StoryEditor

V Legii majú na Muchu ťažké srdce

26.01.2010, 15:45
Autor:
TASRTASR

Prestup slovenského reprezentačného brankára Jána Muchu z Legie Varšava do anglického futbalového klubu Everton Liverpool je stále v ohnisku pozornosti poľských médií i webových stránok.

"Ponúkali mi milión eur čistého plus prémie. Zachytal by som si tu ešte päť rokov a bol by som za vodou, ale čo z toho. Nikdy by som si neodpustil, keby som to v Anglicku neskúsil," povedal Ján Mucha v rozhovore so športovým periodikom Przeglad Sportowy.

Brankár Legie, ktorý v lete prejde zadarmo do Evertonu, prezradil, že mal ponuky dovedna zo siedmich klubov. Chceli ho v Trabzonsporu, Udinese, Janove, Rennes, Sunderlande, Wigane i tureckom Kocaelispore, ktorý ponúkol bájne peniaze. "Mám 27 rokov a chcem ešte čosi dokázať. V Anglicku brankári začínajú dozrievať vo veku 35 rokov, to ma presvedčilo," uviedol úsmevne slovenský internacionál.

Priaznivci Legie majú na neho stále ťažké srdce aj pre to, že klub na prestupe nič nezarobí. Niektorí neváhali nazvať ho Judášom. "V Poľsku je to tak. Čítal som oficiálne stanovisko Leszka Miklasa, prezidenta Legie, že mu je zo mňa smutno. Skúšal som sa s ním skontaktovať, ale štyri dni sa mi to nepodarilo," konštatoval Mucha s vierou, že si všetko medzi sebou vyjasnia. "Kto ma pozná z fanúšikov, vie, aký som, že všetko robím na maximum. S Legiou som chcel vyhrať každý zápas, v ktorom som nastúpil," zdôraznil slovenský brankár. Vyslovil nádej, že ak bude k dispozícii nový štadión, príde napriek určitým disproporciám na linke vedenie - fanúšikovia do hľadiska dostatok divákov. "Mojím snom je prísť niekedy s manželkou i deťmi a v pokoji si pozrieť zápas Legie. V západných krajinách je to predsa normálne," uviedol Mucha.

Slovák tiež odmietol reči, že po jeho odchode nebude medzi žrďami rovnocenná náhrada: "To isté sa hovorilo, keď odišiel Lukasz Fabianski a 98 percent ľudí tvrdilo, že si s úlohou jeho nástupcu neporadím. Iba tréner Dowhaň vo mňa veril. Treba dať šancu tým, ktorí sú k dispozícii, v mladých vidím budúcnosť."

Na otázku, či sa neobáva straty reprezentačného dresu v prípade, že v Evertone prehrá bitku o post jednotky s Američanom Howardom, odpovedal: "Momentálne o tom nerozmýšľam. Najprv je Legia, potom majstrovstvá sveta. Tréner Weiss sa potešil, že idem do takého dobrého klubu, že to niečo znamená. Anglická liga je predsa pojem".

O novej posile diskutujú aj fanúšikovia na klubovom webe Evertonu. Údajne nemajú poňatie, čo môžu od letnej akvizície "The Toffiees" čakať. Navyše sú presvedčení, že pozíciu jednotky má zaistenú Tim Howard. V Muchovi vidia iba jeho náhradníka, čo dokumentovalo vyjadrenie, že "oddávna sme hľadali poriadneho druhého brankára". "Isté je, že reprezentačný brankár nebude chcieť zápasy presedieť na lavičke náhradníkov. Z času na čas bude musieť dostať príležitosť, ak má byť aspoň trocha spokojný," tvrdí Howard Kendall, muž z kategórie legiend Evertonu.

Jeden zo skalných klubu zauvažoval, že získaním slovenského reprezentačného brankára dostali priaznivci Evertonu šancu komusi popri Anglicku na majstrovstvách sveta držať palce: "Nemám poňatie, či je ten brankár dobrý, ale transfer nám dal dôvod sledovať mužstvo, v ktorom hrá, počas svetového šampionátu." Fanúšikovia sa pokúsili aj opisne preložiť priezvisko slovenského gólmana do angličtiny. "Mucha, to je denervujúce, bzučiace, lietajúce stvorenie, ktoré chytajú vtáci," napísal jeden z priaznivcov Evertonu.

01 - Modified: 2024-05-02 14:45:45 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka 02 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 03 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 04 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu 05 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 11:51