nové podmienky prenájmu. Tie však z ekonomického hľadiska manželom nedávali zmysel, a tak začali hľadať nový priestor.

Mirku s Františkom začali oslovovať rôzni investori, ktorí by Tvoj Deň radi získali do svojich priestorov. Jedným z nich bolo aj občianske združenie Náš Bardejov, ktoré sa stará o areál rehole Menších bratov Františkánov v Bardejove.

Práve tu mala vzniknúť nová kaviareň, ktorej cieľom bolo priestor oživiť a prilákať doň ľudí. V čase tejto ponuky, v roku 2019, však na mieste budúceho podniku stála len lúka. Manželia však do tohto projektu išli.

Už od začiatku sa staval priestor podľa ich potrieb, na mieru. Kaviareň je rozdelená na dve časti, v prvej je miestnosť s barom, oddelená posuvnými presklenými dverami od letnej terasy pod historickou baštou a zvyškom priestranného areálu.

Druhá, komornejšia, ale veľkorysejšia časť je určená aj na väčšie akcie, oslavy či ochutnávky. Manželia si uvedomujú, že posunúť podnik smerom k bistru je správne a túto víziu plánujú naplniť čo najskôr.

Priestor kaviarne je citlivo zariadený, každý predmet tu má svoje miesto a dôvod prítomnosti. Pozornosť určite pritiahne netradičný strop – pripevnené sú na ňom stovky papierových vrecúšok na desiaty.

Za návrhom kaviarne Tvoj Deň stojí košická dizajnérka Odette Kmeť Fedorová, ktorá dokázala presne zhmotniť požiadavky Mirky a Františka. A pridať i čosi navyše.

Rodinný podnik, kde má každý svoje miesto

Manželia Mihaľoví chcú ponúkať „iný servis". "Nehovorím, že vyššej kvality, lebo to je diskutabilné, ale chceme priniesť niečo navyše.“ Krásny priestor dopĺňa adekvátny riad, do ktorého najčastejšie putuje káva alebo koláče.

Na mlynčeku si vyberiete z dvoch druhov zrna od pražiarne Kaffa. Zložitejšie rozhodovanie však budete mať pri plnej vitríne koláčov, o ktoré sa stará Mirkina sestra Janka. Jej doménou sú cheesecaky.

O všetko sa tu starajú ako o svoje vlastné: o personál, o priestor, o ponuku, o koláče a najmä o vás. Ako o hostí u seba doma. Každý má svoje miesto – Mirka sa stará o ľudí a interiér, Janka o skvelé koláče a František o technické záležitosti a financie.

Pri pečení koláčov pomáha dokonca aj Mirkina mamina. K práci v gastre má dokonca čoraz bližšie aj ich 13-ročný syn. Takúto atmosféru je jednoduché nasať a na rovnakú vlnovú dĺžku sa naladil i personál.

Gastronómia je extrémne ťažká práca. Už 13. rok v tejto oblasti manželov Mihaľovcov je dôkazom, že s prácou v gastre majú vzťah na celý život. Odstúpenie od zmluvy v pôvodnom priestore prinieslo do života majiteľom kaviarne mnoho neistoty.

Možnosť otvoriť kaviareň na novom mieste, v ktorej bude všetko podľa predstáv a bez kompromisov, však umožnilo Tvojmu Dňu ešte posunúť svoje služby vyššie. „Nie som typ človeka, ktorý sa uspokojí po úspešnom kroku na prvý schodík, kde si radostne sadne na celú večnosť, ja potrebujem ísť po schodoch ďalej a ďalej,“ hovorí Mirka.

Je to kaviareň, kvôli ktorej sa do Bardejova oplatí ísť cielene.

01 - Modified: 2022-03-07 23:16:14 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Martin Miklošík: Ako prilákať Michelin a ktoré naše potraviny neprávom zanedbávame? 02 - Modified: 2022-01-05 13:31:53 - Feat.: 0 - Title: Peter Mudrý z kaštieľa Pálfy: Nevieme s čím počítať a na mňa sa díva 90 párov očí, v ktorých je len strach
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 16:37