StoryEditor

Slovensko má v Googli vlastný div sveta. Prejdite sa po ňom virtuálne

25.06.2015, 13:22
Autor:
bopbop
Opäť sa naša krajina otvorila svetu o čosi viac. Google zmapoval ďalšie unikátne miesta v našej krajine. Medzi nimi aj drevený kostol v Kežmarku.

Google pridal do populárnej služby StreetView ďalšie zaujímavé miesta zo Slovenska. Naši i zahraniční používatelia tak môžu virtuálne navštíviť rôzne múzea a historické pamiatky, národné parky, cirkevné stavby, či miesta určené pre zábavu a oddych. To všetko nájdu v rámci špeciálnych Street View zbierok a ich slovenského výberu.

Do neho sa od dnešného dňa zaradil aj drevený evanjelický artikulárny kostol v Kežmarku, ktorý je zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zároveň je tento unikátny kostol súčasťou projektu World Wondersa (Divy sveta) Kultúrneho inštitútu Google.

Kostol Najsvätejšej Trojice, alebo Drevený artikulárny kostol v Kežmarku. Snímky: Screenshot Google Street View

Auto nechali doma

Tentokrát sa na na najkrajšie a najzaujímavejšie miesta našej krajiny nevydali pracovníci Google so svojím autom. Na mapovanie interiérov múzeí alebo historických či cirkevných stavieb si zvolili takzvaný Trekker. Ide zariadenie so sériou kamier na snímanie panoramatických záberov, ale tentokrát je umiestnené v batohu, ktorý majú pracovníci na chrbte. S obdobným prístrojom prešli zamestnanci Google napríklad aj Grand Canyon alebo časť Himalájí.

Do interiéru išlo zariadenie, ktoré v americkej firme volajú Trolley. Ide opäť o sériu kamier, ale tentokrát sú umiestnené vo výške očí na vozíku. Kolesá vozíka sú prispôsobené na to, aby mohli chodiť aj po citlivých podlahách, ktoré sa snažia historici uchovať.

"Veľmi nás teší, že sa nám zariadenie Trekker a Trolley podarilo priviesť na Slovensko a obohatiť tak Street View mapu o ďalšie turisticky významné miesta vrátane interiérov krásnych slovenských kultúrnych pamiatok," povedal produktový manažér Google Jarda Bengl.

"Veríme, že pred letnými prázdninami mapa Street View pomôže inšpirovať lokálnych i zahraničných turistov k objavovaniu nových atraktívnych miest na Slovensku, dodal.

Gombasecká jaskyňa

Úspech aj na EXPO 2015

Internet je bezpochyby jedným z najdôležitejších nástrojov pri plánovaní dovolenky. Ako prieskum Consumer Commerce Barometer ukazuje, tak až 95 percent Slovákov si výlety plánuje za jeho pomoci. Preto rozvoj služieb ako Street View, ktoré pomáhajú propagovať krásy Slovenska má veľký význam. "Dôležitosť online komunikácie pre cestovný ruch si samozrejme uvedomujeme aj my. Preto podporujeme iniciatívu spoločnosti Google najmä pri jej aktivitách so službou Street View. Veríme, že online reklama a táto služba detailnejšie a zaujímavejšie predstavia konkrétne miesta na Slovensku," vyjadrila sa Marta Kučerová.

A ako ešte prezradila, tak panoramatické snímky našej krajiny zaujali aj návštevníkov slovenského pavilónu na EXPO 2015 v Miláne.

01 - Modified: 2007-07-04 13:11:00 - Feat.: 0 - Title: Diplomati Izraelu a Maroka sa stretnú po 7 rokoch
01 - Modified: 2024-04-23 09:29:24 - Feat.: - Title: Proces s Kuffovcami bude v Kežmarku pokračovať výpoveďou ďalšieho svedka 02 - Modified: 2024-04-09 13:16:36 - Feat.: - Title: Fotobomba plná rozkošnosti. Zlatý retríver skončil na stovkách záberov Street view po tom, čo prenasledoval fotografa 03 - Modified: 2024-04-05 12:30:00 - Feat.: - Title: Google bude opäť brázdiť slovenské ulice, navštívi všetky kraje. Pozri sa, kde a v ktorých mestách ho už čoskoro uvidíš 04 - Modified: 2023-12-18 08:42:15 - Feat.: - Title: Kežmarský geotermálny vrt uviedli do skúšobnej prevádzky. Vyhreje školu, škôlky a stovky domácností 05 - Modified: 2023-08-06 10:30:25 - Feat.: - Title: V Kežmarku vyhlásil primátor druhý stupeň povodňovej aktivity
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 04:22