StoryEditor

Nadal zastavil stroj menom Federer

05.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Prekvapením sa skončilo finále dvoch najvyššie nasadených hráčov na miliónovom podujatí ATP v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Druhý nasadený Španiel Rafael Nadal zdolal svetovú a turnajovú jednotku Švajčiara Rogera Federera 2:6, 6:4, 6:4, uštedril mu prvú prehru v tomto kalendárnom roku a na konto si pripísal prémiu 187 500 USD. Minimálne toľko ako víťazný šek ho však môže tešiť fakt, že s najlepším hráčom súčasnosti Federerom má aktívnu bilanciu 3:1, pričom po lanskom veľkom triumfe v semifinále Roland Garros v Paríži ho zdolal už druhýkrát za sebou. Stále iba 19-ročný Nadal vyhral svoj trinásty turnaj na okruhu ATP (finálová bilancia 13:2) a počtom triumfov v tínedžerskom veku dostihol v historickej tabuľke Švéda Matsa Wilandera. Viac víťazstiev pred dovŕšením dvadsiatky dosiahol len legendárny Švéd Björn Borg -- šestnásť.
Nadal zdolal Federera napriek tomu, že prvý set hladko prehral 2:6 a celkovo mal štatisticky na svojom konte menej víťazných úderov (71:78). Navyše rodák z Malorky hral len na svojom druhom turnaji po viacmesačnej prestávke zavinenej zranením. Na prvom vo francúzskom Marseille skončil v semifinále na rakete neskoršieho víťaza Arnauda Clémenta. "Toto víťazstvo je pre mňa výnimočné už len preto, lebo Roger mal skvelý vstup do zápasu a vo väčšine prípadov, ak vyhrá tak hladko prvý set, je už potom nezastaviteľný. Keď sa mi ho však podarilo brejknúť v druhom sete na 5:4, vedel som, že zápas sa môže prikloniť na moju stranu. Bol som mimo tri mesiace a teraz zrazu toto víťazstvo -- paráda," komentoval Španiel. Po zápase nechal voľný priechod emóciám a s víťazným pohárom v rukách si aj poplakal. "Mám za sebou zložité obdobie a tieto slzy určite neboli prvé ani posledné. Keď som šťastný, nemôžem vždy ukontrolovať svoje emócie," dodal.
Federer prišiel sobotňajšou prehrou hneď o niekoľko rekordných sérií. Predovšetkým nezískal v Dubaji štvrtý titul v rade, čo by bol absolútny historický rekord a na turnajoch v krajinách Blízkeho a Stredného východu zaznamenal prehru po 29 víťazných dueloch. Rovnako prehral prvý zápas na tvrdom povrchu po rekordnej sérii 56 víťazstiev, čo mu prinieslo dovedna 22 turnajových triumfov v nepretržitom slede. Švajčiarovu suverenitu na "hardoch" zrejme najviac vystihuje skutočnosť, že pred Nadalom ho na tomto povrchu naposledy zdolal Američan Andre Agassi ešte v roku 2002 vo finále v Miami. "Som sklamaný, ale nehral som zle. Za stavu 4:4 v druhom aj treťom sete som po pár chybách stratil servis, a to rozhodlo. Mal som v pláne hrať veľmi agresívne, ale niektoré Nadalove kontry z forhendu boli neuveriteľné. Nerád prehrávam vo finále turnajov, to už skôr v 1. kole," uviedol úprimný Federer. Jeho dubajský premožiteľ na adresu 24-ročného rodáka z Bazileja ešte takmer oslavne povedal: "Zdolal som najlepšieho tenistu a pravdepodobne aj športovca na svete. Mám Rogera veľmi rád a veľmi ho obdivujem. Je to výborný chlapík."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 12:29