StoryEditor

Tretí deň olympiády: Do Soči dorazil Ovečkin. Jedna z najväčších hviezd

10.02.2014, 08:12
Autor:
tasr, redtasr, red
Sledujte diane v Soči. Dnes si slovenská biatlonistka prevezme zlatú medailu zo šprintu.

18.27 Viac ako 6000 robotníkov dostalo nevyplatené mzdy

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v pondelok oznámil, že viac ako šesťtisíc robotníkov, ktorí sa podieľali na výstavbe športovísk a ubytovacích zariadení pre ZOH v Soči, obdržali nevyplatené mzdy.

Pred olympiádou sa vo veľkom šírili správy, že viaceré ruské firmy neplatia svojim zamestnancom v riadnych termínoch. Väčšina robotníkov pochádzala z chudobných štátov strednej Ázie a tí zo strachu, že nedostanú zaplatené vôbec, o svojich problémoch mlčali.

Ruskí vládni činitelia spočiatku popierali akékoľvek komplikácie spojené s riadnym platením robotníkov. Len nedávno však sľúbili, že praktiky stavebných firiem podrobia vyšetrovaniu a obetiam finančných podvodov vyplatia ušlú mzdu.

Hovorca MOV Mark Adams pre agentúru Reuters uviedol, že svoje peniaze dodatočne dostalo 6175 robotníkov a zároveň dodal, že ruské riadiace orgány budú vyšetrovať 500 firiem z nedodržania pracovných podmienok a zanedbania práv zamestnancov.

18.11 Do Soči dorazil aj hviezdny Ovečkin

V dejisku ZOH je už aj najväčšia hviezda domáceho výberu a jedna z hlavných osobností olympiády Alexander Ovečkin. „Už sme v Soči!," hlásal na sociálnej sieti Twitter kanonier Washingtonu. O niekoľko minút neskôr už pridal na svoje osobné konto aj niekoľko fotografií z olympijskej dediny ako dôkaz, že sa už nachádza v centre diania.

18.07 Kanaďanom sa nechelo na ľad

Ešte o 19.50 hod. ruského času zívala obrovitánska ľadová plochy Arény Boľšoj priam clivou prázdnotou. Aj organizátori na tribúnach zneisteli - je pondelok 10. februára a od 19.30 mali z útrob haly na svoj prvý tréning vykorčuľovať hokejisti Kanady. Paradoxne ale v plnom prúde prebiehala inde v komplexe atraktívneho olympijského dejiska tlačová konferencia vedenia tímu javorových listov.

17.20 Kuzminovej už visí zlato na krku

Stála na stupni pre víťazky a plakala. Mala nato dôvod. Anastasia Kuzminová si prevzala druhú zlatú olympijskú medailu. Na krk ju dostala od legendárneho ukrajinského skokana o tyči Sergeja Bubku, ktorý je členom Medzinárodného olympijského výboru. A hneď potom Kuzminová spievala slovenskú hymnu.

16.43 Fourcade vybojoval zlato, Česi majú ďalšiu medailu

Francúz Martin Fourcade sa stal v Soči olympijským šampiónom v stíhacích pretekoch. Na 12,5 km trati sa tešil z premiérového olympijského zlata v kariére, druhý dofinišoval Čech Ondřej Moravec so stratou 14,1 sekundy, bronz si vybojoval Francúz Jean Guillaume Beatrix (+24,2) a až štvrtý dobehol Nór Ole Einar Björndalen (+25,9).

15.51 Hviezdny White kritizuje trate v Soči

Organizátori ZOH v Soči museli v pondelok upraviť U-rampu pre snoubordistov, ktorí sa sťažovali na jej nedostatočnú kvalitu. Ako informovala agentúra AP, z rovnakého dôvodu zároveň posunuli začiatok tréningu. Američan Shaun White, ktorý bude v Soči útočiť na tretie olympijské zlato z U-rampy v rade, stál spolu s krajanom Dannym Davisom na čele oficiálneho protestu proti tvaru a kvalite trate. Podľa pretekárov bola U-rampa na bokoch príliš kolmá, čo sťažovalo snoubordistom život najmä pri dopadoch a následnom nájazde na nasledujúci skok. Whiteovi a spol. sa nepáčila ani kvalita snehu. Problémy s U-rampou mali pretekári aj pred štyrmi rokmi vo Vancouveri. White ju po obhajobe olympijského zlata označil za jednu z najhorších na akej kedy jazdil.

