StoryEditor

Skvelé nápady pre lacné zariaďovanie. Inšpirujte sa bytom dizajnérky

24.08.2015, 10:59

K bytu na pražskej Letnej priviedla dizajnérku Andreu Polach náhoda. Neďaleko odtiaľ žije a v okolí hľadala aj miesto pre kanceláriu. Nakoniec sa ale rozhodla nájdený interiér, o ktorom píše idnes.cz, upraviť na stále bývanie.

Pôvodne sa išla pozrieť na iné priestory. Tie boli ale príliš drahé a zbytočne veľké. Maklérka ju však upozornila na kancelárie kúsok vedľa, ktoré sa ešte nedostali do ponuky. Andreu zaujali.

Okamžite vycítila skrytý potenciál miesta a ihneď sa rozhodla pre kúpu. Bežne využívaných štyridsať štyri metrov štvorcových na prízemí bolo možné v prípade dobrého počasia navýšiť o ďalšiu vonkajšiu plochu na zhodnotenie, nadväzujúcu upravenú terasu a záhradu vo vnútrobloku domu, ktoré takmer nikto nenavštevoval.

Miestnosti so stropmi vysokými cez tri metre pôsobili vzdušne a boli v dobrom stave. Kupujúca veľmi ocenila novú elektroinštaláciu s rozvedenými dátovými káblami.

Miestnosti mali tiež nové dubové podlahy, nové kvalitné štýlové dvere, bezpečnostný systém s alarmom a všetky okná s vonkajšími hliníkovými roletami. Dom z prelomu 19. a 20. storočia už totiž bol po celkovej rekonštrukcii.

„Je v peknom prostredí a je tu úplný pokoj,“ vyžíva sa Andrea. Aj tento fakt podporil jej rozhodnutie. Nezaprie v sebe dizajnérku, okamžite začala premýšľať nad optimálnym využitím priestoru a rozhodla sa prerobiť ho na bývanie.

Múdra výmena
Zmenila dispozičné usporiadanie bytu s tým, že kuchyňa umiestnila do priestoru, kde predtým bola kúpeľňa, a múr medzi kuchyňou a kúpeľňou z polovice zasklili. Z kuchyne je teraz pekný výhľad do záhrady a čiastočne presklenou priečkou vniká denné svetlo až do kúpeľne. Ráno sa môže, napríklad pri čistení zubov, miesto do zrkadla pozerať aj z kúpeľne až do záhrady.


 

Pre zachovanie intimity je možné miestnosť zacloniť roletou. Kúpeľňa nie je veľká, ale vošla sa sem vaňa, skrinka s umývadlom i klozet. Rafinovaným trikom však budí dojem väčšej miestnosti.

Andrea totiž na obloženie vane namiesto bežných keramických obkladačiek použila zrkadlo, ktoré odrazom dubovú podlahu opticky zväčšuje.

Takisto v kuchyni investovala do kvalitného základu a zvolila veľkoformátovú dlažbu Villeroy & Boch, ktorá imituje povrch cementovej stierky. Zaujímavo pôsobí obklad stien, ktorý sem presahuje z kúpeľne.

V kuchyni je umiestnený kotol, ktorý časom zmizne v skrini. Na rovnakej stene vznikne ďalší úložný priestor a je tu už tiež pripravený vývod pre práčku. Súčasťou okna je zámerne vybudovaný hlbší pevný parapet, ktorý poslúži ako ďalšia odkladacia plocha alebo na posedávanie s rannou kávou v ruke as výhľadom do záhrady.

Svetlo a farby
V snahe prízemný byt presvetliť ho Andrea vymaľovala bielou farbou. Rozhodne ale nevyznieva nudne, je oživený akcentmi výrazných farieb. Prevládajú žlté a oranžové prvky. Zatiaľ je interiér zariadený vo väčšej miere nábytkom, ktorý dizajnérka kúpila v bazároch či vydražila na aukre. Niektoré kusy nábytku stačilo len prelakovať a môžu slúžiť ďalej.

Už nenosený starý sveter v požadovanom odtieni žltej farby sa premenil na praktický povlak na vankúš. Atraktívne svietidlá v interiéri si vyrobila sama spojením oranžových textilných káblov a bielych kovových kvetináčov. Dlhé, zaujímavo zauzlené oranžové káble zdobia všetky miestnosti.

Miesto tu našlo majiteľkino obľúbené hudobné kreslo Beatnik, ktoré poskytuje pohodlie i zážitok z počúvania hudby alebo súkromie pri telefonovaní. Ide o prvé kreslo s vstavanou technológiou Apple AirPlay. Umožňuje bezdrôtové pripojenie z akéhokoľvek zariadenia obsahujúceho hudbu, ako je notebook, MP3 prehrávač, mobilný telefón, tablet, počítač, alebo dokonca TV či Apple TV systém.

Vstavaný zvukový systém Bose 2.1 s integrovaným zosilňovačom pod sedákom zabezpečuje najvyšší zvukový zážitok. Kreslo bolo ocenené prestížnou cenou Red Dot Design Award.

K zútulneniu interiéru prispel svojimi olejomaľbami na plátne taktiež kamarát Andrey David Seget. „Byt si zariaďujem postupne. Keď ma osloví konkrétny predmet, urobím si radosť a zaobstarám si ho. Vybavujem interiér v priebehu jeho užívania a s väčším odstupom,“ vysvetľuje Andrea. „Už sa veľmi teším na jar a obývanie terasy.“

01 - Modified: 2007-08-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kráľovná ľutuje, že sa nezblížili
01 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:36