StoryEditor

Šarapovová dominovala v ženskej dvojhre

11.09.2006, 00:00
Ruská tenistka Maria Šarapovová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open (dotácia 18,5 milióna dolárov). Na kurtoch vo Flushing Meadows zdolala vo finále Belgičanku Justine Heninovú-Hardenneovú 2:0 na sety.

Ruská tenistka Maria Šarapovová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open (dotácia 18,5 milióna dolárov). Na kurtoch vo Flushing Meadows zdolala vo finále Belgičanku Justine Heninovú-Hardenneovú 2:0 na sety.

Druhý veľký triumf Rusky
Tretia nasadená Šarapovová si pripísala na konto 13. turnajové víťazstvo vo dvojhre v kariére, z toho druhé na grandslamovom turnaji po Wimbledone v roku 2004. Rekordnú víťaznú prémiu 1,2 milióna dolárov jej organizátori zvýšili o ďalších 500-tisíc dolárov za 2. miesto v sérii letných amerických turnajov na tvrdom povrchu US Open Series.
"Som v šoku. Dosiahla som druhé grandslamové víťazstvo a na úplne inom turnaji. To prvé vo Wimbledone zostane navždy prvým, ale toto druhé je ako čerešnička na torte. Keďže posledné štyri zápasy som s mojou finálovou súperkou prehrala, musela som niečo zmeniť na svojej hre, aby som uspela. Podarilo sa mi to," povedala dojatá 19-ročná víťazka.
Heninová-Hardennová nepridala do svojej zbierky šieste grandslamové víťazstvo. Ako ôsma žena v histórii sa však dostala do finále všetkých štyroch grandslamových turnajov v jednom roku, pričom vyhrať dokázala len na Roland Garros v Paríži. Na Australian Open v Melbourne a vo Wimbledone ju zastavila vo finále Francúzka Amélie Mauresmová.

Navrátilovej víťazná rozlúčka
Víťazstvom v zmiešanej štvrohre ukončila svoju kariéru 49-ročná česká rodáčka s americkým pasom Martina Navrátilová. Na samý záver dlhej kariéry získala jubilejný desiaty grandslamový titul v zmiešanej štvorhre. Víťazstvo malo pre Navrátilovú z grandslamových turnajov poradové číslo 59. Navrátilová sa aktuálnym triumfom zároveň stala najstaršou víťazkou mixu na US Open v 125-ročnej histórii turnaja.

Finálové výsledky:
Dvojhra -- ženy:
Šarapovová (3) -- Heninová-Hardenneová 6:4, 6:4
Štvorhra -- muži
Damm/Paes (6) -- Björkman/Mirnyj (2) 6:7, 6:4, 6:3
Zmiešaná štvorhra
Navrátilová/Bryan -- Peschke/Damm 6:2, 6:3

Profil Šarapovovej
-- získala dva grandslamové tituly (2004 -- Wimbledon, 2006 -- US Open)
-- celkovo vyhrala trinásť turnajov WTA vo dvojhre a tri vo štvorhre
-- 22. augusta 2005 bola svetovou jednotkou
-- doteraz zarobila na kurtoch takmer osem miliónov dolárov

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 07:42