P. Funtál
StoryEditor

Do Tržnice na Trnavskom mýte radšej nechodím, nechcem sa rozčuľovať, hovorí jej autor

01.07.2018, 00:01
Ivan Matušík je autorom mnohých ikonických bratislavských stavieb.

Navrhol obchodný dom Slimák, komplex budov na Kamennom námestí a aj Tržnicu na Trnavskom mýte. Sám seba charakterizuje ako „starožitníka“.

Ivana Matušíka už v detstve fascinovalo letecké modelárstvo. A z tejto záľuby sa postupne rozvinula vášeň pre architektúru: " Všetky svoje domy som najskôr modeloval. Model je verným obrazom reality. Človek musí mať pri modelovaní veľkú trpezlivosť, cvičil som si ju odmladi, zháňal som si podklady, materiály. Mal som to veľmi rád. Vyhrával som aj rôzne súťaže," hovoril nedávno v rohovore, ktoré poskytol magazínu prečo nie?!  

Modelovanie bolo o detailoch, no cit pre priestor získal pri lietaní. Bol to šport jeho mladosti. "Z výšky vidíte svet z iného pohľadu. Rád som sa pozeral na zem, fascinovalo ma to. Dával som si dohromady rôzne súvislosti, videl som detaily a prepojenie." 

Matušík sa pri svojej tvorbe inšpiroval dielami amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, ktorý je autorom napríklad Guggenheimovho múzea v New Yorku. Vzormi mu boli tiež architekti prvej československej generácie, ktorí položili základy progresívnej architektúry v Československu.

Už na začiatku kariéry sa mu podarilo vycestovať na sever Európy. Spolu s priateľom Josefom Chovancom chceli na vlastné oči vidieť, ako vyzerá ich vysnívaný ideál - škandinávska architektúra. Precestovali Švédsko a Fínsko. " Z pohľadu architektonickej tvorby sú to veľmi bohaté krajiny. Pre nás, mladých architektov, to bola poučná a zaujímavá študijná cesta. Fíni majú veľmi prepracovaný vzťah k architektúre a k prostrediu. Poznal som to z časopisov a obrázkov, ale chcel som vidieť na vlastné oči, ako to naozaj funguje." 

Jeho prvou zásadnou stavbou bol obchodný dom Slimák. Ešte aj dnes môžeme hovoriť, že je to netradičná stavba, odvážny projekt. "Bola to vôbec moja prvá stavba. Pamätám si, že okolo boli paneláky a dostal som za úlohu urobiť obchodné centrum, ktoré by sa vyčlenilo von z bytoviek. Navrhol som Slimák a dal som mu podľa tvaru aj meno. Je dobré, že stavba je špecifická."

Ivana Matušíka poznáme hlavne ako tvorcu komplexu budov na Kamennom námestí. Už od začiatku dostal zadanie navrhnúť nový urbanistický celok, ktorého súčasťou mal byť hotel a obchodný dom. Prior sa stal v tom čase najväčším obchodným domom v Československu. Kamenné námestí získalo rôzne ocenenia. Viacerí odborníci ho zaradili k najlegendárnejším dielam československej architektúry 20. storočia.

Mestská tržnica na Trnavskom mýte bola v čase vzniku veľmi moderným dielom s najlepšími technológiami. Dnes je to inak, tržnica je zanedbaná a chátra. "Kedysi som tam často chodil a teraz ma to už vyrušuje, nebudem sa rozčuľovať, tak tam radšej nechodím. Hnevá ma neporiadok, ktorý tam vznikol. Celospoločenský záujem sa vôbec nestretáva s tým, čo stavba potrebuje," hovorí jej autor. 

01 - Modified: 2022-12-25 09:56:35 - Feat.: - Title: Nové nahrádza staré. Takto na Slovensku tento rok ustupovali budovy a diela (fotogaléria) 02 - Modified: 2022-02-21 11:38:00 - Feat.: - Title: Zomrel architekt Ivan Matušík, autor bratislavského Prioru a hotelu Kyjev či Novej Tržnice
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 00:59