Reuters
StoryEditor

Rozuzlenie obrovského škandálu: Americký šampión oklamal vlastnú matku aj celý svet

19.08.2016, 10:10
Jeden z najrozoberanejších príbehov z olympiády v Riu sa skončil obrovskou hanbou pre amerických plavcov.

Keď dvaja z údajne prepadnutých olympionikov opúšťali vo štvrtok policajnú stanicu, nahnevaní Brazílčania na ulici na nich kričali: "Vy klamári! Podvodníci!" Opití Američania zničili benzínku a potom si vybájili ozbrojených banditov.

Po nočnom vyjadrení vyšetrovateľov teraz konečne presne vieme, ako americkí plavci prežili svoju noc, počas ktorej ich (ne)prepadli falošní policajti.

Za všetko môže Ryan Lochte, teda vlastne jeho matka, ktorá ako prvá oznámila denníku USA Today, že jej chlapca a jeho kamarátov prepadli lupiči v uliciach Ria a okradli ich o peniaze.

"Niečo tu nesedí, povedzte nám o prepadnutí ešte raz"

Jeden z najúspešnejších amerických olympionikov histórie, ktorý vybojoval v Riu svoju šiestu zlatú medailu, potom historku novinárom potvrdil a sám ju ešte prifarbil.

"Priložil mi pištoľ k hlave a zakričal, nech si ľahnem na zem," rozprával.

Sám rýchlo zmizol domov do Spojených štátov, zatiaľ čo jeho kumpáni z nočného výjazdu Gunnara Bentza a Jacka Congera vytiahli Brazílčania z lietadla a vzali im ich pasy: "Niečo tu nesedí, páni, povedzte nám o prepadnutí ešte raz."

To už sa Bentz s Conger zľakli, báli sa, že skončia za krivú výpoveď na brazílskom súde, a obvinili Lochteho, že si to všetko vymyslel on.

"Bol opitý a rozrušený," vyhlásili.

Polícia potvrdila, že Bentz a Conger po nedeľňajšom incidente na rozdiel o Lochteho a posledného zo štvorice plavcov Jamesa Feigena nepodali zavádzajúcu výpoveď. Preto im vrátila ich pasy a dovolila im opustiť krajinu.

Feigen, po ktorého mieste pobytu sa najprv pátralo, potom na polícii podal novú, upravenú výpoveď, v ktorej o prepadnutí už nepadla ani zmienka, a teraz dúfa, že mu tiež vrátia pas.

Lochte od tej chvíle, čo náhlivo opustil Rio, zaryto mlčí.

Potrebovali na záchod, potom si vymysleli gangstrov

Americký olympijský výbor, ktorý najprv podporoval svojich plavcov a kritizoval Rio za zlé bezpečnostné opatrenia, sa po rozriešení prípadu za svojich športovcov verejne ospravedlnil.

"Správanie týchto športovcov je neprijateľné. Po návrate do Spojených štátov budeme ďalej skúmať túto záležitosť a posúdime prípadné postihy," stojí v oficiálnom dokumente. "Nie je to reprezentatívne správanie a odvádza pozornosť od neuveriteľných úspechov americkej plaveckej výpravy."

Američania si zarobili na poriadnu hanbu, zvlášť potom, ako vyšli najavo všetky podrobnosti.

Plavci po nočnej party vo Francúzskom dome vracali taxíkom do olympijskej dediny a po ceste potrebovali na záchod.

Preto zastavili pri čerpacej stanici Shell a vystúpili, zatiaľ čo ich dámsky doprovod zostal vnútri druhého taxíka.

Lochte a spol. sa následne vlámali do zamknutej toalety s nápisom "Prosím, nevstupovať", zničili zrkadlo a dávkovač mydla. Keď obsluha požadovala, aby za škodu zaplatili, začali sa hádať a správali sa agresívne.

Upokojili sa, až keď ochranka vytiahla zbraň a donútila ich kľaknúť. Potom plavci po dohadovaní zaplatili v prepočte päťdesiat dolárov a odišli späť do dediny.

Kvôli ponižujúcej scénke potom 32-ročný Lochte, obdivovaný plavec a držiteľ dvanástich medailí z olympiády, prišiel druhý deň s historkou, že mu lupiči prezlečení za policajtov ukradli 400 dolárov.

01 - Modified: 2024-05-02 07:18:10 - Feat.: - Title: Povodne v Brazílii si vyžiadali najmenej desať mŕtvych, 20 ľudí je nezvestných 02 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 04 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 11:27