StoryEditor

Ruská kráska vďačí za úspech otcovi

17.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Iba 17-ročná ruská tenistka Maria Šarapovová dokazuje každým dňom, že je veľký rozdiel medzi ňou a jej krajankou Annou Kurnikovovou. Práve s touto hráčkou ju pre jej krásu porovnávali mnohí novinári.

Iba 17-ročná ruská tenistka Maria Šarapovová dokazuje každým dňom, že je veľký rozdiel medzi ňou a jej krajankou Annou Kurnikovovou. Práve s touto hráčkou ju pre jej krásu porovnávali mnohí novinári. Čerstvá majsterka sveta však mala na podobné úvahy vždy iba jedinú odpoveď: "Nechcem byť Anna II, ale Maria I." Na rozdiel od Kurnikovovej, ktorá svoj talent utopila na mólach módnych prehliadok a reklamných večierkoch, Šarapovová ukázala, že má na prvom mieste tenis a cieľ stať sa svetovou jednotkou.
K tejto méte mieri rodáčka zo sibírskeho mesta Njagano míľovými krokmi. Veľký šok nachystala svojim súperkám už v tohtoročnom Wimbledone, kde nenašla jedinú premožiteľku a stala sa prvou Ruskou, ktorá triumfovala na posvätnej tráve All England Clubu.
Za svoje úspechy vďačí Maria najmä svojmu otcovi Jurijovi Šarapovovi, bez ktorého odhodlania a tvrdohlavosti by sotva bola tam, kde je teraz. Ten sa totiž pred desiatimi rokmi rozhodol riskovať a na odporučenie Martiny Navrátilovej odletel do USA, kde Mariu prihlásil do prestížnej akadémie Nicka Bollettieriho na Floride. V čase príchodu do Ameriky bola jeho finančná hotovosť 700 (!) USD. Keď začala Šarapovová hrať tenis, mala štyri roky, do Ameriky odcestovala s otcom ako sedemročná. Odvtedy je Amerika jej domovom, napriek tomu sa stále cíti viac Ruskou. "Premýšľam rusky a som šťastná, že môžem reprezentovať krajinu, kde som sa narodila," uviedla nová tenisová hviezda. O jej talente už teraz nikto nepochybuje. "V krátkom čase bude bojovať o titul svetovej jednotky. Je tvrdohlavá, má skvelý inštinkt a nechýba jej sebavedomie. Je jednou z najlepších hráčok, s ktorými som spolupracoval," nedávno uviedol tréner Robert Lansdorp, ktorý priviedol na tenisové výslnie napríklad Peta Samprasa. Šarapovovej nástup charakterizuje aj jej posun v rebríčku WTA, počas roku poskočila z 32. až na štvrtú priečku. "Ukazuje to, že som za krátky čas prešla veľký kus cesty," dodala Ruska, ktorá si získava srdcia fanúšikov aj svojou dobročinnosťou. Iba pár hodín po svojom triumfe v Los Angeles sa totiž rozhodla predať hlavnú prémiu automobil značky Porsche v hodnote 56 tis. USD a získané financie chce venovať pozostalým obetí septembrovej školskej tragédie z Beslanu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 04:55