StoryEditor

Schumacherovi hrozí, že sa už nikdy nepreberie

17.01.2014, 12:17
Legendárny pilot formuly 1 je po nehode už tri týždne v umelom spánku. V ňom môže zostať už navždy, alebo môže mať ťažké následky.

Pred nemocnicou už nehliadkujú desiatky televíznych štábov, ani tlačová hovorkyňa Sabine Kehmová nerozdáva rozhovory, v ktorých by otvorene opisovala, ako na tom legendárny pilot F1 Michael Schumacher je. Lenže ako na tom teraz sedemnásobný šampión je naozaj? Veď už devätnásť dní leží po ťažkom páde na lyžiach v umelom spánku.

Vierohodné informácie o Schumacherovi momentálne nie sú k dispozícii. Manželka Corinna Schumacherová si totiž neželá zverejňovať správy o stave svojho muža, navyše minulý týždeň požiadala novinárov, aby už nečakali pred nemocnicou v Grenobli,kde je „Schumi“ hospitalizovaný.

A tak sa špekuluje. Oslovujú sa lekári, ktorí podobné prípady riešia, aby odhadli, aký bude ďalší vývoj. A popravde – nie sú to príliš povzbudivé správy. „Mohla u neho nastať komplikácia. Ale nie je na mieste špekulovať, pretože hovoríme o otázkach života a smrti. Teoreticky ale môže zostať v kóme po zvyšok života,“ citoval magazín Focus neurochirurga Andresa Ziegera.


Michael Schumacher je po lyžiarskej nehode v umelom spánku už takmer tri týždne. Snímka: Reuters

K teórii o komplikáciách podľa neho nahráva aj to, že pacienti sú z umelého spánku zvyčajne prebudení po týždni či dvoch. Schumacher je v ňom však už tri týždne. S názorom Ziegera súhlasí aj Gereon Fink, profesor neurochirurgie z Kolína nad Rýnom, ktorý pre Bild uviedol, že Schumacherov stav bude zrejme horší, než sa predpokladalo.

To, že stále zostáva v umelom spánku, pomáha nemeckému jazdcovi k zotaveniu, zároveň má ale anestézia vedľajšie účinky.
Ohrozuje pečeň, nastáva svalový úbytok či tlak v hlave ako dôsledok zlej cirkulácie mozgovomiechového moku,“ tvrdí Zieger.

A aj keby bol Schumacher z umelého spánku vzápätí prebudený, s veľkou pravdepodobnosťou ho čakajú vážne následky, čo pre portál idnes.cz potvrdil aj český neurológ Pavel Bočan. „Šanca na vyliečenie bez následkov je len v prípade ľahkých mozgových poranení, kedy je porucha vedomia zvyčajne kratšia ako šesť hodín, teda pri otrase mozgu,“ povedal Bočan.

Bývalý tímový kolega Michaela Schumachera v F1 Felipe Massa. Snímka: Reuters

Ten opísal, že veľmi často vedie úraz k postihnutiu nervových vlákien a nervových buniek, následkom čoho sú potom poruchy pamäti prípadne až ťažká demencia. „Ďalšími následkami sú epileptické záchvaty, chorobná spavosť, poruchy reči, poruchy hybnosti alebo poruchy sluchové, zrakové a čuchové,“ uviedol Bočan.

V prípade ťažkého zranenia, o ktorom v prípade Schumachera bezpochyby ide, môže prípadná rehabilitácia trvať roky. „A ani vtedy nemusí dosiahnuť plné nápravy postihnutia,“ upozornil český lekár. V najhorších prípadoch vzniká pri deštrukcii mozgu a mozgového kmeňa takzvaný apalický syndróm, ktorý sa prejavuje ťažkou poruchou vedomia a môže končiť smrťou.

Snáď v tomto prípade budú platiť slová Jeana Todta, pod ktorým Schumacher získal vo Ferrari päť titulov majstra sveta:
Michael je bojovník. Poznám jeho energiu, odvahu a vytrvalosť. Pevne verím , že mu to pomôže v čase, keď sa rozhoduje o jeho osude.“

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-08 21:10:38 - Feat.: 0 - Title: Odpadové teplo ušetrí Bloomsbury milióny
01 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 02 - Modified: 2023-04-20 13:51:47 - Feat.: - Title: Pomocou chatbota spravil fiktívny rozhovor s Michaelom Schumacherom. Jeho rodina ich chce žalovať 03 - Modified: 2022-10-09 11:44:52 - Feat.: - Title: Šampión Max. Verstappen obhájil titul majstra sveta. Môže prekonať aj rekordy Schumachera, tvrdí expert 04 - Modified: 2019-09-10 05:42:10 - Feat.: - Title: Michaela Schumachera mali tajne previezť do Francúzska. Hospitalizovali ho v Paríži 05 - Modified: 2019-07-31 14:18:07 - Feat.: - Title: Stav Michaela Schumachera sa zlepšuje, stále sleduje preteky v televízii
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
01. máj 2024 06:09