StoryEditor

Range Rover na rok 2006

10.03.2005, 23:00

Automobilka Land Rover už predstavila svoju modernizovanú vlajkovú loď -- Range Rover, modelového roku 2006. Technické a dizajnové modifikácie sú zamerané na posilnenie pozície modelu Range Rover ako najluxusnejšieho a najušľachtilejšieho automobilu kategórie SUV. Najvýznamnejšou technickou zmenou je nahradenie benzínového motora V8, ktorý Land Rover doteraz nakupoval od BMW, vlastným pohonným agregátom, odvodeným od osemvalca Jaguar (AJV8). Pri rovnakom objeme 4,4 litra dosahuje nový motor väčší výkon 225 kW (305 k). Ako druhá pohonná jednotka v ponuke pribudne motor V8 s objemom 4,2 litra, prepĺňaný mechanickým kompresorom. Dosahuje najvyšší výkon 294 kW (400 k) a maximálny krútiaci moment 560 Nm, vďaka čomu Range Rover Supercharged akceleruje z pokoja na rýchlosť 100 km/h za 8,7 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky limitovaná na 200, resp. 210 km/h.
Obidva nové osemvalce sa štandardne kombinujú so šesťstupňovou automatickou prevodovkou ZF, ktorá zabezpečuje lepšie využitie danej charakteristiky krútiaceho momentu. Funkcia CommandShift umožňuje aj poloautomatické sekvenčné radenie.
Popri nových motoroch dostal nový Range Rover presnejšie riadenie, optimalizovanú charakteristiku pneumatického pruženia, modifikované stabilizátory a účinnejšie brzdy, ktoré sú ventilované aj na zadnej náprave. Pri verzii s prepĺňaným motorom sa montujú ešte výkonnejšie brzdy Brembo v kombinácii s hliníkovými diskami 20" kolies. Ponuku vybavenia doplnili adaptívne bi-xenónové predné reflektory, natáčajúce sa do zákruty. Novinkou je tiež systém indikácie tlaku vzduchu v pneumatikách a televízna kamera v zadnom spojleri ako pomoc pri cúvaní.
Štylistické zmeny na karosérii zahŕňajú nový predný nárazník, upravený tvar predných reflektorov a zadných skupinových svetiel, ako aj novú masku chladiča a zmenené odvetrávacie rebrá v predných blatníkoch. Pri verzii Supercharged s prepĺňaným motorom V8 majú maska a rebrá v blatníkoch špecifický dizajn s výraznou perforáciou (tzv. diamond mesh).
Range Rover modelového roku 2006 mal európsku výstavnú premiéru na ženevskom autosalóne začiatkom marca 2004 a teraz ho uvidia i návštevníci salónu v Bratislave. Predávať ho začnú (aj na Slovensku) v polovici roka 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 16:25