StoryEditor

Zlatá éra Hollywoodu. Pozrite sa, v akom luxuse žila filmová a módna elita

20.03.2018, 13:51
Los Angeles sa v 50 rokoch stalo symbolom amerického sna.

Najbohatší ľudia si nechávali v tomto obodbí stavať výnimočné vily, píšu Lidovky. Symbolom architektúry sa stal John Lautner a jeho spektakulárna organická architektúra. 

Kalifornia bola už od 20. rokov minulého storočia najdynamickejšie sa rozvíjajúcou časťou USA. Filmový priemysel lákal do centra regiónu, do Los Angeles, nových obyvateľov. Zlaté časy zažívalo mesto predovšetkým v 50. rokoch, kedy sa stalo zhmotnením amerického sna. 

Modernistický dizajn stelesňoval nový životný štýl. Práve v Kalifornii vznikol špecifický štýl povojnovej moderny, ktorý striktne vychádzal z myšlienok Bauhausu. Hlavným cieľom vtedajších modernistov bolo vytvoriť jasný univerzálny systém výroby produktov či konštrukcie domov a poskytnúť tak moderné kultivované bývanie čo najväčšej časti americkej spoločnosti. 

Architektúra túžby
Stále tu však existovala veľmi početná skupina extrémne bohatých ľudí. Spájali sa predovšetkým s filmovým priemyslom. Títo ľudia hľadali niečo iné. Architekt, ktorý im to mohol poskytnúť, sa narodil v štúdiu  Franka Lloyda Wrighta. John Lautner (1911-1994) sa postupne stal architektom kalifornskej elity.

Dnes sú Lautnerove stavby symbolom zlatej éry Hollywoodu. Svoje prvé domy začal navrhovať na konci 30. rokov. Vrchol zaznamenal v 60. a 70. rokoch. Práve jeho domy dodnes inšpirujú a podnecujú k ďalším kreatívnym projektom, a to predovšetkým v oblasti filmu a módy. 

Mali sme to šťastie, navštíviť niekoľko jeho realizácií. Pre tento článok sme vybrali dve z nich, ktoré sú spojené hlavne s módou.

Dom pre Single Mana
Lautner vyťažil množstvo skúseností od svojho učiteľa Franka Lloyda Wrighta. Od konca 30. rokov sa začal špecializovať na dizajn súkromných rezidencií. Jeho počiatočné obdobie kulminuje v dome Schaffer, ktorý postavil v roku 1949 vo Verdugo Mountains v Los Angeles.

Adam Štěch

​Manželia Schafferovci prišli do Kalifornie po vojne a oslovili Johna Lautnera. Priali si rodinný dom, ktorý by bol ideálny do rozľahlej záhrady s mohutnými dubmi. Počas realizácie nevyrúbali ani jeden strom. Lautner svojim projektom iba potvrdil povesť architekta, ktorý stavia domy na takých parcelách, ktoré by iní považovali za úplne nezastavateľné. 

Tmavohnedé sekvojové drevo sa prelína s rozmernými presklenými stenami. Dom sa rozprestiera okolo centrálneho tehlového krbu. Architektúra domu inšpirovala v roku 2009 módneho návrhára a fanúšika dizajnu Toma Forda. Práve tu nakrútil svoj režijný debut Single man.

Aj vďaka prostrediu, v ktorom sa odohráva, sugestívne popisuje atmosféru 50. rokov. Ford dokonca sám vlastní niekoľko významných domov a jeden z nich v Texase navrhol slávny architekt Japonec Tadao Ando. V spomínanom filme vzdal hold jednému z prvých majstrovských diel Johna Lautnera. Jeho architektúru opísal bystrým, citlivým a elegantným okom módneho návrhára. 

Adam Štěch

Dom domov

Od 50. rokov sa začala povaha Lautnerových objednávok meniť. Čím viac si mohol dovoliť navrhovať takmer bez limitu. Jeho projekty súkromných rezidencií sa stali avantgardnými verziami šľachtických sídel.

