StoryEditor

Zabudnime na Európu

30.03.2007, 00:00
A je to tu opäť. Fanúšikovia futbalovej reprezentácie Slovenska znova musia prežívať sklamanie, ktoré sa v podaní národného tímu opakuje pravidelne v dvojročných cykloch.

A je to tu opäť. Fanúšikovia futbalovej reprezentácie Slovenska znova musia prežívať sklamanie, ktoré sa v podaní národného tímu opakuje pravidelne v dvojročných cykloch. V každej zo siedmich kvalifikácií, v ktorej náš reprezentačný výber neuspel, nedokázali futbalisti zvládnuť tlak dôležitých súbojov. To isté sa opakovalo aj v stredajšom zápase o postup na európsky šampionát, keď naši podľahli v Dubline domácemu Írsku 0:1. Naša príležitosť predstaviť sa po prvýkrát na záverečnom turnaji je už len teoretická. Reálne šance na postup vysvetlil bývalý tréner národného tímu Dušan Galis. "Nemáme toľko kvalitných futbalistov ako Česi, alebo Nemci," povedal pre HN Galis.

Nešťastné čaro trinástky
O výsledku stretnutia proti Írsku rozhodla trinásta minúta stretnutia. Po voľnom kope najlepšieho Íra na ihrisku, Damiena Duffa, strelil jediný gól zápasu útočník anglického Readingu Kevin Doyle. "Myslím si, že to bol vyrovnaný zápas, o ktorom rozhodol jeden priamy kop," povedal tréner národného tímu Ján Kocian. V stredu večer prvýkrát spoznal, ako chutí prehra v pozícii reprezentačného trénera.
V závere zápasu sa ju snažil odvrátiť všetkými dostupnými prostriedkami, keď poslal na ihrisko všetkých útočníkov v tíme. "Myslím si, že útočnejšie ako v posledných minútach sme už ani nemohli hrať. Z výsledku som samozrejme smutný, sklamaný, ale niekedy sú aj také zápasy, že prehráte gólom z 13. minúty," skonštatoval Kocian. V závere zápasu prepásol možnosť stať sa hrdinom obranca Ľubomír Michalík, ktorý bol do reprezentácie dodatočne nominovaný. "Mal som gól na kopačke a aj keď nie som útočník, neospravedlňuje ma to, že som svoju šancu nepremenil," zhodnotil Michalík.

Výborná divácka kulisa
Výkop stretnutia sa posunul o 15 minút neskôr pre dopravnú zápchu, ktorá nedovolila divákom prísť na stretnutie včas. Na zápase bolo prítomných viac ako 70-tisíc divákov a atmosféra nadchla aj záložníka nášho tímu Dušana Šventa. "Bola úžasná, po príchode na štadión mi po chrbte prebehli zimomriavky. To nezažívam často," uviedol Švento. Jeden sektor na dublinskom štadióne Croke Park bol vyhradený pre slovenských fanúšikov. Tých prišlo napokon približne dvetisíc. "Chcel by som sa zároveň poďakovať slovenským fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť," nezabudol pochváliť divácku podporu kouč Kocian. Írsky kotol doviedol domáci tím búrlivým povzbudzovaním ku gólu ihneď v úvode stretnutia. "Dalo sa čakať, že fanúšikovia budú domácich hnať dopredu," povedal kapitán nášho tímu Róbert Vittek.

Prejavila sa neskúsenosť
Náš národní tím je podľa priemerného veku najmladší, aký kedy reprezentoval. "Myslím si, že má perspektívu a budúcnosť pred sebou a je dobré, že chlapci odohrali takéto ťažké zápasy," uviedol tréner Kocian. Írsky výber disponoval hráčmi, ktorí majú v národnom tíme odohratých omnoho viac zápasov ako naši mladíci. "Všimol som si, že brankár Given nastúpil na svoj 80. zápas. Neviem, či vôbec celé naše mužstvo má dokopy toľko štartov," podotkol Ján Kocian. Má, avšak našim hráčom s najväčším počtom odohratých zápasov je Róbert Vittek, so 46 štartami.

Kľúčové kvalifikačné prehry Slovákov:
Kedy Kde a s kým Výsledok Kvalifikačný cyklus
jún 1995 v Poľsku 0:5 o EURO 1996
september 1997 doma so Španielskom 1:2 o MS 1998
september 1999 doma s Rumunskom 1:5 o EURO 2000
jún 2001 v Azerbajdžane 0:2 o MS 2002
jún 2003 doma s Tureckom 0:1 o EURO 2004
november 2005 v Španielsku 1:5 o MS 2006
marec 2007 v Írsku 0:1 o EURO 2008
* MS - majstrovstvá sveta, EURO - majstrovstvá Európy

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 03:53