StoryEditor

V Pardubiciach triumfoval filmový producent

15.10.2007, 00:00
Pardubice, Bratislava -- Už 117. ročník najťažších dostihových pretekov v strednej Európe sa v znamení triumfu stajňe Buc--Film, ktorej majiteľom je filmový producent Jaroslav Bouček.Jeho kone obsadili prvé dve miesta Veľkej pardubickej.

Víťazkou sa stala domáca kobyla Sixteen s džokejom Dušanom Andrésom. Pri svojom premiérovom štarte na najlepšie dotovaných dostihoch v Česku vyhrala pre svojho majiteľa 2,25 milióna českých korún. Druhý skončil obhajca minuloročného triumfu Decent Fellow v sedle s Tomášom Hurtom. "Na štart sa postavilo štrnásť koní, obávali sme sa, či to nie je málo. Priebeh dostihu bol kvalitný a potvrdil, že aj s menším počtom účastníkov boli preteky zaujímavé," povedal pre HN hovorca Veľkej pardubickej Karel Šimána.

Najlepších ocenila princezná
Prestížne dostihy, ktoré boli dotované sumou 4,5 milióna českých korún, sledovalo na tribúnach závodiska v Pardubiciach takmer 30-tisíc divákov. Medzi nimi bola jedna z najvzácnejších návštev, aká kedy na toto podujatie prišla. Preteky videla príslušníčka britskej kráľovskej rodiny, princezná Anna - dcéra kráľovnej Alžbety II. Päťdesiatšesťročná nadšenkyňa turfového športu zaradila podujatie v meste medovníkov a hokeja do programu trojdňovej pracovnej návštevy Českej republiky. "Princezná Anna vyzerala spokojne. Určite k tomu pomohlo aj to, že sa pohybovala v známom prostredí," prezradil nášmu denníku Šimána. Na konci pretekov sa zúčastnila oceňovania džokejov, trénera i majiteľa víťaznej kobyly. "Pýtala sa ma, ako to že tak malý kôň má také veľké srdce. Odpovedal som, že Sixteen taká proste je," povedal pre HN tréner víťazky Josef Váňa. Najväčšiu radosť a samozrejme aj odmeny mal majiteľ prvého, druhého a piateho koňa v pretekoch, filmový producent Jaroslav Bouček. Ten sa vo filmovom svete preslávil najmä ako producent snímok Je třeba zabít Sekala, muzikálom Amerika či rozprávkovým príbehom Chobotnice z II. poschodia.

Syn legendy sa nestratil
V prvej päťke výsledkovej listiny boli tri kone stajne Buc-Film, ktoré trénuje 21-násobný účastník Veľkej pardubickej Josef Váňa. "Napriek tomu že neštartoval v pretekoch, stal sa jednou z ústredných postáv tohto ročníka," hovorí pre HN Šimána. Na tohtoročných pretekoch nemohol nastúpiť kvôli zdravotným problémom. "Počas celého dňa sme mali smolu, zranili sa nám dvaja džokejovia. Výsledky Veľkej pardubickej beriem ako zadosťučinenia všetkého zlého, čo sa nám počas dňa prihodilo," povedal pre HN päťnásobný víťaz týchto pretekov Josef Váňa. Svojho otca zastúpil ešte len 16-ročný syn Josef Váňa mladší. Pri svojej premiére si nepočínal zle, v sedle Juventusa prišiel do cieľa na piatom mieste. "Išiel na koňovi, s ktorým nemohol mať problém dôjsť do cieľa. Škoda občasných zaváhaní ktorým sa nevyhol, mohol by skončiť vyššie," skonštatoval Váňa starší.

Taxis pochoval favoritov
Štvrtá prekážka v pretekoch Veľkej pardubickej je Taxisova priekopa. Je najvražednejšou na svete, v 117-ročnej histórii na nej doplatilo životom celkove 23 koní, mnoho ďalších prežilo ťažké pády len s veľkými problémami. Skok cez Taxis v tomto roku prežili všetky kone, avšak znamenali koniec v dostihoch pre dvoch favoritov. Zaváhal na ňom najskúsenejší kôň celého štartového poľa, 13-ročný Maskul, ktorý mal pred štartom tretí najnižší kurz z celého štartového poľa - štyri ku jednej. Dvojnásobný víťaz Veľkej pardubickej nepochopiteľne pribrzdil a následný dopad už nezvládol. Na jeho chybu doplatil aj tretí kôň minulého ročníka pretekov Cieszymir, ktorý sa pri páde zranil. "Bohužiaľ, nechcem povedať, že je to súčasť dostihového športu, ale stáva sa to. Strata takéhoto zvieraťa vždy zamrzí," nepriamo potvrdil tragickú udalosť v pretekoch hovorca Veľkej Pardubickej Karel Šimána.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 10:39