StoryEditor

Hossa bude zvedavý najmä na výkon nováčikov

16.04.2003, 00:00

Slovenská hokejová reprezentácia v pondelok odštartovala v Trenčíne záverečnú fázu prípravy na svetový šampionát vo Fínsku (26. apríl -- 11. máj). Káder trénera Františka Hossu sa v tejto časti rozšíril už aj o osem posíl zo zámoria, ktoré sa k národnému tímu pripojili po tom, čo ich kluby neuspeli v kanadsko-americkej lige. Slovenský kormidelník má momentálne k dispozícii až 29-členný tím, ktorý však čaká v sobotu ďalšie zoštíhlenie. V dvoch prípravných stretnutiach s reprezentáciou Česka (dnes v Prostějove a zajtra v Trenčíne, oba o 17. hod.) bude zvedavý najmä na to, v akom svetle sa predstavia nováčikovia Sejna, Malec a Radivojevič. Príležitosť v bránke dostane Slovanista Pavol Rybár a obranu určite "vystuží" majster sveta z Göteborgu Richard Lintner. Naopak, proti trojnásobným majstrom sveta nenastúpia ostrieľaní skúsení hráči (Pálffy, Višňovský, Ivan Majeský, Zedník, Országh, Nagy, Suchý), ktorí už o svojich kvalitách trénera presviedčať nemusia a pár dní voľna po príchode z Ameriky využívajú na rôzne "vybavovačky" či doliečenia. "Som v neustálom kontakte s trénermi, všetko sa mení. Ak by som nehral ani v odvete v Trenčíne, tak určite sa zapojím do hry už v poslednom medzištátnom zápase vo Švédsku," povedal spoľahlivý obranca Phoenixu Coyotes Radoslav Suchý, ktorého mrzí, že sa nezúčastnil na minuloročnom šampionáte. Horné dýchacie cesty ho zradili v závere sezóny a ani účinná liečba, nasadené medikamenty ešte v Amerike, mu nepomohli k tomu, aby do Švédska odletel. "Trošku boli aj obavy, aby som sa nedostal do problémov na dopingovej kontrole, lebo niektoré špeciálne prípravky obsahovali problematické látky. Navyše nebol som fit a nemalo význam zaberať miesto zdravým chlapcom. Dúfam, že v tomto roku si to vynahradím." Suchý si všimol, že v reprezentácii sa zišla kvalitná konkurencia. "Vždy je lepšie, ak si tréneri majú z čoho vyberať, než keď je súpiska riedko obsadená. Okrem toho Slovensko predsa obhajuje titul, takže musia hrať iba najlepší z najlepších. Ani ja predsa nemám zaručené, že budem na šampionáte."
Posily z NHL budú v prípravných stretnutiach skúšať aj naši súperi. Tréner českej reprezentácie Slavomír Lener vyskúša v dnešnom zápase šesť hráčov zo zámorskej súťaže a vo štvrtkovej odvete nastúpi ďalších päť hokejistov z profiligy. Na trenčianskom ľade by mal absolvovať svoju premiéru brankár Nashville Predators Tomáš Vokoun. Smutná správa pre český tábor však prišla z Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ktorá nepovolila štart Petrovi Nedvědovi (New York Rangers) na MS. Nedvěd totiž v roku 1994 reprezentoval na olympijských hrách Kanadu.
Nominácia Slovenska
Brankári: Križan (Zvolen), Rybár (Slovan Bratislava), Lipovský, Kučera (obaja Skalica) u obrancovia: Štrbák (Hämeenlinna), Čierny (Lada Togliatti), Milo (MoDo), Čakajík, Žabka (obaja Třinec), Malec (Carolina), Podhradský (Mighty Ducks of Anaheim), Lintner (Pittsburgh), Ivan Majeský (Florida), Harant (Žilina), Ľ. Višňovský (Los Angeles) u útočníci: Kukumberg, Barinka, Zlocha (všetci Trenčín), Cíger, Kapuš (obaja Slovan), Vaic (SaiPa), Špilár (Košice), Sejna (St. Louis Blues), Cisár (Lukko Rauma), Gron (Vítkovice), Hlinka (MoDo), Hurtaj (Plzeň), Radivojevič (Phoenix), Pálffy (Los Angeles), Pardavý (Hämeenlinna).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 04:54