StoryEditor

Smart s nadváhou

08.09.2008, 00:00

Od budúceho mesiaca budú modely smart fortwo s benzínovými motormi so silou 61 a 71 koní sériovo vybavené technológiou micro hybrid drive (mhd) s komfortnou štart-stop automatikou.

Vďaka tomu sa zníži spotreba NEFZ dvoch atmosférických benzínových motorov priemerne o 8 percent. V mestskej premávke je možná dokonca úspora skoro o dvadsať percent. Okrem toho bude smart fortwo cdi od jesene tohto roka dodávaný s uzatvoreným filtrom pevných častíc, ktorý zredukuje hodnoty emisií pevných častíc na minimum. Hodnotu vybavenia inovatívneho dvojmiestneho vozidla okrem iného zvyšuje aj nové tvarovanie kombinovaného prístroja s optimalizovanými ukazovateľmi, ako aj praktické sieťkové odkladacie priestory na dverách. Čerstvé optické akcenty dodávajú dva nové farebné tóny "sivá metalíza" a "rallye červená" a takisto nové športové šesťlúčové hliníkové kolesá, dodávané na želanie.
Ekológia v meste
Smart dôsledne naďalej presadzuje svoju filozofiu a robí  smart fortwo ešte ekologickejším a atraktívnejším: ešte viac znížená spotreba, ešte viac nekomplikovaná radosť z jazdy a zhodnotená výbava je to, čím sa bude v budúcnosti vyznačovať komfortné dvojmiestne vozidlo. Vďaka technológii smart micro hybrid drive (mhd) sa spotreba oboch verzií zníži približne o osem percent (na každú 4,3* litra, NEFZ). Emisie CO2 sa zredukujú na 103* gramov na kilometer. V mestskej premávke, ktorá sa vyznačuje svojimi častými situáciami typu stop-and-go, je možná dokonca úspora až do dvadsať percent. Toto zaručí, že 7 z 10 zákazníkov v Európe, ktorí sa rozhodnú pre kúpu benzínového vozidla, budú jazdiť s touto ekologickou technológiou.
Automatický systém
Myšlienku štart-stop automatiky realizuje smart mimoriadne šikovným spôsobom: len čo vodič pribrzdí a rýchlosť klesne pod 8 km/h, vypne riadiaca elektronika motor -- napríklad ako pri približovaní sa na svetelnú križovatku. Motor sa v okamihu v zlomku sekundy naštartuje, ak vodič zloží nohu z brzdy. Čas, počas ktorého nie je žiadna spotreba paliva, sa tak účinne predlžuje v dôsledku prozreteľného vypnutia motora. Systém je perfektne zosúladený s automatickou prevodovkou smart fortwo a umožňuje plnoautomatickú funkčnosť, to znamená bez zapínania spojky a bez radenia. Technológia mhd sa výborne hodí mestskému spôsobu využitia a veľmi jednoducho umožňuje šetriť palivo a znižovať emisie.
Filter pevných častíc
Smart zlepšuje taktiež ekologickú bilanciu dieselového modelu pomocou nového, uzatvoreného filtra pevných častíc, namiesto doteraz používanej otvorenej verzie. Nový systém znižuje množstvo pevných častíc v spalinách na minimum a v dôsledku inteligentného riadenia motora pracuje bez údržby počas celej dlhej životnosti filtra. Smart fortwo cdi s motorom 45 koní je tak ako doteraz sériové vozidlo s najnižšou kombinovanou spotrebou paliva na svete s hodnotou 3,4 litra na sto kilometrov (NEFZ)  a svojimi emisiami 88g /km je naďalej CO2 šampiónom. V budúcnosti sa dostane na špičkové miesto aj v emisiách pevných častíc.

Čerstvé farby a nové športové hliníkové disky
Automobil výrazne osviežuje aj paletu farieb malého auta. Nová vo farebnom portfóliu je elegantne pôsobiaca "sivá metalíza", ako aj športovo intenzívna "rallye červená". Naďalej je v tom prípade na výber šesť farieb, ktoré umožňujú spolu v kombinácii s dvomi farbami  bezpečnostného rámu tridion celkovo dvanásť farebných kombinácií. Na želanie sú dodávané aj nové šesťlúčové hliníkové disky so športovým vzhľadom titánovo striebornej farby s rozmermi 175/55 R 15 vpredu a 195/50 R 15 vzadu. Ako príslušenstvo je možné dodať aj nové hliníkové disky s pochrómovaným vzhľadom.
Interiér s novými akcentmi
Vhodne k novej  "rallye červenej" bude v interiéri línie výbavy passion aktualizovaná a harmonicky zosúladená farba "dizajnová červená" na čalúnení a tkaninách. Stredobodom palubnej dosky bude novotvarovaný kombinovaný prístroj s optimalizovaným LCD ukazovateľom. Ukazovateľ stavu paliva v nádrži bude teraz umiestnený centrálne a bude doplnený permanentným zobrazením digitálnych hodín a vonkajšej teploty. Ďalšími novými detailmi výbavy sú napr. sieťové odkladacie priestory na dverách vodiča a spolujazdca, ktoré budú ponúkať viac odkladacích možností.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 00:23