15.43 Do Soči priletel aj Kopecký. Hovorí o top obrane
Slnečnými lúčmi ožiarené olympijské mesto Soči sa v pondelok stalo svedkom pristátia hviezd. Tých športových, konkrétne hokejových a popoludní bola podľa informácie slovenského tlačového atašé v prímorskom dejisku ZOH už celá ekipa z NHL. Hráči i ďalší predstavitelia profiligy prileteli v troch strojoch, neskôr popoludní v treťom lietadle aj Andrej Sekera s Richardom Pánikom.

Už predtým sa s prímorskou olympijskou dedinou zoznámili ich deviati krajania. Tomáš Kopecký spokojne referoval o príjemnom 9-hodinovom lete: "Bolo to fajn, v lietadle bolo dosť priestoru. Trochu sme si aj pospali. Zorganizované to bolo výborné. Väčšina z nás prišla do New Yorku už v sobotu večer a v nedeľu okolo pol štvrtej popoludní sme odlietali do Soči."

15.24 V Medailovej bilancii už vedie Kanada
V medailovej bilancii krajín už vedú Kanaďania, po tom, ako získal zlato šortrekár Charles Hamelin. Kanada má na svojom konte momentálne dve zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu.

15.04 Crosby je už v Soči

Ruských hokejistov z NHL, ktorí začali prilietať do dejiska ZOH v Soči rovnako ako ich kolegovia z iných reprezentácií od pondelka rána, vítal na letisku špeciálny hosť. Prvú várku hráčov prichádzajúcich z východného pobrežia USA čakal Vladislav Treťjak. Brankárska legenda 'zbornej' odovzdala hokejistom odkaz od celého národa.

"Nech sa vám darí, všetci veríme v zlatý úspech," nechal sa počuť Treťjak, ktorý dodal, že už cíti stúpajúcu nervozitu pred začiatkom olympijského turnaja. "Budú to nervy, každý sa bude chcieť na nás vytiahnuť. Hráči budú pod veľkým tlakom, ale ja verím, že to zvládnu," citovali Treťjaka zámorské médiá.

V dejisku ZOH je už aj najväčšia hviezda domáceho výberu a jedna z hlavných osobností olympiády Alexander Ovečkin. "Už sme v Soči!," hlásal na sociálnej sieti Twitter kanonier Washingtonu. O niekoľko minút neskôr už pridal na svoje osobné konto aj niekoľko fotografií z olympijskej dediny ako dôkaz, že sa už nachádza v centre diania. Na prvý tréning už v pondelok večer nastúpia hráči kanadského výberu. Manažér tímu Steve Yzerman oznámil, že pred tréningom bude na programe tlačová konferencia pre novinárov.

Hokejistov privítalo v Soči slnečné počasie a teploty nad desať stupňov Celzia. Kanadský kapitán Sidney Crosby vyšiel z letiska po prílete bez bundy, na tvári mal slnečné okuliare. Celkovo má v priebehu pondelka priletieť do dejiska olympiády z NHL až 148 hokejistov.

13.49 Zmenil si meno. A Ahn získal piatu medailu

Ruský šortrekár Viktor Ahn útočí na ZOH v Soči už na svoju piatu olympijskú medailu v kariére. Prvé štyri získal na turínskej olympiáde v roku 2006. V tom čase sa však ešte volal Ahn Hyun-soo a reprezentoval rodnú Kórejskú republiku. Tri z kvarteta cenných kovov boli zlaté medaily a Ahn sa okamžite stal doma národným hrdinom. V ďalších rokoch ho však sprevádzali zranenia, pre ktoré prišiel o účasť na ZOH vo Vancouveri. Ahn sa potom dostal do konfliktu s kórejskou šortrekárskou federáciou a následne sa rozhodol, že svoje služby ponúkne iným krajinám. Viac TU.