Jeho vrcholné obdobie charakterizuje duch doby a rozkvet Los Angeles. Kde inde totiž mohla vzniknúť taká experimentálna a opulentná moderná architektúra, ako práve v Kalifornii?

Počas niekoľkých rokov navrhol Lautner nekompromisné domy, vrátane rezidencie Arthura Elroda v Palm Springs, ktorá sa objavila vo filme Diamanty sú večné.

Alebo Chemosphere, dom v príkrom svahu sa vznáša nad terénom iba na jednom betónovom piliére ako UFO.  Dnes v ňom býva zakladateľ slávneho nemeckého vydavateľstva  Benedikt Taschen.

V dome, ktorý postavil pre komika Boba Hopa v Palm Springs, pred dvomi rokmi usporiadal svoju prehliadku kolekcie Resort Louis Vuitton. 

Jeden dom však medzi týmito ikonickými projektmi predsa len vyčnieva. Je to rezidencia Sheats-Goldstein. Pre manželov Helen a Paula Sheatsovcov vilu navrhol a postavil opäť Lautner. 

Adam Štěch

​Bolo to v rokoch 1961-1963. Jeho slávu ale svetu sprostredkoval až ďalší majiteľ: excentrický miliardár, milovník architektúry, žien, módy a basketbalu James Goldstein. Rezidenciu kúpil v roku 1972 a postupne ju v spolupráci s architektom upravoval až do dnešnej podoby.

Goldstein žije v dome dodnes a vďaka jeho nadšeniu sa stal pravdepodobne jedným z najfotografovanejších domov 20. storočia a symbolom hollywoodskeho života na vysokej nohe. 

Fotil tu snáď každý veľký módny časopis a v jeho priestoroch sa nakrúcalo hneď niekoľko filmov, vrátane kultového snímku Big Lebowski. Lautner vytvoril v spolupráci s majiteľom akýsi párty dom, ktorý si prenajali na svoje večierky také hviezdy ako Rihanna alebo Kanye West. 

Adam Štěch

​Dom je obrovským betónovým objektom a nachádza sa vo svahu rezidenčnej štvrte Beverly Crest. Jeho najpozoruhodnejšou časťou je monumentálna betónová strecha. Presklená stena oddeľuje interiér od majestátnej terasy a bazénu s božským výhľadom na mesto. 

V 80. rokoch architekt k domu pridal snáď jeho najpôsobivejší priestor - Goldsteinovu spálňu. Tá je kompletne presklená bezrámovými doskami, ktoré sa dajú jednoducho otvoriť, stačí iba stlačiť tlačidlo. 

Dnes dom funguje viac ako kultúrna inštitúcia ako súkromná rezidencia. Goldstein trávi väčšinu roku na cestách, a svoj dom prenajíma takmer denne reklamným agentúram, módnym domom a filmovým produkciám.

Interiér lemujú stovky fotografií z módnych častopisov. Goldstein odkázal svoj dom múzeu LACMA,  ktoré tu plánuje otvoriť verejnú expozíciu. To sa všetko stane až po jeho smrti. Asistentka, ktorá nás sprevádzala po dome však tvrdí, že James Goldstein o sebe hovorí, že neumrie nikdy. Tak uvidíme...

Lautner zomrel zabudnutý. Počas 80. rokov sa dostal do profesnej krízy a kvôli zlej hospodárskej situácii, prišiel o zákazky. Práve vtedy ho však podporoval Goldstein. Aj tak jeho kancelária takmer zbankrotovala a na jeho dielo sa po smrti skoro zabudlo. 

Až na konci 90. rokov sa opäť rozprúdil záujem o jeho tvorbu. Historici ju zhodnotili v mnohých knihách aj vo filmovom dokumente. Dnes patrí Lautner a jeho domy k najvýraznejším kultúrnym odkazom modernistického Los Angeles. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 05:18