StoryEditor

Šéf hokeja? V hre sú milióny eur

30.05.2015, 00:00
Peniaze, vplyv na kluby a smerovanie mládeže. O to bojujú kandidáti na prezidenta Igor Nemeček a Richard Lintner.


O necelý mesiac, presne 25. júna, sa vo voľbách rozhodne, či bude šéfovať hokeju na Slovensku ďalšie štyri roky Igor Nemeček, alebo dostane šancu jeho protikandidát a bývalý hokejista Richard Lintner. HN sa pozreli na to, o čo vlastne títo volební súperi bojujú. Prečítajte si v piatich bodoch, akú moc vlastne prezident zväzu má a čo všetko môže v ľadovom hokeji ovplyvniť.


Rozhovor s Igorom Nemečkom nájdete už dnes na HNtelevízii


1. Peniaze
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), spolu s podriadenými, disponuje na plnenie si svojich povinností a financovanie rôznych projektov sumou na úrovni šiestich miliónov eur. Samotný zväz sa môže spoľahnúť na druhú najštedrejšiu dotáciu zo strany ministerstva školstva. Na tento rok má na svoju činnosť schválených 3,76 milióna eur. Viac spomedzi športových zväzov dostáva len ten futbalový – zhruba o 150-tisíc viac. Ďalšie peniaze získava federácia zo sponzorských zmlúv. „Príjem z komerčných aktivít by sa na rok 2015 mal pohybovať na úrovni 1,1 milióna eur,“ uviedol pre HN ekonomický riaditeľ SZĽH Vladimír Baluška. Peniaze získava hokej aj vďaka eseročke Marketing SZĽH, jej obraz za minulý rok predstavoval 1,27 milióna eur. Čiže každoročne môže náš hokej pracovať s rozpočtom na úrovni šiestich miliónov eur.

2. Vplyv na kluby
Šéf hokeja a ním vedený zväz sa môže výraznejšie zaujímať, respektíve určovať smerovanie výchovy mládeže v slovenských kluboch. V súčasnosti už niekoľko trénerov platených zväzom pôsobí vo viacerých mládežníckych tímoch po celom Slovensku. „Otázne je, či je ten počet trénerov dostačujúci a ako sú tréneri priebežne pripravovaní, aby dokázali robiť to, čo je potrebné v starostlivosti o hráčov,“ hovorí pre HN tréner majstrov sveta z Göteborgu Ján Filc. Zväz tiež môže vstupovať do diania v extraligových kluboch. V súčasnosti však riadi súťaž vrátane predaja marketingových aj televíznych práv spoločnosť Prohokej. No je na samotnom prezidentovi a jeho výkonnom výbore zistiť, či mu takáto spoločnosť v súvislosti so smerovaním hokeja pomáha alebo ubližuje. 

3. Partner pre vládu
Ak ste prezidentom hokejového klubu, prípadne aj jeho majiteľom, nemáte veľa možností a možno ani ambícií, ako „pritlačiť“ vládu k zlepšeniu podmienok v slovenskom hokeji. No prezident zväzu sa stáva v momente svojho zvolenia partnerom pre najvyšších predstaviteľov štátu. „Prezident môže tlačiť na to, aby sa prepojilo vzdelávanie s hokejom na úrovni stredných škôl. Dôležitú úlohu môže zohrať aj pri pripravovaní zákona o športe, pozícia hokeja je veľmi silná, jeho návrhy majú šancu na to, aby boli akceptované,“ uviedol Ján Filc. Na porovnanie, futbalový zväz si presadil po predložení projektov rekonštrukciu vyše 20 futbalových štadiónov na Slovensku.

4. Chod reprezentácií
V spolupráci s generálnym sekretárom navrhuje mená a dáva odporúčanie na trénerov všetkých národných výberov Slovenska vrátane najsledovanejšej seniorskej reprezentácie. Správnosť ich výberu a následné odsúhlasenie výkonným výborom má dosah na výkony a výsledky na medzinárodných podujatiach aj samotných majstrovstvách sveta. V poslednom štvorročnom cykle prišlo k doteraz nevídanej situácii. Tak tréner mužskej reprezentácie Vladimír Vůjtek, ako aj kouč výberu do 20 rokov Ernest Bokroš vydržali na svojich miestach počas celých štyroch rokov. Po skončení Vůjtkovho pôsobenia príde minimálne k jednej zmene. No ak sa trénerom seniorov stane Bokroš, nastane výmena v oboch tímoch.

5. Zmeniť imidž hokeja
V súvislosti so štyrmi predchádzajúcimi bodmi je azda najťažšou úlohou prezidenta zmeniť pohľad Slovákov na ľadový hokej. V súčasnosti ho totiž veľká časť verejnosti vníma negatívne – či už kvôli predchádzajúcemu prezidentovi Jurajovi Širokému, odchodu Slovana mimo domácej extraligy alebo výsledkom reprezentácie v mládežníckych kategóriách a na seniorských majstrovstvách sveta.  

01 - Modified: 2007-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-05-02 11:26:04 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Dobré správy. Fehérváry posilní Slovensko, k tímu sa pripojí v pondelok 02 - Modified: 2024-04-30 14:43:42 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti do 18 rokov suverénne porazili Nórov 11:1, postupujú do štvrťfinále 03 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita 04 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul 05 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 05:42