13.11 Superkombináciu ovládla Höfl-Rieschová

Olympijskou víťazkou v superkombinácii sa v pondelok stala Nemka Maria Höflová-Rieschová, ktorá tak obhájila zlato zo ZOH 2010 vo Vancouveri. Striebro v alpskom stredisku Roza Chutor vybojovala rakúska lyžiarka Nicole Hospová, ktorá v súčte zjazdu a jedného slalomového kola zaostala za šampiónkou o 40 stotín sekundy. Bronz patrí Julii Mancusovej z USA (+0,53). Slovenské reprezentantky Jana Gantnerová a Kristína Saalová súťaž nedokončili, obe vypadli po jazdeckých chybách v slalomovej časti.

 

13.07 Hossa má zlomený prst na nohe

Elitný slovenský útočník dorazil do Soči. A že mal Marián Hossa na prahu svojho olympijského pôsobenia v Soči povznesenú náladu, to potvrdilo aj jeho prekvapujúce vyjadrenia o zdravotnom stave: „Dá sa povedať, že všetko je ok. Mám akurát zlomený prst na nohe... ale to mám posledné štyri zápasy. Dá sa s tým hrať, korčuľuje sa s tým v pohode, horšie to je v normálnej topánke. Vynechal som radšej tréningy, ale zápasy nie. A už je to lepšie, už ma to ani nebolí.“ Viac TU.

13.02 Nórky dostali pokarhanie. Chceli si uctiť mŕtveho človeka

Nórskej bežkyňy na lyžiach Astrid Jacobsenovej zomrel deň pred začiatkom zimných olympijských hier v Soči milovaný brat. Tá správa vyrazila dych. Horšie snáď už prísť nemôže, pomysleli by ste si. Ale ... Môže. Bohužiaľ.

Medzinárodný olympijský výbor udelil nórskym pretekárkam pokarhanie, pretože k sobotňajšiemu skiatlonu nastúpili s čiernou smútočnou páskou na rukáve. Viac TU.

12.06 V Nitre uvidia Kuzminovú. Na štadióne

Diváci, ktorí prídu na utorkový zápas 48. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi Nitrou a Košicami, budú mať možnosť sledovať priamy prenos zo stíhacích pretekov žien na 10 km v biatlone s účasťou slovenskej reprezentantky Anastasie Kuzminovej.

Priamy prenos z pretekov budú mať diváci Nitra arény možnosť sledovať priamo na informačnej kocke nad ľadom. Stíhacie preteky aj so zlatou olympijskou medailistkou zo šprintu na 7,5 km Kuzminovou a jej krajankou Janou Gerekovou začínajú o 16:00 a vyvrcholiť by mali ešte pred úvodným buly zápasu Nitra - Košice. Hokejové stretnutie sa začína o 17:00, duel pod Zoborom bude šlágrom utorkového programu.

11.46 Rusi na Slovensku veria, že Kuzminová získa ďalšie zlato
Anastasia Kuzminová na olympiáde v Soči určite získa ďalšiu medailu. Sú o tom presvedčení Rusi na Slovensku, ktorí veria, že slovenská biatlonistka s ruskými koreňmi by už v utorňajších (11.2.) stíhacích pretekoch mohla pridať do medailovej zbierky opäť najcennejší kov.

Ako TASR prezradila Oľga Dašková, ktorá je zástupkyňou ruskej národnostnej menšiny vo Výbore pre ľudské práva, národnostné menšiny, rodovú rovnosť a etnické skupiny (VNMES) a predsedníčkou mládežníckej organizácie Rossija v Banskej Bystrici, pre Rusov na Slovensku má Kuzminovej úspech špeciálnu príchuť. "Podobne ako my, aj ona tu našla nový domov, o to viac sa z jej úspechu tešíme, pretože to vnímame aj ako úspech nás Rusov na Slovensku," uviedla Dašková. Viac TU.

