StoryEditor

Tipy na dokonalý interiér 21.storočia. Podľa našich architektov

17.10.2015, 00:00

Domov netvorí dizajn, ale vzťahy. To je nesporné. Aj tie však potrebujú priestor, ktorý praje ich rozvíjaniu. Obrátili sme sa preto na špičkových slovenských architektov a bytových dizajnérov, aby nám prezradili čerstvé trendy a najosvedčenejšie vychytávky zo sveta interiérov. Nech sa páči, tu je výsledok.


1. Stavte na materiály v ich nahote

Netrápte sa s omietkami, tapetami či rôznymi obkladmi. Čoraz viac architektov odporúča, aby sme materiály v ich prirodzenej podobe v našich domovoch nezakrývali, ale naopak – nechali ich vyniknúť.
„Takýto materiál je pre nás najlepším základom stavby,“ tvrdí Lukáš Kordík z architektonického štúdia GutGut. Dôvod? Je skutočný, pravý, má štruktúru, farbu aj hĺbku a keď starne, získava patinu.
Inšpirovať sa môžete napríklad interiérom bytu pod bratislavskou Kolibou, kde štúdio GutGut pracovalo s priznanými betónovými tvarovkami, ktoré do veľkej miery tvoria dominantný prvok celého interiéru. „Majú svoju farbu, vlastnú štruktúru materiálu. Perfektne prepájajú byt nielen horizontálne, ale aj vertikálne – cez dve podlažia.“



S témou priznaného zrebného muriva pracujú v ateliéri GutGut pomerne často, radi ho aj kombinujú. V prípade bytu pri Dulovom námestí v Bratislave napríklad priznali všetky novo vymurované alebo doplnené steny novej dispozície. „Vznikli tak zaujímavé koláže materiálov na stenách s rôznou štruktúrou a povrchom, ktoré sme scelili jednou – bielou – farbou,“ uzatvára Kordík.

 

2. Myslite na rovnováhu starého a nového

Absolútnym základom dobrého bývania je funkčne navrhnutá dispozícia: to je nesporné. K tej sa však v mnohých prípadoch nedopracujeme inak ako cez rekonštrukciu. „Už aj drobná zmena v pôdoryse vie urobiť veľa,“ potvrdzuje Lukáš Kordík z ateliéru GutGut. V súčasnosti však architekti kladú mimoriadny dôraz na to, aby sa touto premenou úplne nezničil pôvodný genius loci interiéru. „Špeciálne pri rekonštrukciách považujem za dôležité vnímať pôvodný charakter priestoru, pochopiť jeho kvality a v novom návrhu ho úplne nepoprieť. Citlivo pracovať so starým aj novým, nájsť im rovnováhu.“ V praxi to možno dosiahnuť napríklad repasovaním pôvodných okien, dverí či parkiet na jednej strane a na druhej strane druhej dopĺňaním nových prvkov, bez ambície kopírovať tie staré. Nové jednoducho treba od starého jasne odlíšiť.



Ateliér GutGut takto postupoval napríklad pri rekonštrukcii bytu na Živnostenskej ulici v Bratislave. „Pôvodné dvojkrídlové dvere na lodžiu stratili svoju funkciu. Ich jemným rozšírením do interiéru bytu sme ich preto zmenili na policu na poháre a nápoje – „kredenc“. Dostali tak nové využitie vychádzajúce z novej dispozície, z potreby posunúť vchod na lodžiu z novej kuchyne. Nové dvere na lodžiu sú tvarovo jednoduché, materiálovo odlíšené a bez dekoru.“

 


3. Preneste si exteriér dovnútra. A naopak

Pokiaľ máte chuť hrať sa s atmosférou, inšpirujte sa podnetnou zámenou nábytku podľa najnovšieho trendu. Docielite ju jednoducho: kúsky, ktoré boli odjakživa určené do exteriéru, presuniete dnu, a naopak – typicky interiérové gauče či kreslá vynesiete na balkón či do záhrady. „Výrobcovia sa v dnešnej dobe vyzbrojili materiálmi, ktoré už túto výmenu umožňujú,“ tvrdí Slavka Mackaničová, dizajnérka z interiérového štúdia Living Factory. A čo od toho vlastne očakávať? Nuž, v exteriéri by ste sa po novom mali cítiť oveľa útulnejšie. A v interiéri zas ako na stabilnej dovolenke. Treba vyskúšať.


4. Obklopte sa drevom

V súčasnosti azda ani neexistuje luxusnejší materiál. Dizajnéri preto jednoznačne radia: vneste si do interiéru toľko dreva, koľko si môžete dovoliť. Nielenže mu dodá útulný rozmer, ale za každých okolností aj dobre vyzerá, a navyše: zabezpečíte si ním zdravšie bývanie, tvrdí Slavka Mackaničová z Living Factory. Mimochodom, zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko výparov sa uvoľňuje z drevotrieskových skríň a plastových podláh? Nuž, verte, že dosť na to, aby ste mali ambíciu nahradiť ich práve drevom. V poslednom čase stúpa tiež obľúbenosť stolov zo starého masívneho dreva. „Väčšinou ide o jedálenské stoly, ktoré výrazne zútulňujú interiér a zároveň tvoria výrazný prvok v priestore,“ hovorí Petra Šmuhařová, architektka zo spoločnosti Inarchi Design, a dodáva, že najlepšie ho zladíte s moderným, minimalistickým, škandinávskym či provensálskym štýlom.


5. Nedajte sa trendom zotročiť

„Samozrejme, vždy je dôležité vedieť, čo sa deje vo svete nových materiálov, nových zariaďovacích prvkov, kúpeľní, kuchýň a nábytku, ale už viac rokov vyznávame jediný trend: interiér musí jednoducho sedieť, vyhovovať, pristať svojmu užívateľovi. Človek sa tam musí cítiť ako doma,“ tvrdí Matúr Vallo z ateliéru Vallo Sadovsky Architects. Inak povedané, pri premene priestoru na domov treba mať na zreteli, že interiérové trendy sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. 

 

01 - Modified: 2007-10-15 13:23:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci najviac dôverujú Ficovi, najmenej veria Slotovi
01 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 02 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 14:40