StoryEditor

Sezóna jazdy s otvorenou strechou je v plnom prúde

08.06.2011, 13:25
Na Slovensku rastie záujem najmä o drahšie kabriolety.

S nástupom vyšších teplôt sa každoročne začína aj sezóna kabrioletov. V autocentre AAA AUTO sa ich za prvých päť mesiacov predalo o 180 % viac než vlani. „Motoristi majú záujem skôr o drahšie autá so sklápacou strechou. Priemerná cena kabrioletov sa v našom autocentre tento rok zvýšila takmer o 50 % na 12 360 eur,“ uviedla viceprezidentka spoločnosti Karolína Topolová. Súvisí to podľa nej s celkovým trendom, keď si Slováci v súčasnosti doprajú kvalitnejšie a drahšie automobily.

O triedu vyššie
Zatiaľ čo vlani bol v autocentrách AAA AUTO najpredávanejším kabrioletom malý Peugeot 206 CC, tento rok sa motoristi zameriavajú na modely o triedu väčšie - Peugeot 307 CC, Renault Mégane Cabrio a Volkswagen Eos. Najdrahším kabrioletom v ponuke je v súčasnosti Porsche Boxster za 44 000 eur, na druhej strane cenového spektra sa nachádzajú staršie Volkswageny Golf Cabrio za niekoľko tisíc eur.

Mechanizmus strechy
Pri kúpe ojazdeného kabrioleta sa okrem kontroly mechanického stavu, odtieňa laku, karosérie, právneho stavu a ďalších podstatných vlastností auta treba sústrediť najmä na fungovanie strechy. Ak si chcete vychutnať ozajstné potešenie z jazdy s vetrom vo vlasoch, dôkladne odskúšajte funkčnosť sklápacej strechy, pretože jej prípadné opravy môžu byť nákladné. Ďalším odporúčaním Karolíny Topolovej pre tento typ áut sú skôr benzínové motory, ktoré sa pre pohodlnú jazdu so stiahnutou strechou štýlovo viac hodia.

Viete, že:

  • kabriolet môže mať pevnú alebo textilnú strechu
  • kabriolety s pevnou strechou sa označujú ako kupé kabriolet (CC)
  • strecha sa môže poskladať do batožinového priestoru alebo zložiť ručne (zostane doma)
  • kabriolety majú zvyčajne dvoje dvere
  • superšportové kabriolety sa nazývajú spider (alebo aj spyder)

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/aaaauto, menuAlias = aaaauto, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 13:43