StoryEditor

Na výlet za vínom vám stačí 25 eur

08.07.2014, 16:00
Dokážeme vám, že urobiť si výlet po Slovensku do sto eur je možné. Predstavíme vám vinohradnícku oblasť Modra a Pezinok.

V druhej časti letného seriálu portálu HNporadna.sk vám prinášame ďalší skvelý tip na krátky výlet na Slovensku - Modra a Pezinok. Tieto mestá patria medzi vinohradnícke oblasti a určite stoja za návštevu. Pozrite si prehľad výdavkov, koľko takýto výlet stojí, ako aj tipy na turistiku, ubytovanie či kultúru.

1. Kadiaľ a za koľko

Cesta autom z Bratislavy do Modry (Pezinok sa nachádza asi 7 km pred Modrou)

Dĺžka trasy: 28 km

Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 3 eurá

Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 2,30 eura


Cesta autom z Košíc do Modry a Pezinka (smer Moldava nad Bodvou, Rimavská Sobota, Zvolen, Nitra, Trnava)

Dĺžka trasy: 387,8 km

Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 41 eur

Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 32 eur


Cesta autobusom

  • z Bratislavy do Modry: 1,80 eura
  • z Bratislavy do Pezinka (väčšina autobusov do Modry chodieva cez Pezinok): lístok stojí približne 1,50 eura

Cesta vlakom

  • z Bratislavy do Pezinka: 1 euro
  • z Košíc do Pezinka (s prestupom v Trnave): približne 25 eur

Z Pezinka sa dá do Modry dostať autobusom, lístok stojí približne 0,60 eura

2. Čo sa oplatí vidieť

Hoci je Modra pomerne malé mesto, ponúka niekoľko možností na turistiku či oddych - a to všetko pomerne za lacné peniaze alebo dokonca zadarmo. Bez akýchkoľvek vstupných poplatkov sa môžete vybrať na výletné trasy, napríklad zo Zochovej chaty do centra mesta či z Medvedej skaly k Červenému kameňu a späť.

Modra. Snímka: Pavol Funtál

Mesto okrem turistiky ponúka aj niekoľko historických pamiatok, medzi ne patrí napríklad súsošie Ľudovíta Štúra na námestí, múzeum Ľudovíta Štúra (vstupné 2 eurá), katolícky kostol, budova Starej radnice, Modrý dom, v ktorom Štúr zomrel (vstupné 1 euro) či unikátne vinohradnícke domy s typickými pivnicami. A práve tie napovedajú o vinárenskej histórii Modry. Tá sa spolu s mestom Pezinok zapísali do histórie práve vďaka produkcii vína. V Modre si môžete dohodnúť stretnutie s niektorým z vinárov mesta a uvidíte, ako sa víno vyrába či pestuje vinič.

Za zmienku stojí aj takmer 710 metrov vysoká turistická rozhľadňa na vrchu Veľká homoľa - tá bola postavená ako symbol dobrej spolupráce Modry a Pezinka v 3. tisícročí.

Modranská keramika. Snímka: Pavol Funtál

3. Kde môžete bývať

Asi najznámejší hotel v Modre je Zochova chata so štyrmi hviezdičkami a s 80 ročnou tradíciou. Cena za noc pre dve osoby vychádza na 119 eur, teda v prepočte 60 eur na osobu. Ak hľadáte lacnejšiu alternatívu, ubytovať sa môžete aj v hoteli Majolika (cena za noc pre dve osoby vychádza takmer 90 eur, takže 45 eur na osobu), ktorý ponúka okrem wellness aj náhľad do vínnej pivnice. Za dobrú cenu sa viete ubytovať aj v hoteli B&B Modrý Dom, ktorý sa nachádza 6 km od Modry, kde za noc pre dve osoby zaplatíte 35 eur.

Ak navštívite Pezinok, dobré ubytovanie nájdete v hoteli Rozálka (40 eur pre dve osoby na noc) či v hoteli Tilia (64 eur pre dve osoby na noc).

Pezinok. Snímka: Pavol Funtál

4. Čo je lacné a čo stojí za to

Modranské víno či vynikajúca zmrzlina. Aj to môžete nájsť v Modre za malý peniaz. Zastaviť sa môžete aj v keremikárskej dielni, kde uvidíte, ako sa vyrába keramika. Bez poplatkov sa môžete v Pezinku zúčastniť aj Malokarpatskej vínnej cesty, kde zažijete vínny turizmus - ochutnávanie vína či gastronomických špecialít. 

V okolí Pezinka máte k dispozícii tiež turistické či náučné chodníky (Banský náučný chodník) či dokonca vinohradnícko-vinársku expozíciu v Malokarpatskom múzeu (vstupné pre dospelého 4 eurá). Ak sa rozhodnete pre degustáciu vína, na výber máte v Modre či v Pezinku niekoľko vinárstiev. Napríklad v Mestskej vínotéke v Pezinku zaplatíte 10 eur za ochutnávku 8 vybraných vín, pričom v cene je započítaný aj syr, minerálka či výklad. Ceny za ochutnávku vína sa však môžu líšiť, záleží na tom, ktoré vinárstvo si vyberiete.

Pezinok - Vínne trhy. Snímka: Pavol Funtál

5. Stovka? Ešte vám ostane

Ak vezmeme do úvahy cestu autom (pričom počítame s tým, že autom pôjdu minimálne dvaja), ubytovanie a poplatky na vstupné, Bratislavčana bude stáť takýto výlet nie viac ako 25 eur, pokiaľ sa nerozhodne predĺžiť si výlet na dva dni. Košičan po započítaní ubytovania zaplatí za celý výlet približne 95 eur, ak sa vyberie do Modry autom. Zvyšné peniaze si tak môžete "ušetriť" na návštevu niektorej z reštaurácií alebo už spomínanú modranskú zmrzlinu.


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

01 - Modified: 2006-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko sa vzdalo plánu na zavedenie eura v roku 2010
01 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 02 - Modified: 2024-03-02 12:39:23 - Feat.: - Title: Od Škótska až po Turecko. Uži si jarné prázdniny a využi najlacnejšie letenky z najväčších slovenských miest 03 - Modified: 2024-03-01 08:32:04 - Feat.: - Title: Zaskočili ťa roztopené zjazdovky? V týchto európskych strediskách je ešte snehu dosť 04 - Modified: 2023-10-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Miluješ jesennú prírodu a užívaš si výlety v karavane? Prinášame ti zoznam zaujímavých celoročných kempingových miest na Slovensku 05 - Modified: 2023-06-08 12:06:51 - Feat.: - Title: FOTO Otvoria najväčšie Harry Potter štúdio na svete. Pre fanúšikov zrekonštruovali celé Ministerstvo mágie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:18