StoryEditor

Tajomstvo unikátu z Karpát

26.11.2009, 06:00
Slovensku prinieslo niekoľko zlatých medailí. Vyrába sa takmer navlas rovnako ako v legendárnom francúzskom Cognacu. A keby ste si odložili fľašu z historicky prvého pálenia, malo by dnes vaše Karpatské Brandy Špeciál slušných štyridsať rokov.

 

...alebo by malo aj štyridsaťjeden. Nevie sa totiž presne, či nápad vyrábať vlastný vínny destilát skrsol v Československu v roku 1968 alebo 1969.

„Viete, sú tam rozdiely aj u samotných pamätníkov. Niektorí napríklad tvrdia, že prvýkrát sa kupovalo tisíc súdkov, iní že 68...“ uvádza nás do hmlistej minulosti legendárneho brandy riaditeľ controllingu spoločnosti Hubert J.E. Peter Krúpa. O to viac nás to začalo zaujímať....


MIKLÁŠ A MIKLÁŠ
Existujú dvaja ľudia, ktorí sú s KBŠ-kom veľmi úzko spojení. Zhodou náhod sa obaja volajú Miklášovci, hoci medzi nimi nie je žiaden príbuzenský vzťah. Prvý z nich, Milan Mikláš, bol s výrobou KBŠ spojený celý svoj profesionálny život – teda niekoľko desaťročí.

„Pán Milan Mikláš bol pri tom, keď sa KBŠ v roku 1975 prvýkrát objavilo na pultoch. Dodnes s ním úzko spolupracujeme, pomáha nám spoznať jemné nuansy tohto brandy,“ potvrdzuje Krúpa.

Druhý pán s rovnakým priezviskom, Štefan Mikláš, je však považovaný za vynálezcu KBŠ, a práve od neho sme sa dozvedeli, ako to pred štyridsiatimi rokmi vyzeralo v pezinskej pálenici, keď z rôznych dávok vyzretého brandy pripravil kupáž prvého KBŠ.

MÓDA Z GRUZÍNSKA
„Bol som vedúci prevádzky pálenice,“ začína svoje rozprávanie Štefan Mikláš. „ V pezinských Vinárskych závodoch sme spracúvali veľa vinárskych výrobkov a mali sme veľké množstvo destilátu. Tak sme špekulovali, čo s tým.“ V 60. rokoch boli na našom trhu hitom brandy a koňaky dovážané z Gruzínska a Francúzska. Komu teda napadlo vyrábať brandy priamo u nás? Bolo to „nariadenie zhora“?

„Nariadenie nie, bola to dohoda,“ spomína Mikláš. „Začiatky boli ťažké, nemali sme nič, museli sme postaviť haly na uskladnenie, zaobstarať drevené súdky, povolenie z ministerstva...“ pokračuje dnes už 82-ročný dôchodca. „V roku 1969 sme začali nakladať prvé dubové sudy. Destilát v nich potom ležal päť, šesť alebo aj sedem rokov. A to sme každý rok nejakých 200 či 300 sudov naplnili.“ Po troch rokoch uležaný destilát degustovala závodná komisia a po nej sa destilát uložil naspäť do sudov, a zrel v nich ešte dva, tri či štyri roky. Pomaly sa zrodilo prvé Karpatské Brandy Špeciál.

POD TAKTOVKOU PÁNA HUBERTA
Karpatské Brandy Špeciál sa uchytilo, rástla jeho obľúbenosť a čoraz viac sa udomácňovalo v pohárikoch Slovákov. Prestálo aj časy divokej privatizácie v 90. rokoch a v roku 2003 sa stalo súčasťou portfólia spoločnosti Vitis Pezinok.  
„V tejto tradícii sa pokračuje dodnes, názov produktu ostal rovnaký. Menil sa iba dizajn fľaše, etiketa..., ale obsah si zachoval svoju kontinuitu a jedinečnosť,“ zdôrazňuje riaditeľ marketingu spoločnosti Hubert Miroslav Tkáč.

Zástupcovia spoločnosti Hubert nie sú spomínaní náhodou. Práve táto spoločnosť totiž minulý rok odkúpila ochranné známky a pod hlavičkou Vitisu dnes vyrába aj Karpatské Brandy Špeciál. Na tento mimoriadne konzervatívny produkt to bola dosť veľká zmena, Peter Krúpa však dodáva, že zákazník dostane minimálne takú kvalitu, na akú bol zvyknutý doteraz.



BRANDY PRIAMO ZO SUDA? ŤAŽKO
Prechádzame do vedľajšej budovy, kde si KBŠ pokojne „odpočíva“ v tristolitrových sudoch.
„V sudoch dochádza k vyzretiu vínneho destilátu. Na začiatku je surový vínny destilát pálivý, neharmonický a v rámci zrenia drevo odovzdáva destilátu svoju krásu,“ informuje nás hlavná somelierka spoločnosti Ingrid Vajcziková.

„Destilát v súdkoch má okolo 60 – 65 % alkoholu, takže toto by bolo iba ťažko pitné,“ dodáva s úsmevom Tkáč.
Nuž, na nový prírastok sú u staručkého pána Huberta patrične pyšní a aj preto pri zmienke o určitých inováciách Miroslav Tkáč pokrúti hlavou.

„Pri takýchto značkách, ktoré majú bohatú históriu, sa snažíme, aby sme v nich zachovali to, čo si na nich zákazník cení. A v prípade KBŠ je to najmä historická hodnota.“

XO alebo EXCLUSIVE?
Pri Karpatskom Brandy sa môžete stretnúť s tromi verziami: Karpatské Brandy Špeciál – destilát zreje v dubových sudoch minimálne 5 rokov Exclusiv – destilát zreje v dubových sudoch minimálne 10 rokov XO – destilát zreje v dubových sudoch minimálne 15 rokov.

Karpatské Brandy Špeciál zreje v sudoch
minimálne päť rokov.

Koňak verzus Brandy
Ako koňak sa môžu označovať iba také vínne destiláty, ktoré sú vyrobené v oblasti Cognac vo Francúzsku. Napriek tomu, že KBŠ sa vyrába takmer rovnakou metódou ako pravý francúzsky koňak, môže sa označovať len ako brandy. Aký je teda rozdiel v tom, keď si kúpite koňak a brandy?
„Čo sa týka čitateľov, najlepšie bude, ak si vezmú oba produkty, porovnajú ich a vytvoria si svoj názor,“ odporúča Peter Krúpa.

 

Pri verzii Exclusive máte záruku minimálne desaťročného zrenia.

Koňak verzus brandy
Ako koňak sa môžu označovať iba také vínne destiláty, ktoré sú vyrobené v oblasti Cognac vo Francúzsku. Napriek tomu, že KBŠ sa vyrába takmer rovnakou metódou ako pravý francúzsky koňak, môže sa označovať len ako brandy. Aký je teda rozdiel v tom, keď si kúpite koňak a brandy? „Čo sa týka čitateľov, najlepšie bude, ak si vezmú oba produkty, porovnajú ich a vytvoria si svoj názor,“ odporúča Peter Krúpa.

 

Na špici luxusu stojí pätnásťročná verzia XO.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/storyboard, menuAlias = storyboard, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 05:49