StoryEditor

Týždeň pred televízorom

11.08.2006, 00:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 11. augusta
20.05, Dvojka: Comandante
Kontroverzný režisér Oliver Stone občas zatne poriadne mimo, tak, ako v roku 2003 týmto celovečerným dokumentom, absurdne oslavujúcim ostrov slobody aj jeho diktátora Fidela Castra. Niežeby nebolo zaujímavé, čo Castro vraví, len sa tomu zoči-voči pomerom na Kube akosi nedá veriť. Ale film je to zaujímavý.
00.30, Dvojka: Hviezdy rockového neba 29/30 - Massive Attack
Profil bristolskej hudobnej skupiny, ktorá relatívne nedávno koncertovala aj na Slovensku a ktorá vlastne vymyslela hudobný žáner zvaný trip hop.

Sobota 12. augusta
21.50, Dvojka: Africká kráľovná
Klasická americko-britská dobrodružná viac romanca, menej dráma, nakrútená v roku 1951 režisérskou legendou Johnom Hustonom s Humpreyom Bogartom a Katharine Hepburnovou v hlavných úlohách, odohrávajúca sa bezprostredne po skončení 1. svetovej vojny na palube lode, ktorá dala filmu názov. Ona stvárňuje sestru mŕtveho misionára, on kapitána lode, ktorý ju má dopraviť do bezpečia.
22.40, Jednotka: Cesta draka
Legendárny Bruce Lee a len o trošku menej legendárny Chuck Norris v úplne najlegendárnejšom hongkonskom kung-fu filme, ktorý v roku 1972 aj Bruce Lee režíroval. Karty v ňom si tí dvaja spolu nezahrajú ani na pivo nezájdu, skôr sa budú snažiť vymlátiť si vzájomne dušu z tela.
22.50, Markíza: X-Wamp
Film taký hlúpy a nezvládnutý, až je celkom príjemné sa naň dívať. Americko-maďarská pseudohororová akčná zlátanina o upíroch, z ktorých sa stanú agenti chytajúci masového vraha. Alebo tak nejako. O príbeh tu veľmi nejde, skôr o efekty a predovšetkým o akčné scény, ktoré však, žiaľ, vyzerajú, akoby ich nakrútila partia frekventantov pomocnej školy, čo príliš často pozerali Matrix. "Film" nakrútil v roku 2001 režisér Michael Oblowitz a jednu z hlavných úloh si v ňom z celkom nepochopiteľných dôvodov zahral aj seriálový Highlander Adrian Paul.
02.10, Markíza: Nebezpečné známosti
Klasická filmová adaptácia úplne najklasickejšieho románu 18. storočia z pera Choderlosa de Laclosa, napísaná v roku 1988, teda rok pred Valmontom Miloša Formana, v réžii Stephena Fearsa, s Glen Closeovou, Johnom Malkovichom, Michelle Pfeifferovou a Umou Thurmanovou v hlavných úlohách.

Nedeľa 13. augusta
22.20, Jednotka: Smrtihlav
Vynikajúca, vizuálne strhujúca sci-fi dráma režiséra Alexa Proyasa z roku 1998, o mimozemšťanoch skúšajúcich zo snov vyabstrahovať ľudskú dušu.
23.15, Joj: Hviezdna pechota
Veľkolepá, okázalá sci-fi akcia nakrútená v roku 1997 podľa rovnomennej literárnej predlohy Roberta A. Heinleina, inšpirovaná aj propagandistickými filmami Leni Riefenstahlovej, o vojne medzi ľuďmi a vesmírnymi chrobákmi. Ako to znie hlúpo, také je to dobré.
02.20, Markíza: Včera, dnes a zajtra
Slávny poviedkový film režiséra Vittoria De Sicu z roku 1963 so Sophiou Lorenovou a Marcelom Mastroiannim v hlavných úlohách. Obaja stvárnia tri postavy, teda v každej poviedke jednu.

Pondelok 14. augusta
01.30, Joj: P.C.U. - Univerzita alebo kláštor
Americká bláznivá komédia z roku 1994, ktorou režisér Hart Bochner oslávil fascinujúci a pre ľudí zvonku nepochopiteľný život na vysokoškolskom internáte.

Utorok 15. augusta
21.00, Joj: Gattaca
Dystopické, mierne romantické sci-fi o spoločnosti genetických nadľudí, v ktorej už človek bez upravenej DNA nemá šancu presadiť sa. Vo filme režiséra Andrewa Niccola z roku 1977 si bok po boku zahrali vtedy ešte manželia Uma Thurmanová a Ethan Hawke.
22.40, Jednotka: Mullholland Drive
Film režiséra Davida Lyncha z roku 2001, nakrútený v americko-francúzskej koprodukcii, ktorý mal byť pilotným filmom seriálu, ale nevyšlo to, takže režisér skúsil natlačiť celý seriál do dvoch hodín filmu. Možno preto mu nikto nerozumie. Ak však máte radi mysterióznu atmosféru a tajomstvo, ktoré pretrvá dlho predlho po skončení filmu, Mullholand Drive je zaručená voľba.

Streda 16. augusta
23.10, ČT 1: Sex inštruktor
Príjemná kanadská bláznivá erotická komédia z roku 2001, nakrútená režisérom Johnom McNaughtonom, pri ktorej sa budete baviť priamo úmerne tomu, ako sa vám podarí nepremýšľať. Príbeh páru, ktorí má problémy v erotickej oblasti, a tak vyhľadá pomoc terapeutov, ktorí však nie sú úplne v pohode. Čosi sa zauzlí a kolotoč viac-menej vtipných scén sa môže začať. Komédii celkom pomáha aj herecké obsadenie, ktorému dominujú James Spager, Melora Watersová, Lara Flynn Boylová a Bill Murray.
02.55, Joj: Detektív
Americká detektívka režiséra Gordona Douglasa z roku 1968 predstavuje jednu z tých lepších možností vidieť Franka Sinatru v hlavnej úlohe celovečerného filmu. Sinatra bol určite veľký spevák, ale ako herec mal veľké rezervy. V Detektívovi ich až tak veľmi nevidno.

Štvrtok 17. augusta
21.40, ČT 2: Canterburské poviedky
Taliansko-francúzska komediálna dráma z roku 1971, nenakrútená nikým menším ako Pierom Paolom Passolinim. Film je druhou časťou tzv. Trilógie života, v ktorej Passolini do svojráznej filmovej podoby adaptoval slávne stredoveké a renesančné literárne texty.
21.50, Dvojka: Mesto Zero
Sovietska filmová dráma režiséra Karena Šachnazarova, nakrútená v roku 1988, teda pár rokov pred tým, ako sa to celé zrútilo. Absurdný, bizarný obraz života v socializme, kde nič nefunguje tak, ako má.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. jún 2024 14:18