Kuchyňa je vybavená veľkým ostrovčekom.Tek Tek
StoryEditor

Rodina si po generácie odovzdáva usadlosť. Takto ju obnovila tá súčasná

21.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Usadlosť Nižší Hrádek v Brandýsi nad Labem je unikátna hneď z niekoľkých dôvodov. Nielen tým, že pochádza z prvej tretiny 16. storočia, ale predovšetkým preto, že si ju rodina po generáciách odovzdávala. Tá súčasná jej dala novú, napriek tomu citlivo poňatú podobu, píše portál idnes.cz.

Rekonštrukcia usadlosti bola dosť náročná. Vďaka svojim jasne čitateľným barokovým prvkom je totiž na zozname nehnuteľných kultúrnych pamiatok, všetky zákroky sa preto musia robiť s ohľadom na dané pravidlá pre tieto stavby.

Prác na dome sa ujala architektka Tereza Koucká zo štúdia Tek Tek.

Statok, ktorý patrí po stáročia jednej rodine
Usadlosť na miernom kopci s výhľadom na Brandýský zámok tvoria veľké obytné budovy, dochovaná zostala aj časť hospodárskych budov, a to stodola a chliev.

V prvej etape prác sa upravovali obe podlažia hlavnej budovy tak, aby ich časom bolo možné prepojiť s ostatnými stavbami.

Na úpravu obytného interiéru s celkovou výmerou 280 m2 mal vplyv predovšetkým silný citový vzťah majiteľov k miestu a úcta k predkom, ktorí statok vybudovali a odovzdávali si ho po dlhé stáročia z generácie na generáciu.



Aj preto sa vonkajší vzhľad objektu po rekonštrukcii nezmenil. S ohľadom na históriu bola obnovená aj pavlač a pieskovcové schodiskové stupne vedúce k vstupom.

„V rámci stavebno-technického zaistenia budovy došlo k celkovému očisteniu vnútornej dispozície, odstráneniu vnútorných priečok a vybudovaniu nových stropov a schodiska,“ opisuje architektka Koucká, autorka projektu.

Pôvodná dispozícia s dominantnou pozdĺžnou osou (v hornom poschodí ju zdôrazňuje zrkadlo osadené v zatiaľ zaslepenom vstupe do ďalších častí objektu) zostala po rekonštrukcii zachovaná.

V stredovom obslužnom trakte je schodisko, na ktoré nadväzuje „prijímacia“ čiže obývacia izba s kuchyňou, ďalej šatňa, kúpeľňa a špajza. V bočných traktoch sú obytné miestnosti.

„Motív zrkadlenia výrazných a pôsobivých detailov i celých priestorov je jedným zo sprievodných motívov celej rekonštrukcie, prejavuje sa ako v budúcom prestupe, tak napríklad v kúpeľniach,“ hovorí Tereza Koucká.

Vo svetlých farbách poňatý interiér má svojou atmosférou evokovať útulné prostredie domova. Architektka Koucká preto použila ľahko prefarbené hladené vápenné omietky, ktoré sú iba naimpregnované a ponechané bez krycích výmalieb. Podlahy obytných miestností sú zo svetlo tónovaného duba, centrálny trakt dostal naopak čiernu bridlicovú dlažbu.

Masívnu betónovú štruktúru vretenového schodiska odľahčuje ľahká latková podlaha z dubového dreva, ktorá prepúšťa svetlo do temnej haly prízemí. Kazetové dvere boli upravené mierne bielou lazúrou. V presklených výplniach použila architektka Koucká pôvodne leptaný vzor jemných kvetín.

Kúpeľne zariadené s citom
Nové zariaďovacie predmety použité v kúpeľniach boli zámerne umiestnené do stredu, aby omietky mohli zostať bez obkladov a dýchať. Hodnotný pieskovcový portál medzi chodbou a kúpeľňou bol starostlivo zreštaurovaný.
V priestore kúpeľne zdôrazňuje jeho význam odraz v zrkadlovom stĺpe, na ktorom je umývadlo. Vaňa bola pritlačená k ľahkej sklenenej priečke, ktorá súčasne presvetľuje nadväzujúcu šatňu.

Nové zariaďovacie predmety použité v kúpeľniach boli zámerne umiestnené do stredu, aby omietky mohli zostať bez obkladov a dýchať. Tek Tek

Na poschodí nechala autorka umývadlá predsadiť pred zrkadlovú stenu, vaňa je opäť v centre dispozície. Povrchy vybavenia kúpeľní sú lesklé, aby odrážali maximálne množstvo svetla. Interiér kúpeľní tak, aj napriek malým okienkam, pôsobí svetlým a príjemným dojmom. Nové priečky rozdeľujúce komnaty na čiastkové izby boli vyriešené nábytkovo, obsahujú tak dostatok úložných priestorov.

„V súčasnej dobe pracujeme na ďalších fázach rekonštrukcie. Cieľom návrhu je vytvorenie takých priestorov, ktoré majiteľom ponúknu ako dostatok súkromia, tak spoločných miest, v ktorých môžu tráviť čas v širšom rodinnom kruhu,“ dodáva architektka Koucká.

01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Novostavba nad Žilinou: Pozrite si úchvatnú a premyslenú realizáciu domu, ktorý spolupracuje s terénom 02 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Byt si šikovná žena zrekonštruovala aj bez búrania, stačili jej dobré nápady 03 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 04 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. máj 2024 20:03