StoryEditor

Škandál v Holandsku. Moslimský futbalista odmietol podať reportérke ruku

06.11.2015, 23:00

Mal to byť normálny pozápasový rozhovor. Lenže holandský futbalista v službách Utrechtu Nacer Barazite odmietol ako moslim televíznej reportérke podať ruku kvôli tomu, že je žena. A škandál je na svete, píšu Lidovky.cz.

"To znamená, že Barazite je regrutovaný z Islamského štátu!" Uviedol nadnesene bývalý šéfredaktor časopisu Voetbal International Johan Derksen. Ten sa preslávil už v minulosti svojím ostrým jazykom a provokatívnymi komentármi.

Jeho slová ešte viac rozvírili emocionálnu diskusiu o islame, moslimoch a utečencoch na sociálnych sieťach. Čo sa teda stalo? V zápase najvyššej holandskej ligy medzi Utrechtom a Twente zvíťazili domáci 4:2. Sám Barazite prispel v 64. minúte gólom a po víťaznom zápase si ho zavolala reportérka televízie Fox Héléne Hendricksová.

Po rozhovore, ktorý inak reportérka označila za "veľmi príjemný", mu Hendricksová chcela na rozlúčku podať ruku, holandský futbalista však odmietol. Vedľa stojaca novinár John de Wolfe Barazitovi naznačoval, že by žene ruku podať zo slušnosti mal, futbalista bol však neoblomný.

Vedenie futbalového Utrechtu pred sezónou vyslalo do médií obežník, v ktorom prosí novinárov, aby rešpektovali vieru Barazita a ďalšieho moslima v ich tíme, Ayouba Yassina, a nechceli po hráčoch "handshake". Hendricksová po incidente napísala, že na obežník zabudla a na Barazita sa nehnevá. "Napríklad so starostlivosťou fyzioterapeutky nikdy problém nebol," okomentoval incident hovorca FC Utrecht.

Nacer Barazite sa narodil v Arnheme holandskej matke a marockému otcovi a sám o sebe tvrdí, že je vrúcne veriaci moslimom. V minulosti bol označený za mimoriadne talentovaného futbalistu, nastupoval za Arsenal, AS Monaco alebo Austrii Viedeň. Má za sebou aj reprezentačné štarty za juniorské výbery Holandska.

Debata o tom, nakoľko by mala osobná viera športovcov prerastať aj do ich profesionálnej kariéry, oživil aj nedávny incident, pri ktorom futbalista Valencie Shkodran Mustafi odmietal na tlačovej konferencii pózovať s fľašou piva. Kvôli sponzorským povinnostiam sa nakoniec napriek zrejmej nechuti podvolil.

01 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 02 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 03 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník 04 - Modified: 2024-04-27 08:51:46 - Feat.: - Title: Liverpool sa dohodol s trénerom Slotom, na lavičke nahradí Kloppa 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 04:15