StoryEditor

Editorial šéfredaktora HN a šéfeditora magazínu prečo nie?!

23.09.2010, 00:00

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Slováci sú ľudia, ktorí podľa čísiel patria k špičke Európskej únie, a podľa vlastných pocitov zase skôr na opačný koniec. A potom sú ešte Slováci, ktorí klasickými Slovákmi ani veľmi nie sú a práve preto môžu byť pre väčšinu nočnou morou. Pre nich, ale najmä pre tých ostatných, prichádza najnovšie číslo prečo nie?!

O Tamare Bendlovej som kedysi vedel, že je manželkou popredného českého politika a celkom sa jej darí v mekke pražského luxusu -- s klenotami na Parížskej ulici. Akonáhle som zistil, že je Slovenka a pochádza z rodiny legendárneho partizánskeho kapitána Jána Nálepku, mala to u mňa vyhrané. Po úteku z Prahy začínala ako učiteľka v Tatrách, kde v roku 1991 zistila, že očakáva od života viac. "To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som zbalila obidve deti a odišla od svojho muža," skonštatovala v rozhovore pre prečo nie?! Tamara Bendlová-Kotvalová. Jednoducho, príbeh ako vystrihnutý z (ne)ružovej knižnice raného kapitalizmu.

V rovnakom čase, aj keď na istú diaľku, sa začína písať biznis príbeh otca a syna Mikušovcov z Trenčína, ktorí to tiež vďaka drahým kameňom dotiahli vlani až na členstvo v najstaršej diamantovej burze na svete. Mimochodom, ako prví Slováci. Ako prví Slováci začali v 90. rokoch svojim krajanom vysvetľovať, že nie je diamant ako diamant. "Chceli sme naučiť ľudí, že keď kupujú diamanty, tak sa majú pýtať aj na parametre. Aby vedeli, prečo ten ich diamant toľko stojí," prízvukuje pre prečo nie?! Mikuš mladší.

Ak Mikušovcov spoznáte podľa diamantov, inú firmu -- tentokrát z Košíc -- zase podľa robotov. Namiesto komplikovaného názvu vám najprv prezradím, že ich systémy spolupracujú na hľadaní úplne prvej častice sveta (áno, to je ten Veľký hadrónový urýchľovač v Ženeve). Najnovšie získali ďalší mimoriadny kontrakt pri ďalšom urýchľovači. "Malo by ísť o niečo nepredstaviteľne presné. Dosiaľ nik na svete niečo také nepostavil," vysvetľuje laikom a prečo nie?! Ladislav Vargovčík, obchodný riaditeľ košickej spoločnosti ZŤS Výskumno-vývojový ústav. Východniarske roboty majú evidentne dôveru, pretože, okrem urýchľovačov, ich využili na kontrolu vozidiel počas bratislavského summitu Bush-Putin. A oči otvárali aj Američania.

Musíte uznať, že po takomto náklade úspechu nezaškodí dobrý flám. Najlepšie, ak u vás trvá noc regulérne "celý deň" (čiže 24 hodín). Naša redaktorka Martina Lidinská si to na Islande vyskúšala priamo na vlastné oči a pozerať na čo budete mať tentokrát aj vy. Z Reykjavíku vám ponúkame Miesto zn. Odporúčané a... netradičné.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to naozaj všetko z nového prečo nie?! Ale toto zdanie, ako obyčajne, klame a na vás ešte čakajú reportáže z výroby slávneho šampanského či luxusného hotela v dobovom štýle na južnom Slovensku. Nechajte sa prekvapiť, veď prečo nie?! je naozaj iba pre vás.

menuLevel = 2, menuRoute = style/editorial, menuAlias = editorial, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 15:27