StoryEditor

Socialistickému paškvilu vrátili šmrnc. Pozrite si skvelú prestavbu bytu

16.08.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Americký majiteľ s pomocou architektov obnovil krásu funkcionalistického príbytku v Prahe.

Nešťastné rozdelenie veľkého bytu vo funkcionalistickom dome na Letnej v ére socializmu skončilo dispozičným paškvil. Navyše byt postupne chátral, ako sa striedali nájomníci a mizla úcta k pôvodnému vybaveniu. Americký majiteľ sa s tým nezmieril, píše portál iDnes.cz.

Časť bytu v atraktívnej lokalite totiž pred rokmi pripadla k inej bytovej jednotke. Vznikol viac ako problematický dispozičný celok s plochou 60 m2 s poddimenzovaným temným vstupom, provizórnym kuchynským kútom a malou spálňou.

K ére svojho vzniku odkazoval len niekoľkými pôvodnými prvkami, najmä krásnym umývadlom s profilovanou nerezovou podnožou, pôvodným kovaním na dverách alebo obkladmi za vykurovacími telesami. Pritom tu kedysi býval dokonca minister zahraničia jednej z československých vlád.

Vďaka lokalite a tušeným kvalitám si byt kupca našiel. A veľmi špecifického. Kúpil si ho americký experimentálny hudobník, ktorý v Prahe žije už od začiatku deväťdesiatych rokov.

„Častým rysom jeho hudobných improvizácií je pomalý, ale istý rozvoj konceptu prechádzajúci z ruchov syntetizátora do väčších opakujúcich a prehlbujúcich sa vĺn. Pracuje neustále, a to z domu, syntetizátor takmer nevypína, " opisuje klienta architekt Lukáš Brom zo štúdia The Builders, na ktoré sa hudobník obrátil.

Vstup do bytu alebo prvý dojem možno urobiť len raz

„Pôvodný funkcionalistický byt ponúkal tiež niekoľko funkčných samplov, ale ako celok nefungoval. Bolo potrebné zosilniť dobré časti, utlmiť zlé, vložiť nové prvky a tými všetko prepojiť, " hovorí architekt Brom.

Architekti začali rozšírením vstupnej časti bytu na úkor špajze, tú nahradila nika s šatňou. Presun kúpeľne uvoľnil potrebné miesto pre kuchyňu. Posunutím múru sa „nadýchla" i spálňa. Poničené podlahy sa nedali repasovať. Pôvodný zničené a nekompletné parkety nahradili nové, klasické dubové. Z praktických dôvodov dostala vstupnú časť pevnejšie teraso, ktoré opticky zadefinovalo priestor predsiene.

Rovnaký materiál sa použil aj v kúpeľni. Architekti nechali teraso vyspádovať do minimalistického kanálika, pôvodnú vaňu totiž nahradili novým sprchovacím kútom. Naopak sa do kúpeľne vrátilo úžasné zreštaurované pôvodné umývadlo, na nové dvere bolo osadené pôvodné kovania. Denné svetlo sa do kúpeľne dostáva vďaka dverám s veľkoplošným presklením drôtosklom. Je úplne bezpečné, navyše nie je tak priehľadné ako číre sklo. A je oveľa lacnejšie ako pieskované.

„Americký“ mastenec a české drôtosklo

Minimalisticky poňatá kuchyňa zodpovedá „mužskému" elementu. Nová kuchyňa si ponechala istú otvorenosť v podobe pracovnej dosky z čierneho mastenca, kameňa obľúbeného v Amerike pre jeho tepelnú a chemickú odolnosť. V našich zemepisných šírkach sa často používa v menších formátoch ako grilovací kameň. Doska je položená na podnoži s výsuvným kontajnerom. Horné skrinky neboli potrebné, majiteľ si vystačí s minimom riadu.

Najviac svetla do kuchyne a vstupu potom prinieslo presklenie do spálne v podobe rámov s drôtosklom. Ich členenie kopíruje rytmus okien do ulice a dobre korešponduje s pôvodným funkcionalistickým interiérom.

01 - Modified: 2007-08-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Siemens potvrdil kurz India
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 02:00