StoryEditor

Odťahovanie z podzemných garáží

08.09.2008, 00:00

Neraz do podzemnej garáže neoprávnene zaparkuje aj vodič auta jazdiaceho na plyn. Bez kompaktného odťahovacieho vozidla je správca budovy v takýchto prípadoch bezmocný.

Odťahovky Towfox nachádzajú uplatnenie najmä tam, kde je použitie klasických odťahoviek sťažené, neekonomické alebo úplne nemožné. Napríklad v úzkych uliciach centier miest, v podzemných garážach a podobne. Na Slovensku zatiaľ nie sú vlastníci veľkokapacitných podzemných garáží povinní vlastniť takéto vozidlo. Podľa nášho názoru je to však veľká chyba a veríme, že vo vybavení nákupných centier či hotelov sa objavia skôr, než sa stane nešťastie. Motoristi totiž so svojimi vozidlami často parkujú aj na zakázaných miestach, kde tvoria veľmi nebezpečnú prekážku. Blokujú napríklad prístup k hasičskému vybaveniu alebo k evakuačným schodom. Neraz v podzemnej garáži neoprávnene zaparkuje aj vodič auta jazdiaceho na plyn. Bez kompaktného odťahovacieho vozidla je správca budovy v takýchto prípadoch bezmocný.  
Vrtký pomocník
Najrozšírenejšími malými odťahovkami v krajinách EÚ sú vozidlá nemeckého výrobcu Towfox. Sú postavené na báze vozidiel Land Rover Defender 110 alebo 130. To znamená, že ide o dvojdverové alebo štvordverové vyhotovenie a jeho celková hmotnosť je maximálne tri a pol tisíca kilogramov. Kratšia verzia má dĺžku len štyri metre, šírku meter sedemdesiat osem a motor 2,4 TD Euro 4, s výkonom 122 koní. Maximálna povolená rýchlosť prázdneho vozidla je 135 km/h, pri odťahovaní 80 km/h (60 km/h pri použití pojazdových vozíkov).
Dobre vybavený
Podvozok má permanentný náhon všetkých kolies, redukciu šesťstupňovej prevodovky a uzávierku medzinápravového diferenciálu. S odtiahnutím si teda poradí aj v ťažkých podmienkach. Vybavenie auta obsahuje servoriadenie, ABS, klimatizáciu, elektrické okná, centrálne zamykanie a hlavne hydraulické rameno Hartmann a dva pojazdové vozíky pod kolesá. Rameno má nosnosť tisíc kilogramov, je ovládané prostredníctvom diaľkového bezdrôtového ovládania, a tak sa odťahované auto dá naložiť aj bez vystúpenia spoza volantu. Za príplatok je k dispozícii aj farebná kamera s mikrofónom a LCD monitorom, predný a zadný navijak, zníženie strechy na 1 850 mm (štandard: 2 000 mm) alebo aj lyžina na prevoz motocykla.
Hlavné výhody
Oproti klasickým odťahovkám, na aké sme zvyknutí vo východnej Európe -- teda takým, ktoré prepravujú odťahované vozidlo naložené na plošine nad vozovkou, majú odťahovky Towfox viacero výhod.
1. Niekoľkonásobne kratší čas, potrebný na naloženie, resp. upevnenie odťahovaného vozidla. Pritom Towfox plnohodnotne zastúpi plošinovú odťahovku.
2. Výrazne nižšie prevádzkové náklady a spotreba paliva než pri klasických odťahovkách (na podvozkoch nákladných vozidiel). Spotreba paliva v meste je 10 -- 12 l/100 km podľa hmotnosti odťahovaného vozidla, resp. pri prázdnom vozidle, oproti 15 -- 25 l/100 km pri klasickej plošinovej odťahovke.
3. Nie je potrebný vodičský preukaz skupiny C. Na obsluhu odťahovky Towfox na podvozku Land Rover postačuje vodičský preukaz skupiny B+E. Nezanedbateľná výhoda pri aktuálnom nedostatku profesionálnych vodičov nákladných vozidiel na Slovensku a zjednodušenie obsluhy odťahového vozidla (tachograf, povinné prestávky atď.).
4. Podstatne menšie rozmery a vysoká obratnosť (napr. celková výška vozidla vo verzii Downtown je  iba 1 850 mm). Odťahovky Towfox sú jedinými vozidlami svojej kategórie, homologovanými v celej Európskej únii, ktoré môžu odťahovať vozidlá priamo z podzemných garáží alebo nadzemných parkovacích domov, kam sa bežná odťahovka pre svoje rozmery a obmedzenú manévrovateľnosť vôbec nedostane (príklad: autá s LPG pohonom, odparkované v podzemných garážach, alebo autá, ktoré blokujú predplatené garážové miesta).
5. Vyššia maximálna rýchlosť a lepšie jazdné vlastnosti oproti klasickým odťahovkám. Rýchlejší príjazd k odťahovanému vozidlu, a teda aj skrátenie čakacej lehoty a podstatne vyššia efektivita práce odťahovacej služby.
6. Vyššia bezpečnosť obsluhy: napr. pri odtiahnutí vozidla na diaľnici nemusí vodič odťahovky počas nakladania vozidla stáť vedľa odťahovky alebo upínať lano navijaka.
7. Možnosť odtiahnutia motocyklov -- pomocou lyžiny odvezú motocykel s max. hmotnosťou 550 kg -- to znamená, že napríklad aj Hondu Goldwing 1800.
8. Odtiahnutie vozidla s automatickou prevodovkou alebo so zablokovanými kolesami -- pod kolesá sa položia pojazdové vozíky, v tom prípade je rýchlosť 60 km/h.
9. Možnosť odtiahnutia vozidla z radu stojacich vozidiel -- vzpera hydraulického ramena je otočná v uhle cca 80 stupňov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 00:31