StoryEditor

Anglicko ovláda futbalový trh

19.12.2007, 23:00
Tohtoročný prestupový trh patril jednoznačne futbalovým klubom z Anglicka. Ostrovní giganti sú v rukách zahraničných investorov - ruský ropný oligarcha Roman Abramovič vlastní Chelsea.

Manchester United patrí Američanovi Malcolmovi Glazerovi a najslávnejší anglický klub, FC Liverpool, prevzali v lete tohto roku biznismeni z USA - George Gillett a Tom Hicks.

Miliardový biznis
Najmä vďaka úspešným obchodníkom a taktiež predaju televíznych práv nakúpili tímy v Premier league v novej sezóne hráčov za 712 miliónov eur (takmer 24 miliárd korún). Je to najviac spomedzi všetkých futbalových súťaží na svete. "V Anglicku sa pracuje s najväčším balíkom peňazí. Do klubu investuje veľa bohatých ľudí. Tí hneď po vstupe do klubov uvoľnia na nákupy posíl obrovské sumy," povedal pre HN hráčsky manažér a brat českej hviezdy Arsenalu Londýn Tomáša Rosického, Jiří Rosický. S priepastným rozdielom takmer 150 miliónov eur nasleduje za Premier league najvyššia súťaž v Španielsku. "Tieto dve krajiny súperia o to, ktorá liga je kvalitnejšia. Ostatné im môžu iba ticho závidieť," tvrdí pre HN slovenský futbalový agent Jozef Tokoš.
Pritom anglické kluby nakúpili futbalistov za sumu celkovo dvojnásobne vyššiu ako predali. Dokážu tieto tímy zarobiť? "V posledných rokoch je na konci každej sezóny v Premier league takmer 70 percent klubov ziskových," konštatuje Rosický.

Najviac stáli Holanďania
Paradoxné je, že mužstvo, ktoré vynaložilo na nákup posíl v tomto roku najviac peňazí, nie je z Anglicka. Je ním španielsky gigant Real Madrid, ktorý minul 118 miliónov eur (takmer štyri miliardy korún). Klubovú pokladnicu zaťažil príchod dvoch Holanďanov - Wesleyho Sneijdera z Ajaxu Amsterdam a najmä Arjena Robbena. Ten prestúpil z Chelsea Londýn za 36 miliónov eur (1,2 miliardy korún) a stal sa tak najdrahším futbalistom tohto roka. Zatiaľ sa však vo svojom novom pôsobisku trápi.
Manažér Rosický si myslí, že obdobie gigantických prestupov postupne v európskom futbale upadáva. "Kluby si skôr počkajú na ukončenie hráčovej zmluvy a potom ho získajú zadarmo. Rekordný transfer francúzskeho futbalistu Zinedina Zidana ešte veľmi dlho nikto neprekoná," tvrdí Rosický. Zidane stál Real Madrid 74 miliónov eur (2,5 miliardy korún).

Dominancia je ohrozená
Anglický ligový futbal získal na zaujímavosti najmä vďaka najlepších svetovým hráčom zo zahraničia. Týždeň čo týždeň sa stretáva elita zo všetkých kútov planéty v dueloch Premier league. Od budúceho ročníka to tak byť nemusí. Prezident medzinárodnej federácie totiž navrhuje, aby v každej európskej súťaži nastúpilo do stretnutia aspoň šesť domácich futbalistov.
"Schyľuje sa k tomu a podľa mňa tento návrh prejde. Nedá sa to však urobiť zo dňa na deň, to by súťaž zničilo," hovorí Rosický. O prácu by prišli desiatky mimoanglických hráčov. Arsenal Londýn veľmi často nastupuje bez jediného Angličana v zostave, čiže táto téma sa týka aj českej hviezdy Tomáša Rosického. "S bratom tieto veci neriešime, sústredím sa iba na svoje výkony." "V budúcnosti sa ho to môže dotknúť, ale aj nemusí. Isté je, že v Anglickú zostanú len špičkoví svetoví futbalisti," dodal Jiří Rosický.

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predčasný koniec 13. schôdze NR SR
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 05:19