lukašenkoReuters
StoryEditor

Nebudú výsledky, nebudú peniaze. Bieloruský prezident spucoval hokejistov

26.05.2017, 10:33
Autor:
ČTKČTK
Alexander Lukašenko vyjadril znechutenie nad neúspechmi hokejovej reprezentácie.

Slabošské výkony. Škaredé výsledky. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko so znechutením hodnotil výkony hokejovej reprezentácie svojej krajiny na nedávno skončenom svetovom šampionáte. "Predovšetkým musíte hrať! Bojovať!," horlila hlava štátu a pohrozila: "Nebude zápal pre víťazstvo? Nebudú peniaze ..."

Lukašenko, fanatický vyznávač ľadového hokeja, vládne svojej krajine tvrdou rukou už dve desaťročia a podľa štátnej agentúry Belta prirovnal na štvrtkovej porade hokej k štátnej ideológii. "Ideológia nie je prednáška. Na prednášku príde najviac 500 ľudí. Hokejové zápasy sledujú milióny!," vyhlásil.

Vyjadril znechutenie nad neúspechmi reprezentácie, ktorá druhým rokom zápasí na hrane vyradenia z elitnej skupiny majstrovstiev sveta, a to sa vraj na hokej vynakladá 18 percent zo štátnych výdavkov na telesnú výchovu a šport.

"Pätina peňazí ide na jeden druh športu. Ale výsledok nie je žiadny!," rozhorčil sa prezident. "Namiesto hrdosti na našu vlajku fanúšikovia jednoducho zúria. Súhlasím s nimi, že to boli úplne slabošské výkony, bez tímovej hry, ani nehovoriac o individuálnom majstrovstve."

Bielorusi na ľade podľa hlavy štátu nepôsobili dojmom, že idú do bitky, ale že si len odskočili zakorčuľovať. "Dokonca ak prehráte, ale dáte do toho celú dušu, ľudia vám odpustia," povedal s výčitkou, že tím pôsobil dojmom porazených ešte pred začiatkom stretnutia.

"Nebudú žiadne peniaze, kým neposkytnete normálny výsledok. Bude výsledok, bude výplata. Keď si zarobíte sami, bez štátnych dotácií, prosím. Ale ak beriete peniaze z rozpočtu, láskavo si ich odpracujte!," Odkázal hokejistom.

Vyslancom bieloruského hokeja sa v dejisku šampionátu v Kolíne nad Rýnom podaril aspon diplomatický zárez, pretože uspeli s kandidatúrou na majstrovstvách sveta v roku 2021, ktoré budú hostiť spoločne s Lotyšskom.

Keď Bielorusi hostili MS v roku 2014, patrili k príjemným prekvapením turnaja, v boji o semifinále len o gól podľahli Švédsku. Štvrťfinálovú účasť zopakovali aj o rok neskôr v Prahe, lenže v ďalších dvoch rokoch už trpeli. Aj k Lukašenkovej nespokojnosti. Zaberú prezidentove vyhrážky?

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 05 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 09:58