StoryEditor

Aj Kim Čong-il miloval slovenské striebro

26.04.2012, 00:00
Ak príbor, tak strieborný. A zo Žarnovice! Prečítajte si jeho príbeh v dnešnom magazíne prečo nie?!

Keď budete nabudúce obedovať v reštaurácii alebo hoci aj doma, skúste obrátiť príbor. Pokiaľ tam nebudú štyri písmenká istej švédskej značky, určite tam nájdete názov Sandrik. Prípadne medveďa a slovo Berndorf. A kým dojete, vysvetlíme vám nielen to, ako navzájom súvisia, ale pridáme aj príbeh spoločnosti, ktorá už vyše stošesťdesiatosem rokov určuje trendy vo svete príborov.



Storočné manželstvo
„Spoločnosti Berndorf a Sandrik majú spoločnú históriu už veľa rokov, je to ako s manželmi, ktorí sa raz zídu, potom sa zas rozídu, a takto to ide celý čas,“ smeje sa riaditeľ Štefan Janček. Aby sme sa pozreli na ich začiatky, musíme zablúdiť ešte do Rakúsko-Uhorska. V roku 1843 založili páni Alfred Krupp a Alexander Schöller firmu Berndorf na spracovanie kovov podľa rovnomennej rakúskej dediny. Mimochodom, jej názov (v preklade Medvedia dedina) predurčil do znaku štvornohého chlpáča.

Prenesme sa teraz rýchlym strihom o 50 rokov neskôr do slovenskej dedinky Dolné Hámre (dnešná Hodruša-Hámre) na úpätí Štiavnických vrchov, v ktorých sa stále ťaží striebro. Jeho cena však krátko predtým klesla, pretože svetové trhy zaplavila produkcia z mexických a britských baní. Ťažiarske spoločnosti teda museli vymyslieť, akú pridanú hodnotu mu dať, aby ho mohli ďalej predávať. A tak na pozemkoch Jána Šandrika v roku 1895 vyrástla fabrika, ktorá začala vyrábať... strieborné príbory.

Pomerne rýchlo sa však dostala do problémov, pretože došla kúpna sila. Začali teda používať nový materiál – zliatinu zvanú alpaka, ktorá striebro veľmi pripomínala, no bola nepomerne lacnejšia. Neskôr sa pridalo antikoro – nehrdzavejúca oceľ – a tak Sandrik mohol vyrábať lacné príbory pre široké masy.
 

Druhé pytačky slávili úspech
„Medzi rokmi 1910 – 1913 vstúpila firma Berndorf ako akcionár do firmy Sandrik tým, že do nej vložila zariadenia a tiež časť svojho know-how,“ opisuje prvý sobáš Štefan Janček. Harmonické spolunažívanie však nevydržalo dlho, rozvod prišiel už v roku 1921, keď spoločnosť zoštátnili a Berndorf sa vrátil naspäť do Rakúska.

Druhýkrát sa na pytačky vrátil po otvorení hraníc v roku 1991 a odvtedy si nažívajú v pomerne harmonickom vzťahu. O jeho prospešnosti svedčí aj skutočnosť, že dnes patrí Berndorf Sandrik k európskym lídrom v oblasti výroby príborov a ďalšieho stolovacieho náčinia.
 

Nie je Čína ako Čína
Aj preto mnohých zaskočí odpoveď na otázku, kde sa všetky tie príbory vyrábajú. „Výrobky pod touto značkou sa vyrábajú v Nemecku, Slovensku ale časť produkcie aj Číne alebo vo Vietname,“ hovorí Štefan Janček a keď vidí záblesk pochybností na našich tvárach, ponáhľa sa s vysvetlením. „Viete, u nás stále panujú predsudky. Vinu na tom nesú mnohí distribútori, ktorí sa boja doviezť z Ázie kvalitné výrobky a pozerajú len na cenu. Pritom napríklad v Číne sa dnes vyrába takmer všetko a, samozrejme, v rôznej kvalite.“ Nemusíte sa preto báť, všetky príbory podliehajú vysokým štandardom. Ako ďalej dodáva, príčinou sú opäť financie – v Európe by totiž nevedeli konkurovať ani ak by vyrábali za cenu materiálu. Na Slovensku tak zostala len výroba kvalitných strieborných a postriebrených príborov a náčinia.
Keď vojdeme do jednej z výrobných hál, mladá žena skúma pod silným svetlom lopatky na tortu. Každú starostlivo poobzerá zo všetkých strán a odloží na utierku. Pri niektorých spozornie, červenou voskovkou urobí okolo nejakého miesta krúžok a dá nabok. „Striebro musí byť vyleštené bez jedinej chybičky, nesmie tam byť žiadna čiarka alebo bodka. Každý kus prejde niekoľkostupňovou kontrolou, ak je tam nejaký nedostatok, tuto kolegyňa brusičovi vyznačí miesto, kde má chybu hľadať a vráti na doleštenie,“ vysvetľuje Janček.
 

