Tento park je možno menej známy, menej navštevovaný a menej prešpikovaný atrakciami, ale to je práve jeho výhoda! V národnom parku Poloniny totiž zažijete skutočnú slovenskú divočinu. Nájdete ho na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou od roku 1997. Jedná sa teda o "nováčika" medzi našimi národnými parkmi. Toto územie je jedno z najmenej osídlených miest Slovenska. Práve preto tu na mnohých miestach nájdete prírodu v pôvodnom stave tak, ako ju mnohí ani nepoznáme. Svoj domov tu našlo mnoho vzácnych druhov rastlín aj živočíchov. Najväčšou raritou je výskyt obrovského zubra hrivnatého, ktorý je blízkym príbuzným amerického bizóna. Veľkou vzácnosťou územia Polonín sú aj bukové pralesy, najmä prísne chránený prales Stužica. Tipy na výlet: prales Stužica, kúpalisko Sninské rybníky, Sninský kameň, drevené kostolíky v dedinkách Jalová a Kalná RáztokaYouTube
StoryEditor

Objavte Poloniny

19.07.2021, 14:38
Autor:
TASRTASR
"Sľukári, ostaňte takí, akí ste boli vždy. Majte radi to, čo robíte, majte radi tanec, hudbu, spev. To nás nielen živí, ale dáva nám silu, vôľu, chuť a krásu zo života," povedal raz na jednom odovzdávaní cien Kubánka.

Máte radi Poloniny? V tom prípade by ste si nemali nechať ujsť unikátny zážitok počas víkendu od 13. do 15. augusta. Zážitkové podujatie nadväzuje na minuloročný pilotný ročník.

Objavte Poloniny

„Akcia je výbornou príležitosťou ako spoznať tento zabudnutý kút našej krajiny. Aj my sme ho objavili len na jar pred rokom – počas pandémie koronavírusu. Poloniny majú krásnu prírodu, fantastickú atmosféru a výnimočných ľudí. Čím častejšie sem cestujeme, tým viac zaujímavostí objavujeme. Kto tento kút Slovenska navštívi na pár dní, dostane pod kožu jeho vône, chute, farby a humor,“ hovorí jedna z organizátoriek Eva Kocanová.

Zážitkový víkend sa uskutoční v ôsmich obciach v Národnom Parku Poloniny v okrese Snina. Aktivity sú rozložené do ôsmich obcí – Stakčín, Stakčínska Roztoka, Topoľa, Runina, Ulič, Uličské Krivé, Zboj a Nová Sedlica.

Minulý rok do východného cípu Slovenska docestovali predovšetkým rodiny s deťmi a páry rôzneho veku, ktorí strávili v Poloninách celý víkend, mnohí aj prvýkrát v živote. Ako hodnotí Eva Kocanová, spätná väzba od samotných návštevníkov aj miestnych poskytovateľov bola veľmi pozitívna. Všetci vyjadrili spokojnosť a mnohí aj záujem o rok sa do Polonín vrátiť.

„Takýto zážitkový víkend je na Slovensku unikátnym konceptom, pretože je to na prvý pohľad festival, avšak jeho atrakcie sú „roztrúsené“ po obciach v celej doline. Návštevníkov takto privedie do všetkých záhybov srdca Národného parku Poloniny. V malých skupinkách, nemasovo, udržateľne, anti-covidovo,“ vysvetľuje Eva Kocanová.

Nové zážitky, nové lokality

Do projektu sú zapojení obyvatelia regiónu, pričom každý poskytovateľ služby ponúka svoj vlastný špecifický zážitok. V rámci víkendu majú návštevníci na výber mnoho zaujímavých aktivít, od turistiky, cez gastronómiu, remeselné dielne až po folklór.

„Záujemcovia sa dostanú do pralesa Rožok, kde v spoločnosti sprievodcu spoznajú prírodu a divočinu, alebo sa môžu vybrať po stopách prevádzačov k tajomnej schengenskej hranici, prípadne si zvoliť turistiku v nádhernej prírode a zároveň spoznať aj čarovné drevené chrámy s bohatou históriou – a je jedno, či peši, alebo na bicykli,“ približuje Eva Kocanová.

V rámci gastronomických zážitkov sa účastníci naučia uvariť regionálne špeciality, ako napríklad preslávené tatarčane pirohy a dozvedia sa aj tajné grify, ktoré obyčajne prezrádzajú babičky svojim vnučkám. Vyskúšať si môžu aj mnohé tradičné remeslá, zamerané na tkanie, prácu s drevom, prútím či ovčou vlnou.

Medzi najobľúbenejšie patria nočné pozorovania mesiaca, planét, hviezd a padajúcich perzeid, ktoré sa konajú v Runine – obci s najtmavšou oblohou na Slovensku. „Návštevníci môžu na vlastnej koži zažiť aj vojnové príbehy a samozrejme, užiť si miestny temperamentný folklór, ako inak – na rusnáckej zábave. A skoro všetko v rusínskej jazykovej mutácii,“ smeje sa Eva Kocanová.

Letné víkendové podujatie organizuje občianske združenie Take naše, založené na podporu cestovného ruchu a regionálneho rozvoja na Východnom Slovensku.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2019-07-04 11:58:18 - Feat.: 0 - Title: Objavte tajné jazerá Slovenska. Niektoré sa krásou vyrovnajú zahraničným "masovkám" 02 - Modified: 2021-07-06 10:29:58 - Feat.: 0 - Title: Nedotknutá príroda, slané jazerá a história: Spoznajte neznámeho suseda Slovenska
01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 11:11