StoryEditor

Povinne stabilne elektronicky

08.09.2008, 00:00
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) navrhla, aby všetky nové automobily mali od roku 2012 povinne vo výbave systémy elektronickej kontroly stability, označované ako ESC alebo ESP.
Komisia taktiež navrhla povinné používanie pneumatík s nízkym valivým odporom od roku 2012. Tie podľa EK výrazne znižujú spotrebu paliva a tým aj emisie CO2, a môžu taktiež pomôcť znížiť hlučnosť áut.
"Pneumatiky s nízkym valivým odporom znížia emisie CO2 až o 7 gramov na kilometer, čo bude predstavovať zásadný príspevok k stratégii znižovania automobilových emisií CO2, ktorá bola prijatá vo februári 2007," uviedla EK vo svojom vyhlásení. K znižovaniu emisií CO2 má prispieť aj navrhované povinné zavedenie systému monitorovania tlaku v pneumatikách. EK ďalej navrhuje, aby nákladné automobily a iné ťažké vozidlá boli od roku 2013 vybavené vyspelými systémami núdzového brzdenia (AEBS) a systémami varovania pri vybočení z jazdného pruhu (LDW). Komisia už vlani pre zvýšenie bezpečnosti chodcov navrhla povinnosť vybaviť osobné automobily systémami asistencie pri brzdení (BAS).

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 09:46