StoryEditor

Ako platia poisťovne

31.01.2008, 23:00

Kúpele by mali byť od januára toho roka vďaka legislatívnym zmenám dostupnejšie. Ozývajú sa aj kritické hlasy, ktoré varujú pred dlhšími čakacími lehotami. Podpredseda Zväzu slovenských liečebných kúpeľov a žriediel Ján Šimko to považuje za neodborný pohľad na legislatívne zmeny platné od januára tohto roka. "Nový indikačný zoznam odstránil neodbornosť," zdôrazňuje Šimko. Čo sa teda zmenilo?

Pribudli nové diagnózy, pri ktorých kúpeľnú liečbu hradí poisťovňa. Takzvaná kategória C, pri ktorej si musel kúpeľný hosť hradiť pobyt, stravu a procedúry z vlastného vrecka, bola zrušená. "Zvýšil sa počet diagnóz v kategórii A, pri ktorej všetko prepláca zdravotná poisťovňa. Ochorenia zo zrušenej kategórie C sa presunuli do kategórie B, pri ktorej si pacient platí pobyt a stravu," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková.
V praxi to znamená, že zdravotné poisťovne budú napríklad preplácať procedúry pacientom so zvýšeným krvným tlakom či ľuďom trpiacim depresiami. Všetko vrátane ubytovania zaplatí poisťovňa kúpeľným hosťom, ktorí sú po operáciách srdca, žlčníka či po úrazoch a operáciách pohybového ústrojenstva. Pre všetkých však platí: pobyt v kúpeľoch musí predpísať lekár. "Ak poistenec požiada o vyšší štandard ubytovania, priplatí si podľa cenníka kúpeľov," upozorňuje Andrea Devanová z poisťovne Dôvera. Za štandard sa považuje minimálne dvojlôžková izba so sociálnym zariadením mimo izby.

Dlhé "rady"
Zdravotné poisťovne predpokladajú nárast počtu kúpeľných hostí, ktorým budú musieť v plnej výške alebo čiastočne kúpele preplácať. Dôvod? "Pribudli nové diagnózy, ako sú napríklad duševné choroby a neurózy, ktorých liečbu v kúpeľoch poisťovne doteraz nepreplácali," vysvetľuje Nina Zelníková z poisťovne Union. Viac návrhov na kúpeľnú liečbu očakáva podľa hovorkyne Petry Balážovej aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá dala na kúpeľnú starostlivosť iba v prvom polroku minulého roka 242 miliónov korún.
Niektoré poisťovne sa preto obávajú dlhších čakacích lehôt. Kúpele totiž podľa Zelníkovej už aj pred prijatím novej legislatívy nestíhali uspokojovať záujem. "Je pravdepodobné, že po zvýšení dopytu sa situácia ešte zhorší," upozorňuje Zelníková. Podľa Devanovej sa dokonca môže stať, že kapacity kúpeľov klesnú pre pacientov s vážnymi diagnózami, keďže v nich bude väčší počet menej náročných pacientov. Podľa Šimka však dlhšie čakacie lehoty kvôli kapacitám kúpeľov nehrozia. "Aj keď pribudli nové indikácie, počet ochorení s tými diagnózami je malý," argumentuje Šimko. Nemalo by teda ísť o veľký počet klientov.

Koľko za to?
Niektoré zdravotné poisťovne nevylučujú ani neúmerný nárast výdavkov na kúpeľnú liečbu. "Predpokladáme zvýšenie nákladov približne o 20 miliónov korún, čo je výrazne viac ako nám stúpnu celkové zdroje," zdôrazňuje Devanová. Presné čísla sa však nedajú odhadnúť, keďže do nákladov na kúpeľnú starostlivosť vstupuje viacero faktorov, ako je napríklad zmena počtu poistencov a ich skladba. Zdravotné poisťovne tiež nemohli doteraz sledovať samoplatcov, ktorí patrili do kategórie C a podľa nových pravidiel sa presunuli do B kategórie.

Kategória A
-- zdravotná poisťovňa prepláca procedúry, pobyt a stravu
-- pacient platí z vlastného vrecka maximálne 1,5 percenta zo životného minima za služby (nie však za zdravotnú starostlivosť, t. j.. procedúry a vstupné prehliadky)

Kategória B
-- zdravotná poisťovňa prepláca procedúry a vstupnú zdravotnú prehliadku
-- pacient si platí ubytovanie a stravu

menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:04