11.09 Rusi podali protest. Chcú medailu

Ruská výprava podala oficiálny protest proti výsledkom nedeľňajšieho mužského skiatlonu na 2x15 km na ZOH v Soči. Domáci bežec na lyžiach Maxim Vylegžanin podľa nej neoprávnene prišiel o olympijský bronz. Vo finiši mu mal skrížiť dráhu nakoniec tretí Martin Johnsrud Sundby z Nórska, ktorý Rusa napokon zdolal o jedinú desatinu sekundy.

Okamžite po pretekoch sa riešil prvý ruský protest, po porade jury ale FIS nechala v platnosti pôvodné výsledky i medailové poradie. Rusi teraz žiadajú nápravu, Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) zaslali oficiálny protestný list. FIS musí podľa agentúry DPA rozhodnúť do 72 hodín, verdikt však zrejme padne ešte skôr.

11.05 Olympijský víťaz Kramer vynechá ďalšiu disciplínu

Elitný holandský rýchlokorčuliar Sven Kramer pravdepodobne vynechá na ZOH sobotňajšiu súťaž na 1500 m. Chce sa totiž plne koncentrovať na 10.000 m, kde sa pokúsi vybojovať svoju druhú zlatú medailu v Soči.

Držiteľ trinástich titulov majstra sveta na rôznych tratiach už má zlato zo súťaže na 5000 m, v ktorej obhájil prvenstvo spred štyroch rokoch z kanadského Vancouveru, keď dokázal vylepšiť vlastný olympijský rekord o 3,84 s a stanovil ho na 6:10,76 min. Kramer priznal, že 1,5-kilometrová trať by bola pre neho príliš veľkou záťažou počas prípravy na desaťtisícku, ktorá je na programe 18. februára.

10.20 Voľné miesta vyplnia dobrovoľníci

Organizátori XXII. ZOH v Soči oznámili, že voľné miesta na tribúnach počas menej divácky atraktívnych súťaží vyplnia dobrovoľníkmi. Informovala o tom agentúra AP.

Najmä v súťaži rýchlokorčuliarov bolo v hľadisku mnoho prázdnych miest. Hovorkyňa organizačného výboru Alexandra Kosterinová povedala, že množstvo dobrovoľníkov zaradili do programu, v ktorom im ponúknu vstupenky, aby sa dostali do hľadiska. "Ak uvidíme, že tam nebudú návštevníci a sú tam voľné miesta k dispozícii, po krátkom čase pozveme dobrovoľníkov, aby ich využili," uviedla Kosterinová. Jedným z možných dôvodov slabšej účasti zahraničných účastníkov sú aj obavy z bezpečnostných hrozieb.

9.20 Prvú časť superkombinácie ovládla Mancusová

Americká lyžiarka Julia Mancusová sa usadila na čele po prvej časti superkombinácie.  V pondelkovom kombinačnom zjazde v alpskom centre Roza Chutor zajazdila najrýchlejší čas (1:42,68) a odsunula o 47 stotín sekundy na druhé miesto Švajčiarku Laru Gutovú. Tretia bola priebežne obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu zo Svetového pohára Tina Mazeová zo Slovinska (+0,86).

9.05 Kuzminová dostane medailu

Dnes sa od 17.00 hod. sa v Soči na námestí uskutoční medailový ceremoniál. V hlavnej úlohe bude slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá dostane zlatú medailu po triumfe v šprinte na 7,5 kilometra. Kuzminová tak získala pre Slovensko už tretí cenný kov z olympijských hier v kariére.

9.00 V medailovej bilancii vedú Nóri

Po druhom dni vedú v medailovej bilancii Nóri. Na svojom konte manú po prvom olympijskom víkende dve zlaté, jednu striebornú a štyri bronzové medaily. Slovensko je vďaka zlatu Kuzminovej na siedmom mieste spoločne s Nemeckom a Poľskom.

 

01 - Modified: 2006-01-16 14:27:32 - Feat.: 0 - Title: Rezort výstavby vidí stavebníctvo v roku 2006 optimisticky
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 09:41