StoryEditor

Budaj bude jednotkou Colorada

21.11.2007, 23:00
U brankárov klubu zámorskej NHL Colorado Avalanche panuje patová situácia. Kouč tímu Joel Queneville sa totiž rozhodol, že slovenský gólman Peter Budaj sa bude v každom stretnutí striedať s tretím najlepšie plateným hráčom tímu Josem Theodorom.

Ten zarobí v tejto sezóne takmer o 120 miliónov korún viac ako Budaj. Vyzerá to tak, že po tejto sezóne bude situácia na tomto poste v klube jasná. "Colorado vkladá budúcnosť do Budaja. Je takmer isté, že Theodore po sezóne skončí, keďže nespĺňa to, čo sa od neho očakávalo," povedal pre HN agent nášho gólmana Rolland Hedges.

Nevedia, na čom sú
Tak Petrovi Budajovi, ako aj Josemu Theodorovi sa v bráne Colorada príliš nedarí. Medzi brankármi celej NHL im patria v štatistikách posledné miesta. Obaja majú nízke percento úspešných zákrokov - 89,4. Najlepší gólman súťaže, Timothy Thomas z Bostonu Bruins, má takmer o päť percent vyššiu úspešnosť.
Čím to je? "Chybou, respektíve štýlom, ktorý zaviedol tréner Quenneville. Pre Petra ani Theodora nie je takáto situácia dobrá, skôr ich výkonom škodí. Musia vedieť, kto má väčšiu dôveru," hovorí hráčsky manažér Hedges.
S týmto názorom sa stotožnil aj otec slovenského brankára Jozef Budaj. "Vysoká Theodorova zmluva v Amerike stále rezonuje. Držia sa hesla ,kto veľa zarába, musí aj robiť#145#. Zdá sa mi však, že Peter je stále lepší ako Theodore," skonštatoval pre HN Budaj starší, ktorý pôsobí ako lekár v hokejovom klube v našej druhej najvyššej súťaži - Banskej Bystrici. Napriek tomu Coloradu patrí piate miesto v Západnej konferencii, zvíťazilo v jedenástich dueloch a osem prehralo.
Otec nášho gólmana sa bezpochyby tešil z posledného vystúpenia Theodora v NHL. Pri prehre Colorada v Calgary totiž dostal zo štrnástich striel tri góly, štvrtý padol do prázdnej brány a "lavíny" tak prehrali 1:4. Jediný gól hostí zariadil ďalší Slovák v tíme, Marek Svatoš. "V tomto dueli Theodore úplne vybuchol. V nasledujúcom určite nastúpi Peter," uviedol Jozef Budaj. Colorado nastúpi dnes na pôde Edmontonu Oilers.

Výmena Budajovi nehrozí
Podľa slov Budajovho otca je vedenie klubu s výkonmi jeho syna spokojné. "Medzi ním a vedením klubu panuje veľmi dobrý vzťah, sú s ním spokojní. Jeho pozícia je v klube neotrasiteľná," tvrdí Budaj starší. V priebehu tohto roka sa objavili v zámorských médiách špekulácie, že nevýrazné výkony dvojice gólmanov Colorada by mohli vyústiť aj do výmeny Budaja do iného klubu. Tieto informácie však jeho agent jednoznačne odmieta. "Nevidím žiadny dôvod, prečo by mali o tom uvažovať. Má zmluvu aj na ďalší rok, je lacný a najmä perspektívny. Neprichádza to do úvahy," skonštatoval Rolland Hedges. Tento Kanaďan je jediným agentom, ktorého Budaj počas pôsobenia v zámorí mal - teda už osem rokov. Nášmu denníku prezradil, že Colorado ešte neuvažuje o predĺžení kontraktu pre slovenského gólmana. Končí sa mu až v lete roku 2009. "V tejto sezóne to u Petra vôbec neprichádza do úvahy, keďže to nie je potrebné. Najskôr sa tak stane až po skončení tohto ročníka," hovorí Hedges. Naopak, budúcnosť Josého Theodora v tíme Colorada nevidí príliš ružovo. "Ak ho vedenie neosloví do konca tohto roka, tak v tíme po sezóne skončí. To sa podľa mňa aj stane," dodal Hedges.

Gólmani sú "tichí blázni"
Aj bývalý brankár našej hokejovej reprezentácie Eduard Hartmann si myslí, že Peter Budaj bude od budúcej sezóny jasnou jednotkou Colorada Avalanche. Tvrdí, že náš reprezentant to potvrdzuje už druhý rok. "Jeho súboj s Josem Theodorom udržujú umelo iba v klube. Kanaďan má totiž veľmi vysokú zmluvu a to je jediný dôvod prečo dostáva šancu. Na druhej strane si Budaj robí na tejto hviezde veľmi dobré meno," tvrdí Hartmann. Ten nášmu denníku priblížil, ako sa hokejoví gólmani na súboje pripravujú. "Hráčom na tomto poste sa hovorí aj tichí blázni, keďže sa musia pred stretnutím koncentrovať iba na svoj výkon a vôbec nevnímajú okolie. Na tom, čo predvedú, stojí celý výsledok mužstva. Je to neuveriteľný pocit zodpovednosti," hovorí Hartmann.
V priebehu tejto sezóny ho zatiaľ lepšie zvláda z dvojice gólmanov Avalanche práve Slovák, ktorý pri trinástich štartoch doviedol tím k siedmim víťazstvám. Vďaka tomu je v počte triumfov na 16. mieste z gólmanov celej NHL. Okrem predzápasovej sústredenosti je väčšina brankárov poverčivá a majú svoje rituály. "Všetci ich majú. Bez toho by nemohli ísť do stretnutia s čistou hlavou. Ja som napríklad musel na každý duel nastúpiť vždy s novou hokejkou," dodal Hartmann.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 16:45