StoryEditor

Adrenalín i poznávačky na „bajku“. Máme pre vás tipy na cyklotrasy

28.07.2014, 00:00
Rozmáha sa kult bicykla, na leto je to zábavka ako stvorená. Tu je 10 „naj“ cykloturistických trás, ktoré sme pre vás vybrali na Slovensku.

1. Dunajská cyklistická cesta

Dĺžka na Slovensku: 168 km (je časťou celoeurópskej trasy EuroVelo 6, ktorá má dĺžku okolo 1 200 km)

Povrch: zväčša kvalitný asfalt

Charakteristika: Jedna z najobľúbenejších cyklistických ciest v strednej Európe. Vedie od hraničného prechodu s Rakúskom – mestečka Berg – a končí sa pri Štúrove. Za bratislavským Prístavným mostom sa rozdeľuje na pravo- a ľavobrežnú časť. Pravá pokračuje pozdĺž Dunaja po korune hrádze do Čunova. Pri Čunove odbočuje jedna vetva k vodnému dielu a k areálu vodných športov. O pár sto mestrov ďalej sa týči múzeum moderného umenia Danubiana. Odtiaľ pokračuje trasa po hrádzi do Štúrova a do Maďarska. Ľavobrežnou časťou trasy sa dá z obce Kyselica dostať do Vojky nad Dunajom kompou. Z Vojky pokračuje trasa do Gabčíkova.

2. Bachledova dolina + Bike park Bachledova

Dĺžka: v okolí bike parku vyše 130 km horských trás

Povrchy: prírodné spevnené

Charakteristika: Novopostavená je zjazdová AIR DH trať s dĺžkou 1 700 m a prevýšením 250 m – pre skúsených cyklistov a pretekárov. Všetky náročné miesta sa však dajú obísť, v prevádzke je tu aj „free ride“ trať a rodinná trať. Bachledova dolina pri obci Ždiar je síce známe ski centrum, ale v lete je to Sun Bachledova, raj pre bikerov. Odporúčame cyklotúry napríklad k Osturnianskym jazerám do Poľska a späť, alebo trasu z Osturne do Bachledovej alebo nenáročnú trasu – 9-kilometrový cyklochodník, ktorý spája Spišskú Belú a Tatranskú Kotlinu.

3. Moravská cyklistická cesta

Dĺžka na Slovensku: 24 km (je časťou celoeurópskej trasy EuroVelo 13)

Povrch: zväčša asfalt

Charakteristika: Vedie z Holíča z rázcestia so Záhorskou cyklomagistrálou, ťahá sa po ceste do Hodonína. Po 1,5 km odbočuje vľavo k rieke Morava. Po jej hrádzi je vedená popri Kopčanoch a Brodskom až k hraničnému priechodu Kúty. Po hrádzi pokračuje k rieke Myjava a prechádza po novovybudovanej cyklolávke, potom po trávnatej hrádzi k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján. Cyklotrasa je pokračovaním diaľkovej cyklomagistrály Okolo rieky Moravy, ktorá k nám prichádza z Česka.

4. „Green bike Tour“ v Malých Karpatoch

Dĺžka: 45 km v skrátenej verzii

Povrch: prírodný povrch

Charakteristika: Existuje adrenalínovejší aj šetrnejší variant tejto trasy. Začiatok je na bratislavských Kramároch pod Červeným mostom, odkiaľ sa ťahá k lesoparku Železná studienka. Po troch kilometroch asfaltového povrchu nasleduje odbočka do lesa. Po 1,5-kilometrovom kľukatiacom sa stúpaní pod Hrubý Drieňovec prichádza klesanie a postupne sa dostávate na Malý Slavín. Potom vás čaká 3-kilometrový výstup s prevýšením 170 metrov na Svätý vrch, kde si možno vychutnať cestu cez pás ihličnatého lesa. Nasleduje krátky, strmý asfaltový kopec pod najvyšším cieľom trasy – Bielym krížom vo výške 505 metrov n. m. Biely kríž je približne na polceste medzi Kolibou a Pezinskou Babou a je jedným z najvyšších bodov na Štefánikovej magistrále. Ďalej trasa pokračuje smerom k Pezinskej Babe a na Cvičnú lúku na Kolibe.

5. EuroVelo 13

Dĺžka: 70 km, ale dá sa rozdeliť na menšie trasy

Povrch: lesná cesta

Charakteristika: Prechádza prostredím s historickými usadeninami a nánosmi rieky Morava v úseku medzi obcou Moravský Sv. Ján a Bratislavou. Súbežne sa tu ťahá náučný chodník známy pod názvom Alúvium rieky Morava, kde možno nájsť 16 informačných tabúľ a na nich údaje o faune, flóre, histórii . Dozviete sa tam aj o historických osobitostiach oblasti, ktorá je známa pozoruhodnými lužnými lesmi, jednými z najzachovalejších v strednej Európe. Z trasy si možno "odskočiť" aj na starobylý Devín.

