StoryEditor

Žilina začína európske dobrodružstvo

18.07.2007, 00:00
Futbalisti Žiliny sa po dvoch sezónach vracajú do európskych pohárov. A opäť do Ligy majstrov. V úvodnom súboji prvého predkola nastúpia dnes od 19.00 hod. na ihrisku luxemburského F91 Dudelange.

Slovenský majster je jednoznačným favoritom tohto súboja. Odveta je na štadióne pod Dubňom budúcu stredu. V prípade postupu do druhého predkola by Žilina zarobila viac ako tri milióny korún.

Čakanie na veľkokluby
Žilinčania skvele zvládli generálku na prvý duel v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. V prvom kole futbalovej ligy zdolali Trenčín 7:1. Zverenci českého trénera Pavla Vrbu pricestovali do Luxemburska s jasným cieľom. Vyhrať. "Chceme potvrdiť úlohu favorita a bez problémov postúpiť do druhého predkola," zhodnotil generálny manažér "žlto-zelených" Karol Belaník. V ňom by narazili na pražskú Slaviu. V prípade postupu by v treťom predkole na nich čakal už európsky veľkoklub. Žilinčania by sa mohli o postup do hlavnej súťaže stretnúť napríklad s víťazom Ligy majstrov zo sezóny 2004/2005 a finalistom minulého ročníka anglickým Liverpoolom, ďalším anglickým veľkoklubom Arsenalom Londýn, španielskou Valenciou, víťazom posledných dvoch ročníkov Pohára UEFA FC Sevillou alebo aj so škótskym Celticom, ktorého pred dvomi rokmi vyradila v druhom predkole bratislavská Artmedia.
Žiline veria v prvom súboji aj slovenskí tipujúci v stávkovej kancelárii Fortuna, ktorí na nášho majstra stavili približne dva milióny korún.

Štvrtý pokus
Klub majiteľa klubu Jozefa Antošíka čaká v tejto sezóne rok pravdy. Žilinčania chcú potvrdiť výbornú formu z minulej sezóny a okrem domáceho titulu uspieť aj v Lige majstrov. To znamená postúpiť minimálne do tretieho predkola. "Ak by sa nám podarilo postúpiť cez Luxemburčanov a Slaviu Praha, budeme spokojní. V treťom predkole to už bude aj vecou šťastia," povedal kouč Vrba. Žilina je v samostatnej histórii Slovenska v najprestížnejšej súťaži už štvrtýkrát. "Žlto- zelení" sa však ešte nikdy neprebojovali do hlavnej súťaže Ligy majstrov. Najďalej sa dostali pred štyrmi rokmi, keď v treťom predkole po vyradení izraelského Maccabi Tel Aviv vypadli s anglickým veľkoklubom FC Chelsea.

Už aj s Lietavom
Slovenský majster ide do Luxemburska už aj s Ivanom Lietavom, ktorý ešte nehral v prvom kole najvyššej slovenskej súťaže. Proti Dudelange by však už mal nastúpiť, podobne ako Marián Breška, ktorý strelil proti Trenčínu dva góly. "V Luxembursku by sme sa mali predstaviť s oboma čerstvými posilami Breškom aj Lietavom. Aj ostatní hráči by mali byť zdravotne v poriadku," povedal pre agentúru SITA Vrba. Podľa trénera by bolo vypadnutie proti podpriemernému tímu veľkým neúspechom. "Stačí mi víťazstvo bez streleného gólu domácich. Keby sme cez luxemburského súpera nepostúpili, bral by som to ako obrovský neúspech," ukončil Vrba.

KOĽKO MôŽETE ZAROBIŤ TABUĽKA
Dudelange - Žilina víťazstvo Žiliny
kurz 1,22
vklad 1 000 Sk
Možná výhra 1 220 Sk

Žilina v Lige majstrov
Sezóna O čo išlo S kým hrala Výsledky
2002/2003 2. predkolo FC Bazilej (1:1, 0:3)
2003/2004 2. predkolo Maccabi Tel Aviv (1:0, 1:1)
3. predkolo Chelsea (0:2, 0:3)
2004/2005 2. predkolo Dinamo Bukurešť (0:1, 0:1)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 01:23