Paličky pre Kim Čong-ila, „Zuckerlöffel“ pre Sissi
Jedine vysoká kvalita práce zachovala v Hodruši-Hámroch výrobu striebra. Príbory spod rúk Slovákov má na stole nielen náš či maďarský prezident, ale dokonca vláda Severnej Kórey.

„Bola to zákazka za osem miliónov vtedajších korún a vyhrali sme ju v konkurencii nemeckých a talianskych výrobcov,“ hovorí riaditeľ. Príčinou úspechu boli... strieborné paličky na ryžu. „Požiadavka znela na výrobky, ktoré sme všetci uchádzači mali v portfóliu, plus 500 párov paličiek. Tie nemal nikto. My sme však povedali – pozrite, nemáme ich síce v ponuke, ale vyrobíme ich. A zákazku sme dostali, hoci na celú realizáciu boli tri mesiace,“ spomína Štefan Janček. A tak dnes majú s príborom Barok v ponuke aj strieborné paličky na jedenie.

No nielen prezidenti, ale aj korunované hlavy by ste našli medzi zákazníkmi. „Ešte za Rakúsko-Uhorska vyrábal Berndorf pre cisárovnú Sissi špeciálnu lyžičku na cukor, ktorou si posýpala koláče,“ ukazuje nám lyžičku v tvare mušle s drobnými otvormi. Tento rok sa dočkala reinkarnácie. „Vyrobili sme celú sériu na viedenský Opernball 2012 a každá dáma dostala pri odchode práve túto Sissinu lyžičku v darčekovom balení aj s cukrom ako pamiatku.“

Striebro od nás putuje do celej Európy, najmä na trh v nemecky hovoriacich krajinách, ale aj do Poľska, Ruska či na Balkán. Niekedy sa stretávajú aj so špeciálnymi požiadavkami. Napríklad urobiť na príbor porcelánový medailónik s rovnakým dekorom, ako má čajová súprava. Do Nórska zasa smerovala objednávka na nože podľa starého vzoru aj s patinou, ktoré vyzerali ako starožitné kúsky.

Príborové veterány
Mimochodom, keď už sme pri vzoroch, ak si myslíte, že prím hrajú ultramoderné dizajnové kúsky, mýlite sa. K najpredávanejším patria skôr príborové veterány. Ten mladší – čisto slovenský rekordman – oslávil v roku 2008 päťdesiatku. Hovoríme o príbore Brusel 58, ktorý navrhol slovenský dizajnér Ján Čalovka. Nazval ho podľa mesta, kde sa vtedy konala svetová výstava Expo.

A hoci sa dodnes vedú spory, či slovenský príbor vtedy získal alebo nezískal cenu, svojím jednoduchým, no funkčným tvarom rozhodne zaujal. Odvtedy sa ho predalo (najmä v bývalom Československu) okolo 40 miliónov kusov a dodnes ho nájdete v ponuke. „Dnes je to už, samozrejme, menej, aj príbory prechádzajú vývojom podľa vkusu ich používateľov,“ vysvetľuje Štefan Janček. Meniaca sa gastronómia a prestieranie napríklad spôsobili, že spolu so zväčšujúcimi sa taniermi narástol do dĺžky aj príbor.

Skutočným rekordmanom v ponuke je však vzor s názvom Premiere, ktorý sa v podstate nezmenenom dizajne vyrába a predáva viac ako 160 rokov. Takže? Aký je nápis na vašej lyžičke?


 

 
Viac zaujímavých príbehov nášho biznisu a 18-stranový autošpeciál nájdete v dnešnej life style prílohe HN. V magazíne prečo nie?! alebo vo vašom iPade.

 

Výrobky pod touto značkou vyrábajú v Nemecku, Slovensku ale časť produkcie aj Číne alebo vo Vietname

01 - Modified: 2004-08-02 04:09:22 - Feat.: 0 - Title: V záväzkoch voči Kia bude Slovensko asi meškať 02 - Modified: 2004-08-02 04:15:33 - Feat.: 0 - Title: Izrael potrebuje francúzskych židov, populácia Arabov rastie 03 - Modified: 2004-08-02 04:17:06 - Feat.: 0 - Title: MMF, Svetová banka a NYSE na muške teroristov
menuLevel = 2, menuRoute = style/storyboard, menuAlias = storyboard, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:59