StoryEditor

Budaj vychytal prvý "shutout" v NHL

13.03.2006, 23:00
Slovenský reprezentačný brankár Peter Budaj sa stal hlavným hrdinom súboja o prvú priečku v Severozápadnej divízii NHL medzi Coloradom a Calgary (3:0), keď zaznamenal prvé čisté konto v prestížnej kanadsko-americkej súťaži.

Slovenský reprezentačný brankár Peter Budaj sa stal hlavným hrdinom súboja o prvú priečku v Severozápadnej divízii NHL medzi Coloradom a Calgary (3:0), keď zaznamenal prvé čisté konto v prestížnej kanadsko-americkej súťaži. Dvadsaťtriročný rodák z Banskej Bystrice sa po odchode Davida Aebischera za nedoliečeného Joseho Theodora stal jednotkou v Colorade a svojej príležitosti sa vynikajúcom zhostil. V posledných zápasoch bol totiž ústrednou postavou svojho tímu.
V októbri minulého roku sa Budaj stal po Jánovi Lašákovi a Rastislavovi Staňovi iba tretím slovenským brankárom, ktorý zasiahol do bojov v NHL. Talentovaný gólman však svojich skúsenejších kolegov svojimi výkonmi v premiérovej sezóne zatienil. Pre Budaja to bol už deviaty víťazný zápas v NHL, pričom prvého sa dočkal hneď vo svojom úvodnom vystúpení s Dallasom. Staňa na víťazný zápis v NHL čakal dva zápasy, Lašák sa ho dosiaľ nedočkal. Odchovanec banskobystrického hokeja, ktorý zažil počas zimnej olympiády v Turíne reprezentačnú premiéru, cíti dôveru spoluhráčov i realizačného tímu. "Je skvelé, keď vám dôverujú tréneri aj vedenie klubu. Práve vtedy môže brankár podávať spoľahlivé výkony. Tvrdo pracujem a snažím sa podať vždy svoj najlepší výkon," povedal Budaj.
V zápase s Calgary nastúpil už na svoj 22. zápas v NHL, pričom si ako prvý slovenský brankár pripísal čisté konto. Budaj pochytal všetkých 33 striel hosťujúcich "plameňov". Počas zápasu sa prezentoval niekoľkými akrobatickými zásahmi a zaskvel sa najmä pri čistej šanci Seana Donovana: "Snažil som sa počkať na jeho prvý pohyb a vyšlo to. Najväčšiu šancu v celom zápase som však zneškodnil Jaromovi Iginlovi. Je to typ hráča, ktorý vie zakončiť viacerými spôsobmi a chytať proti nemu je veľmi náročné." Slovenský brankár vychytal v náročných bojoch o play-off už druhé víťazstvo za sebou.
Pod víťazstvo Colorado sa veľkou mierou podpísal aj kapitán Joe Sakic. V stretnutí zaznamenal gól a jednu finálnu prihrávku, ktorou ako 16. hráč v histórii prestížnej profiligy dosiahol métu 900 asistencií.

Povedal o Budajovi
Joel Quenneville, tréner Colorada:
Súčasťou rozhodovania o výmene brankárov bola tiež dôvera, že nás Peter dokáže podržať. Vždy, keď dostal príležitosť, zhostil sa jej dobre a čakáme, že v tom bude pokračovať. S pribúdajúcimi zápasmi rastie aj jeho forma a s jeho výkonmi sme maximálne spokojní.

Milan Hejduk, český útočník Colorada:
Peter podal proti Calgary skvelý výkon a aj celkovo chytá veľmi dobre. Zneškodnil niekoľko skvelých príležitostí súpera a aj jeho zásluhou sme vyhrali súboj o prvé miesto v Severozápadnej divízii. Neviem, či to bol pre nás najlepší zápas v sezóne, ale určite jeden z najlepších.
Joe Sakic, kapitán Colorada: "Všetci hrali veľmi dobre, ale Budaj bol doslova úžasný. Jeho výkon bol taký, ako od neho očakávame. Vo všetkých zápasoch, ktoré v tejto sezóne odchytal, bol výborný. Máme k nemu veľkú dôveru.
Darryl Sutter, tréner Calgary: Od druhej tretiny sme mali viac šancí, ale všetky skončili na Budajovi. Počas zápasu predviedol skvelé zákroky a dokázal vychytať "shutout."

NHL
Výsledky:
Washington -- Ottawa 2:5 (za hostí Meszároš 0+1, Chára 0+1), Colorado -- Calgary 3:0, Buffalo -- Boston 6:2, NY Rangers -- Atlanta 2:3 pp, Chicago -- Detroit 3:5 (za domácich Bartovič 0+1), Minnesota -- Edmonton 4:3, Pittsburgh -- Philadelphia 2:0, Anaheim -- Phoenix 5:2.

Slovenskí brankári v NHL
Z V R P
Budaj 22 9 6 4
Lašák 6 0 1 5
Staňa 6 1 0 5

Peter Budaj
Nar.:
18. septembra 1982
Miesto nar. B. Bystrica
Klub: Colorado Avalanche
Budaj začal kariéru v zámorí v juniorskej Ontario Hockey League (OHL) v tíme Toronto St. Michael´s Majors. V roku 2001 ho draftoval klub NHL Colorado Avalanche v 3. kole. Prvé tri sezóny však chytal vo farmárskom tíme AHL Hershey Bears.

Kariéra Klub Z V R P
1999/00
Toronto St. Michael´s Majors (OHL) 34 6 1 18
2000/01 Toronto St. Michael´s Majors (OHL) 48 23 3 16
2001/02 Toronto St. Michael´s Majors (OHL) 54 31 5 15
2002/03 Hershey Bears (AHL) 29 10 2 10
2003/04 Hershey Bears (AHL) 46 17 6 20
2004/05 Hershey Bears (AHL) 59 29 2 25
2005/06 Colorado Avalanche (NHL) 22 9 4 6
(Z -- počet zápasov, V -- víťazstvá, R -- remízy, P -- prehry, štatistiky zaznamenávajú počet víťazstiev, remíz a prehier, keď Budaj nastúpil od začiatku zápasu)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 12:57