Nové poňatie obytného priestoru prináša hravé "rozloženie" skriniek na stene, malé odkladacie stolíky, subtílne kovové podnožie kresla.Pianca
StoryEditor

Žiadne úchytky, rúrkové kreslá a ľahkosť. Nábytkový veľtrh ukázal, čo bude hitom

27.04.2016, 00:00

Môže jediný veľtrh nábytku zmeniť trendy v bývaní? Nie, ale ovplyvniť áno. Najmä pokiaľ ide už o 55. ročník veľtrhu Salone del Mobile v Miláne. Na jeho novinky totiž reagujú nielen architekti či dizajnové štúdiá, ale aj lacné reťazce s nábytkom, píše portál idnes.cz.

Po januárovom veľtrhu s nábytkom v Kolíne bolo zaujímavé vidieť, či sa aj v Miláne potvrdia nastolené trendy: určité zmenšenie nábytku s ohľadom na menšie byty aj nástup singles domácností, návrat k starým nábytkovým ikonám či ekologický aspekt.

Prekvapenie sa nekonalo. Na výstavisku Rho sa pokračovalo v nastupujúcich trendoch vrátane určitej retrománie aj farebného ladenia do šedej, béžovej a hnedej. Ale pretože väčšina z viac ako 2 400 vystavovateľov bola z Talianska, bolo tu vidieť oveľa viac zaujímavých detailov.

To je odraz štruktúry talianskych výrobcov nábytku, kde funguje veľa rodinných firiem s obrovskou tradíciou a dôrazom na kvalitu ručného remeselného prevedenia.

Tohtoročnému veľtrhu by bolo tiež možné hovoriť „rúrkový“, pretože tento prvok sa objavoval na podnoží mnohých stoličiek, pohoviek, kresiel i stolíkov, ale tiež pri svietidlách alebo skrinkách.



Okrem výrazne nižších finančných nákladov na výrobu v porovnaní s ťažkými nerezovými „pätikrížmi“ má ľahké podnožie ďalší príjemný efekt: nábytok pôsobí veľmi subtílne, je výrazne ľahší a teda aj mobilnejší.

Tenké „drôty“, najmä v medenom, ale aj mosadznom prevedení, potom celkom zaplavili oblasť doplnkov a svietidiel.

Rovnako ako v Kolíne sa aj v Miláne úchytky stali takmer sprostým slovom, otváranie dvierok a zásuviek fungovalo väčšinou vďaka systému označovanému ako „touch“, teda na slabý dotyk. A samozrejme s tichým dorazom. Ak sa úchytky vôbec objavili, tak boli väčšinou v zápustnom prevedení.

Na rozdiel od nemeckého veľtrhu sa najmä talianski výrobcovia skôr ako na elektronické ovládanie polohovanie pohoviek zamerali na drobné detaily u čalúnenia alebo na tvar bočných opierok. Tie bývajú často veľmi pevné a robustné, aby mohli poslúžiť aj ako ďalšie miesto na sedenie, čo je myslené najmä pre mladých užívateľov a ich hostí.

Tri veci, bez ktorých sa nezaobídete
Pri pohľade do výstavných kójí (väčšinou dokonale premyslených) sa objavili tri veci, bez ktorých sa výrobcovia (a teda ich zákazníci) nemohli obísť: malé okrúhle stolíky, pohodlné stoličkové kreslá a subtílne pôsobiace odpočinkové kreslá s podnožkou, ktoré v talianskych podmienkach jasne prevzali úlohu veľkých odpočinkových pohoviek s elektrickým ovládaním, ktorým dáva prednosť nemecký trh.

Malé stolíky sa väčšinou prezentovali v dvoch veľkostiach a dvoch výškach. Soft Line

Malé okrúhle (väčšinou) stolíky sa väčšinou používajú hneď dva, v menšom a väčšom prevedení, v rôznych výškach. Klasické konferenčné stolíky tu takmer neboli vidieť. Malé solitéry určené na odkladanie majú množstvo výhod: je možné ich ľahko premiestniť, potrebujú minimum miesta a v prípade sťahovania si ich jednoducho odnesiete v podpazuší. Hodia sa ku každému štýlu nábytku. Dizajn aj funkčnosť sú nespochybniteľné.

Stoličkové kreslá alebo takzvané lounge chair predstavujú opäť funkčný a veľmi mobilný prvok. Nech ste si sadli do ktoréhokoľvek, boli pohodlné, ľahko sa z nich vstávalo, pretože čalúnenie bolo dostatočne tuhé a sedacia plocha v dostatočnej výške.

Väčšina z nich mala snímateľné, teda pracie čalúnenie. Používané zipsy fungovali aj ako dekoratívny prvok, alebo boli naopak skvele skryté, aby nerušili výsledný dojem.

Odpočinkové kreslá s opierkami hlavy a podnožkou mali ďaleko do robustných ušiakov. Tenké rúrkové podnožia podčiarkovali ich subtílne prevedenie, takže aj napriek vysokým operadlám nepôsobili v priestore nijako „hromotlčne“.

Rúrkové podnožie nábytok odľahčuje aj zlacňuje jeho výrobu, robustné opierky možno využiť aj na krátke

Práve mix stoličkových a odpočinkových kresiel v rôznych farbách doplnených iba dvojpohovkami dodával expozíciám potrebnú hravosť a dynamiku. Pre malé byty a singles domácnosti ideálne riešenie, ktoré nemožno neoceniť. A vyskúšať.

V duchu minimalizmu
Skrinkový nábytok fungoval ako stavebnica, najlepšie zavesená na stene. To je ďalší spôsob, ako priestor opticky odľahčiť a zväčšiť, ale tiež ako si uľahčiť upratovanie. Policové systémy zostávali otvorené, pre jednoduchšiu montáž sa hojne využívali dosky na steny, ktoré výborne poslúžia aj pre zakrytie vedenia kabeláže.

Aj pomerne veľkú „stenu“ tak môžete demontovať a odviezť do ďalšieho bytu bez pomoci sťahovacej firmy, navyše si možno jednotlivé prvky usporiadať úplne nanovo.

A ešte jednu vec veľtrh jasne potvrdil: spojenie kuchyne a obývacieho priestoru sa preferuje od Škandinávie až po Taliansko alebo Španielsko. To ukázal hlavne veľtrh Eurocucina, samostatná výstava, ktorá sa koná na milánskom výstavisku Rho v rovnakom termíne ako Salone del Mobile.

01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 11:45