StoryEditor

Musíme začať vyhrávať

10.09.2007, 00:00

BRATISLAVA -- Štyri zápasy pred koncom sme stratili reálnu šancu na budúcoročné majstrovstvá Európy. Reprezentačný tréner Ján Kocian si však myslí, že mužstvo napreduje správnym smerom. Treba mu však ešte dať čas. "Vzostup tohto tímu je vidieť. Naši hráči však potrebujú ešte dozrieť a hrať ťažké zápasy, ako bol ten s Írskom," tvrdí v rozhovore pre HN Kocian.

Po ôsmich zápasoch sme stratili reálnu šancu na postup. Čo nám ukázala ďalšia neúspešná kvalifikácia?
-- Po mojom príchode na trénerský post sme od začiatku začali dávať priestor mladým hráčom. Káder sa vyselektoval. Zápas s Írskom patril k tým, kde mladí dostali šancu a budú ju dostávať aj v budúcnosti.

Proti Írsku sme zohrali ďalší kľúčový duel, v ktorom sme nedokázali vyhrať.
-- Toto mužstvo potrebuje dozrieť. Potrebuje hrať ťažké zápasy a zostať spolu. Je to vývojaschopné mužstvo, takže treba sa na to pozrieť smerom do budúcnosti.

Smer do budúcnosti je jasný, chcete konečne postúpiť z kvalifikácie. Majú však títo hráči šancu to dokázať?
-- Myslím si, že mužstvo zostane spolu až na malé výnimky hráčov, ktorí už ďalšiu kvalifikáciu na majstrovstvá sveta nezačnú. Nechcem nikoho zatracovať, títo futbalisti, ktorí sú tu, môžu zostať spolu štyri až päť rokov. Je to generácia, ktorá chce niečo dosiahnuť.

Myslíte si, že hráči odviedli v dôležitom dueli proti Írom maximum a bojovali o víťazstvo?
-- V osobných súbojoch sme za Írmi nezaostávali. Bojovnosť nie je len to, že hráči majú špinavé trenírky, ale aj to, že si na ihrisku navzájom pomôžu. V niektorých súbojoch síce boli hráči Írska nad nami, vyplývalo to však z toho, že Íri hrávajú v najtvrdšej anglickej lige. Najmenej môžem svojim hráčom vytýkať bojovnosť.

A čo im môžete vytýkať najviac?
-- To, že sme opäť dostali rýchly gól a v útoku sme boli málo agresívni. Mali sme súpera ešte viac zatlačiť.

Máte v tíme hráčov, ktorí sú maximálne ochotní reprezentovať?
-- Som o tom stopercentne presvedčený. Títo hráči si nechodia do reprezentácie len robiť imidž v Európe. Alebo preto, aby navštívili svoje rodiny a porozprávali sa s kamarátmi. Sú to hráči, ktorí chcú dosiahnuť úspech a bolo to na nich vidieť. Remíza, ktorá sa rovná prehre, ich strašne mrzí. Musím ich teraz postaviť na nohy. Chcem, aby videli, že majú moju dôveru.

Môžete byť však úspešný s hráčmi, ktorí pravidelne nehrávajú vo svojich kluboch?
-- Chcel by som mať hráčov, ktorí pravidelne hrávajú vo svojich kluboch. Treba sa však pozrieť na to tak, že či za hráča, ktorý pôsobí v zahraničí a nehráva, máme náhradu z domácej ligy. Napríklad v útoku máme Mareka Mintála a Filipa Šeba, ktorí pravidelne nehrávajú. Musíme uvažovať, v akej sú forme a či povolať namiesto nich niekoho iného. Ale opakujem, musíme sa pozrieť na to, aké máme ďalšie iné možnosti hráčov.

A máte ďalšie možnosti?
-- Dúfam, že z tej ďalšej generácie si budem môcť niekoho vybrať. Dobre sa ukazoval Adam Nemec zo Žiliny, teraz však prestúpil do nemeckého Aue a vytratil sa. Je tam ešte Košičan Pavol Jurčo, uvidíme, ako bude rásť. To sú však futbalisti, ktorí pravidelne hrávajú, bohužiaľ im ešte stále čosi chýba na to, aby mohli hrať v národnom tíme.

Napriek tomu, že to bol pre nás dôležitý zápas, na štadióne bolo viac írskych fanúšikov ako našich.
-- Fanúšikovia si musia spraviť názor na to, či sa v našej reprezentácii niečo robí a či napredujeme správnym smerom.

Podľa vás napreduje správnym smerom?
-- Vzostup tohto tímu určite vidieť.

Prečo je teda na zápasoch národného tímu málo fanúšikov?
-- Pravdou je to, že ceny lístkov sú drahé. Navyše sa treba pozrieť na to, či kvalita štadióna a jeho štandard zodpovedajú cene vstupeniek. Druhá vec je, či reprezentácia fanúšikom ponúka to, čo chcú vidieť. Je pravda, že vysoké domáce prehry zo zápasov s Českom (0:3) a Nemeckom (1:4) divákov sklamali a zanevreli na našu reprezentáciu. My sa teraz snažíme získať ich späť.

Kvalifikácia je pre nás už stratená, ale ešte stále zostávajú štyri stretnutia.
-- Zostaneme v trende budovania tímu. Nebudeme robiť žiadne veľké zmeny, tie sa tam robiť ani nedajú. Tí hráči, ktorých máme v tíme, patria k našej špičke. Navyše stále máme zranených kvalitných hráčov -- Róberta Vitteka, Martina Škrteľa, Dušana Šventa či Balázsa Borbélyho. Títo všetci do tímu určite patria.

Čiže už nebudete hľadať nových hráčov?
-- Tento káder je už stabilizovaný. Teraz už pôjde len o to, aby sme hrali spolu ťažké zápasy a aby sme konečne začali vyhrávať.

CITÁT JÁN KOCIAN S FOTKOU
Fanúšikovia si musia spraviť názor na to, či sa v našej reprezentácii niečo robí a či napredujeme správnym smerom.

ĽUBOMÍR MACEK

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 17:01