6. Singletrack Cerová dráha v Malých Karpatoch

Dĺžka: 10 km

Povrch: prírodný povrch

Charakteristika: Vznikla obnovením starého poľovníckeho chodníka. Je určená horským cyklistom a nemusia sa ho báť ani menej zdatní či rekreační jazdci. Vedie cez Bratislavský lesopark cez rozličné typy lesa aj kamenisté pasáže. Je prejazdná obojsmerne, a to od Malého Slavína až nad bufety Rotunda na Železnej studienke. Na Železnej studienke sa singletrack napája na zelenú cyklotrasu Greenbike Tour, ktorá už je určená pre horských cyklistov – tvorí ju úzky asi meter široký technický lesný chodník, kde si môžete vyskúšať technické zručnosti.

7. Vážska cyklomagistrála

Dĺžka: 120 km

Povrch: asfalt

Charakteristika: Trasa vedie z Maduníc do Strečna, takto je aj značená. Po Nemšovú je značená iba po jednom brehu Váhu, paralelne s ňou však vedie modrá cykloturistická trasa. Od Budatína trasa pokračuje cez Budatínsky park a ďalej mimo zóny dopravy až do Strečna, kde sa končí na križovatke viacerých cykloturistických trás. Je prepojená aj na systém ťahov na českom území.

8. MTB Biela voda – Chata pri Zelenom plese   

Dĺžka: 8 km, vysoká náročnosť, určená pre horské bicykle (MTB)

Povrch: prírodný, štrk a kamene

Charakteristika: Absolútne najťažšia značená cyklotrasa vo Vysokých Tatrách, len najlepší ju dokážu prejsť bez zosadnutia. Ponúka nádherné scenérie. Začína sa na Bielej vode na zastávke pri Kežmarských Žľaboch. Po Šalviový prameň je povrch kamenistý. Po krátkom začiatku si možno pri ňom oddýchnuť. Nasleduje náročný terén a veľké balvany s väčším stúpaním. Ak sa chcete dostať ku Chate pri Zelenom plese bez nosenia bicykla, hľadajte asi dvesto metrov pod chatou odbočku, po ktorej jazdí džíp. Ak by ste šli rovno, chodník vás privedie k Zelenému plesu, ale odtiaľ by ste museli bicykel vyniesť strmými schodmi.

9. Karpatská cyklistická cesta Prešov – Demjata

Dĺžka: 18 km

Povrch: striedavo asfalt a prírodný

Charakteristika: časť medzinárodnej diaľkovej cyklotrasy, vedená po asfaltových komunikáciách, určená prevažne pre cestné bicykle. Vedie podhorím Čergova, Odavskou Vrchovinou, Nízkymi Beskydami a podhorím Vihorlatu po štátnych cestách II., III. a miestami aj I. triedy. Pri Demjate sú pozoruhodné vápenné skalné útvary.

10. Kysucká cyklomagistrála

Dĺžka: 120 km

Povrch: prírodný a striedavo asfalt

Charakteristika: Ide o asfalotový cyklochodník, ktorý je súčasťou Kysuckej cyklomagistrály. Začína sa v Kotešovej a končí sa v sedle Demänová. V úseku od Krásna nad Kysucou do Novej Bystrice je vybudovaný asfaltový cyklochodník na telese bývalej lesnej želežničky. Je to slovenský unikát. Sú tu informačné tabule, lavičky i stojany na bicykle. Vďaka kvalitnému asfaltovému povrchu je vhodná aj pre korčuliarov.


Čo nájdete dnes v prílohe Leto s HN - Cyklotrasy

- 20 najvýznamnejších tipov na trasy pre cyklistov aj s popisom

- reportáž z Dunajskej cyklistickej cesty neďaleko Bratislavy

- aká je mestská cyklistika na Slovensku

- slová experta, v čom sú naše trasy dobré a v čom musíme dobiehať susedov


Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN. Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

10 tipov na splav pre tých, ktorí majú radi prírodu

Tajné jazerá na Slovensku, kde strávite parádne leto

01 - Modified: 2006-08-21 11:20:10 - Feat.: 0 - Title: Nové byty s výhľadom na jachty a vodu
01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením 04 - Modified: 2023-10-05 11:55:51 - Feat.: - Title: Tohtoročné leto patrí medzi najteplejšie na Slovensku, rekord však nepadol 05 - Modified: 2023-09-08 11:46:33 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie leto na severnej pologuli: Globálne otepľovanie pocítil celý svet, úmrtnosť rástla
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:52