Farebný odtieň ”peach fuzz” FOTO: Pixabay
StoryEditor

Minimalizmus, marhuľovo-béžová aj juta: Všetko, čo potrebujete vedieť o trendoch v kuchyni pre rok 2024

27.02.2024, 12:00
Autor:
ipip
  • Dobrá kuchyňa je taká, ktorá kopíruje potreby a zvyky svojho majiteľa.
  • Je to srdce domova, kde sa stretáva rodina a je v ňom vždy príjemne.
  • Nadčasový dizajn a premyslené usporiadanie zabezpečia, že kuchyňa zostane aktuálna a funkčná aj v priebehu rokov.

Kuchynské trendy na rok 2024 vychádzajú z praktickosti. Minimalizmus v kuchyni dáva vyniknúť prirodzene presvetleným priestorom, jednoduchým líniám, ale aj čistote. To však ani zďaleka neznamená strohé bývanie, je, naopak, vysokofunkčný, pretože technické riešenia majú integrovaný charakter.

Výnimočnejší vzhľad dodáva elegantným krivkám kuchyne kombinácia s organickými detailmi, zaoblený barový pult alebo nábytok bez úchytov. Ten je praktický, ale vytvorí aj zaujímavé farebné prechody, ktoré zvýraznia povrchovú úpravu nábytku.

Princípy minimalizmu je ideálne aplikovať do viacerých častí bytu. Ak je kuchyňa spojená s obývačkou, pôsobilo by zvláštne, keby jedna časť bola zariadená v minimalistickom štýle a druhá nie.

Funkčné riešenia v kuchyni

Celistvý vzhľad kuchyne sa dá jednoducho docieliť zakomponovaním všetkých spotrebičov a dostatkom jednoliatych, no zároveň dostatočne veľkých odkladacích priestorov. Výhodou takéhoto interiéru je jeho jednoduchá údržba. Vďaka minimu nábytku a prečnievajúcich priestorov je interiér nenáročný na utieranie prachu a aj udržiavanie podláh je oveľa jednoduchšie než v zaplnenom priestore. 

V priestoroch s obmedzeným prístupom denného svetla sú otvorené police a vitríny s osvetlením vhodným riešením, nakoľko miestnosť opticky zväčšia a presvetlia. Ideálne je LED osvetlenie, ktoré opticky nijako nerozdeľuje priestor na viaceré drobné časti.

Multifunkčné ostrovčeky budú aj v roku 2024 významným prvkom v moderných kuchyniach. Prispievajú k praktickému usporiadaniu priestoru, poskytujú dodatočnú pracovnú plochu, čo zvyšuje efektivitu a pohodlie pri príprave jedál. Okrem toho často nahrádzajú klasické jedálenské stoly.

„Moderné nábytkové koncepcie môžu vyzerať trendovo a vlastnej tvorivosti sa žiadne medze nekladú. Kombinovať môžete, čo chcete. Vždy sa však oplatí prispôsobiť zariaďovanie nového priestoru susediacej miestnosti, ktorá je už hotová,“ odporúča expert na kuchyne a nábytok Ladislav Jelen z Oresi.

V súčasných kuchyniach sa zvyšuje dôraz na ohľaduplnosť k životnému prostrediu a kvalitné, ekologické materiály. Trendové sú kuchyne z prevažne prírodných materiálov. Drevo v spojení s kovom a sklom sa dobre udržiava. Zaujímavá je kombinácia tmavých odtieňov a svetelných odleskov, ktorou získavajú kuchyne magickú eleganciu, pričom správne osvetlenie a variácie materiálov a textúr dodávajú dizajnu živosť a originalitu.

Trendom sú okrem dreva aj prírodné materiály ako ratan a juta. Tieto prispievajú k biofilnému dizajnu, spojeniu exteriéru s interiérom a tvorbe príjemného a harmonického prostredia.

 

Farebné inšpirácie na tento rok

Aj farebná škála hlási na tento rok v kuchyniach nové trendy a odchýlky od tradičných štýlov. Béžová ako neutrálny odtieň je stále populárna a získava na význame ako alternatíva k bielej farbe. Tá ostáva elegantnou klasikou, ktorá dokáže opticky zväčšiť priestor. Červenú nahrádza jemná ružová, vhodná aj do menších kuchýň, kam prináša svetlosť a vitalitu.

Paleta farieb sa rozširuje o odvážnejšie tóny, ako sú bordová a oranžová, ktoré sú pôsobivé a kuchyni dodávajú hĺbku. Trend smeruje k jemným pastelovým farbám, ako je koralovo červená, piesková, nefritovo zelená a sivá, ktoré vytvárajú osviežujúci a zútulňujúci efekt. 

Pokiaľ chcete držať krok s vyhlásenou farbou roka 2024, marhuľovobéžový odtieň Peach Fuzz zaručene vnesie do kuchyne sviežu vlnu inšpirácie. Výborne ladí s neutrálnymi odtieňmi ako biela, sivá a krémová. Tí odvážnejší ju môžu skombinovať s pastelovými odtieňmi mätovej či modrej. Bude sa hodiť k modernému aj rustikálnemu kuchynskému nábytku.

Ak si nie ste istí, či sú farby v kuchyni pre vás to pravé, začnite malými doplnkami ako utierky, obrusy, vázy či obrazy, ktoré ľahko vymeníte alebo darujete. Ak sa vám farba osvedčí, obohaťte ňou svoju kuchynskú výbavu. V marhuľovom odtieni dnes nájdete mnoho riadu, spotrebičov či napríklad svietidiel. 

01 - Modified: 2023-11-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teplé, industriálne, rodinné: Taký byt s výhľadom na jazero a interiérom, v Bratislave len tak neuvidíte 02 - Modified: 2023-08-28 12:37:06 - Feat.: 0 - Title: Vyhodené predmety premieňa na originálne, luxusné. Učme sa vidieť skrytý potenciál vecí, tvrdí dizajnér 03 - Modified: 2023-06-05 12:38:11 - Feat.: 0 - Title: Domácnosti na mieru: Aké trendy ovládnu kuchyne? Pri farbách už konečne zabudnite na bielu
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:04