Sedemdesiat metrov štvorcových veľká obytná loď rozhodne nedýcha prepychom, ako ich predošlý byt. Snímka: Anders Hviid
StoryEditor

Ráno vstanú a skočia do vody. Bývajú v hausbóte, ktorý si sami postavili

08.04.2016, 00:00

Dánsky staviteľ lodí Laust Norgaard sa každé ráno so ženou prebudí, skočia rovno do vody, zaplávajú si a až potom sa vydajú do práce. Príjemný rodinný hausbót si postavili na okraji kodanského prístavu a splnili si tým svoj sen, píše pre portál idnes.cz Marcela Vraná.

Laust Norgaard staval pre svojich zákazníkov domy na vode 25 rokov a premýšľal, ako by mal vyzerať jeho vlastný hausbót, aby bol úplne dokonalý a bez jediného kompromisu.

Dnes mu v kodanskom prístave kotví komfortný rodinný čierny elegán, ktorý Laust zabýval spoločne s manželkou Lisbeth Juul, dcérou Karlou a zlatým retrieverom Busterom.

Manželský pár býval dlhých dvadsať rokov na vode, v prístave Christianshavn. Hausbót, ktorý obývali, ale zhotovovali ešte ako študenti a postupne im prestal vyhovovať.

Laust Norgaard, ktorý pri svojom povolaní trávi väčšinu času na hojdajúcich sa vlnách, sa rozhodol pre zmenu a kúpil v rovnakej štvrti, len pár blokov od centra veľkoryso navrhnutý byt s rozlohou 170 metrov štvorcových. Byt v pôvodnom štýle art deco počas dvoch rokov upravili a nasťahovali sa do neho aj s dcérou, ktorá dokončovala štúdium na strednej škole.



Po dvoch rokoch bývania na báječnej adrese, ktorú im priatelia závideli, ale Laust s Lisbeth skonštatovali, že suchozemský život na pevnine pre nich nie je nič uspokojujúceho. Rodine chýbala možnosť sa behom chvíľky vyhupnúť do sedla bicykla a vydať sa na výlet alebo prechádzku mestom alebo ráno hneď po prebudení naštartovať deň skokom do vody a plávaním. Mali pocit, že steny bytu na treťom poschodí domu ich odtrhli od života, po akom túžia, tak sa opäť sťahovali na vodu.

Vlani si Laust navrhol a postavil vlastný nový hausbót, presne podľa svojich prianí a predstáv. Cestu späť ku koreňom urýchlil aj fakt, že dcéra Karla odišla študovať na univerzitu. Dom na vode s posuvnými drevenými okenicami je vo vnútri zariadený jednoducho. Najdôležitejšie pre rodinu je more: či už more svetla, alebo more vody.

Sedemdesiat metrov štvorcových obytnej lode rozhodne nedýcha prepychom, ako ich predošlý byt. Zmestili sa na ňu dve spálne a obývacia izba spojená s kuchyňou a jedálňou, na obytný priestor nadväzuje paluba s terasou. Kúpeľňa spojená s toaletou stačí rodine len jedna. Komplikovaná nie je ani samotná dispozícia hausbótu: dlhá chodba vedie od vstupných dverí naprieč priestorom a oddeľuje súkromné izby a kúpeľňu od spoločnej obytnej časti.

Hlavným stavebným materiálom je drevo, či už natreté čierno, bielo lakované alebo v podobe prírodne vyzerajúcej prostej preglejky. V celom byte sú hladké biele liate podlahy, v kúpeľni ostro žlté. Nábytok a zariadenie si doviezli z pôvodného bytu.

Jedálenskému kútu dominuje veľký ikonický luster značky Luceplan, ďalšie architektonické svietidlá navrhla dánska dvojica dizajnérok Ann Morsingová a Beban Nord. Snímka

Doplnky a rokmi nazhromaždené vybavenie je škandinávske až do špiku kostí. Sedačka s pastelovými vankúšikmi pochádza od spoločnosti Hay, kresielka a stoličky v spálni navrhol pôvodnou profesiou tesár, dizajnér Poul Kjarholm v päťdesiatych rokoch minulého storočia pre firmu Fritza Hansena. Ikonické škrupinové kresielka v jedálni pochádzajú od dizajnérskeho dua Charlesa a Ray Eamesovcov. Kuchynskú linku vrátane detailov, ako je napríklad odpadkový kôš, dodala ďalšia známa dánska firma, VIPP.

Ako v každej škandinávskej domácnosti, aj tu hrajú prím svetlá a sviece. Interiéru hlavného obytného priestoru dominujú kompozície zo svietnikov Kubus. Jednoduché čierne kovové svietniky v geometrických tvaroch sú od firmy By Lassen, ktorý sa vyrába od roku 1962, kedy ich dizajnér Mogens Lassen uviedol na trh.

Jedálnemu kútu dominuje veľký ikonický luster značky Luceplan, ďalšie architektonické svietidlá navrhla dánska dvojica dizajnérok Ann Morsingová a Beban Nord. Dôležitým prvkom sú aj všadeprítomné knihy, obrazy a fotografie, ktoré Lisbeth počas svojej kariéry manažérky významného kodanského divadla nazbierala. Na poličkách je umiestnená zbierka slávnej severskej kameniny Saxbo od významnej dánskej keramikárky Nathalie Krebsovej.

01 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 21:14